Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Της κακομοίρας...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Της κακομοίρας...

Η Κιμ Καρντάσιαν πέρασε πάλι χθες το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Όχι, αυτή την φορά δεν είχε ραντεβού με τον Πρόεδρο για να συζητήσουν για τα δικαιώματα της αφροαμερικανικής κοινότητας. Απλώς συμμετείχε σε μια συζήτηση υψηλού επιπέδου με τη θυγατέρα Τραμπ, την Ιβάνκα, μετά του συζύγου της Τζάρεντ Κούσνερ και θέμα τη μεταρρύθμιση του αμερικανικού Ποινικού Κώδικα.

Η Κιμ έχει γίνει τελευταία συχνός επισκέπτης των Τραμπ. Είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος συμπαθεί τις τηλεπερσόνες. Υπήρξε άλλωστε κι ο ίδιος πρωταγωνιστής σε ριάλιτι, στον "Μαθητευόμενο". Είχε πει μάλιστα πως όταν αποχώρησε από τα τηλεοπτικά πλατώ για να κατέβει στον πολιτικό στίβο «το σόου πάτωσε». Φαίνεται όμως πως η θητεία του στην TV και ο ρόλος της τηλεπερσόνας έχουν στοιχειώσει και την παρουσία του στον Λευκό Οίκο. Ξαναείναι πρωταγωνιστής σε κάτι ανάλογο, αυτή τη φορά σ’ ένα ιδιόμορφο άνευ προηγουμένου πολιτικο-δημοσιογραφικό ριάλιτι. Ξεκίνησε τα τελευταία 24ωρα μέσα από τις σελίδες τωμ "New York Times" μ’ ένα ανυπόγραφο άρθρο το οποίο έγινε viral στο Διαδίκτυο και «τα 'σπασε» στο Facebook συγκεντρώνοντας μερικές δεκάδες χιλιάδες likes.

Εν ολίγοις και σε απλά... αγγλικά, ο αρθρογράφος, που δηλώνει ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ, ομολογεί πως ο ίδιος μαζί με άλλους αξιωματούχους σαμποτάρουν εκ των έσω τον Πρόεδρο βάζοντας φρένο στις «χειρότερες παρορμήσεις» του... για το καλό της Αμερικής. Θα μπορούσε να είναι το σενάριο της τέλειας φαρσοκωμωδίας αν δεν αφορούσε τα τεκταινόμενα στην κορυφή της ηγεσίας της αμερικανικής υπερδύναμης απογυμνώνοντάς την παντελώς και φέρνοντας στο φως όλη τη ρηχή και υποτυπώδη προσέγγισή της σε ζητήματα πολιτικής και εξουσίας.

Χθες, το ένα μετά το άλλο, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις αλλά και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, διέψευσαν ότι κάποιος από αυτούς είναι ο συντάκτης του κειμένου, ενώ ο Τραμπ με μια νέα ομοβροντία πρωινών tweets επιτέθηκε δριμύτατα εναντίον αυτού που χαρακτήρισε «Βαθύ Κράτος της Αριστεράς και του οχήματός τους, των Μέσων Ενημέρωσης των Fake News» υποσχόμενος στους οπαδούς του ότι «θα νικήσουμε!». "Οι 'New York Times' θα έπρεπε να ντρέπονται όπως και ο άνθρωπος που έγραψε αυτό το ψευδές, γελοίο και δειλό άρθρο", σχολίασε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Πενς φροντίζοντας προηγουμένως να ξεκαθαρίσει ότι «υπογράφει πάντα» τα δικά του άρθρα γνώμης.

"Αντίσταση" εσωτερικού χώρου

Σχολιάζοντας το θέμα που έχει δημιουργηθεί, βετεράνοι Αμερικανοί αξιωματούχοι στάθηκαν ιδιαίτερα σ' ένα σημείο: είναι η πρώτη φορά που ένας εν ενεργεία Πρόεδρος γίνεται στόχος επίθεσης από ένα επίσης εν ενεργεία μέλος της κυβέρνησής του. Δεν είναι ασυνήθιστο Πρόεδροι να βρεθούν στο στόχαστρο της κριτικής μελών των κυβερνήσεών τους αλλά αυτό γίνεται μόνον αφότου οι τελευταίοι έχουν αποχωρήσει από τα πόστα τους. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι το ανυπόγραφο κείμενο στους "ΝΥΤ" σηματοδοτεί μια πρωτόγνωρη εγκατάλειψη των συνηθισμένων κανόνων ευπρέπειας από έναν εν ενεργεία κυβερνητικό αξιωματούχο των ΗΠΑ.

“Είχαμε ανθρώπους που εγκατέλειψαν την κυβέρνηση Μπους και μας επιτέθηκαν αμέσως μετά. Αλλά να έχεις ανθρώπους εντός της κυβέρνησης που το κάνουν αυτό ενώ παραμένουν στο πόστο τους, αυτό όχι!" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έρικ Έντελμαν, πρώην υφυπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση του Μπους τζούνιορ.

Ο ανώνυμος συγγραφέας του κειμένου στους "New York Times" με τίτλο ''Είμαι μέλος της αντίστασης εντός της κυβέρνησης Τραμπ» υποστηρίζει ότι είναι πολλοί οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που ανήκουν στην ομάδα "σιωπηρής αντίστασης". Ο συγγραφέας γράφει: "Εργάζομαι στις υπηρεσίες του Προέδρου αλλά μαζί με άλλους ομοίως σκεπτόμενους συναδέλφους μου έχω ορκιστεί ότι θα αποτρέπω κάποια σημεία της πολιτικής του και τις χειρότερες παρορμήσεις του". Ο συγγραφέας του άρθρου υπογραμμίζει ότι σκοπός του δεν είναι να βοηθήσει πολιτικά καθ' οιονδήποτε τρόπο τους Δημοκρατικούς αλλά να προστατεύσει τη χώρα από τη συμπεριφορά του 45ου Προέδρου της.

Η αστάθεια στον Λευκό Οίκο, γράφει ο συντάκτης, έχει προκαλέσει "πρώιμους ψιθύρους" εντός του υπουργικού συμβουλίου για προσφυγή στην 25η τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος που επιτρέπει στον αντιπρόεδρο να αναλάβει την θέση του Προέδρου σε περίπτωση θανάτου ή παραίτησής του αλλά και καθ' οιονδήποτε τρόπο ανικανότητάς του να ασκήσει τα καθήκοντά του. "Όμως κανένας δεν θα ήθελε να προκαλέσει μια συνταγματική κρίση. Επομένως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να οδηγήσουμε την κυβέρνηση προς την σωστή κατεύθυνση μέχρι -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- να τελειώσει αυτή η ιστορία", γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης. Ο ίδιος επικρίνει τις επιθέσεις του Προέδρου σε βάρος του Τύπου υποστηρίζοντας ότι τρέφει αντιδημοκρατικά ένστικτα, ενώ ισχυρίζεται ότι όσοι συνεργάζονται μαζί του γνωρίζουν πως πρόκειται για πρόσωπο που "δεν έχει κάποιες σαφείς αξίες".

"Εθνική προδοσία"(;)

Ο ανώνυμος αρθρογράφος κάνει αναφορά σε κάποια "φωτεινά σημεία", όπως τα χαρακτηρίζει, της κυβέρνησης Τραμπ, τα οποία όμως θεωρεί πως δεν αναδεικνύονται λόγω της "σχεδόν αδιάκοπα αρνητικής στάσης" των ΜΜΕ. Επικαλείται ενδεικτικά τη φορολογική μεταρρύθμιση και την ενίσχυση του στρατού. "Ωστόσο, οι επιτυχίες αυτές δεν έχουν σημειωθεί χάρις στο ηγετικό στυλ του Προέδρου, που ασκεί την εξουσία με τρόπο μικροπρεπή, παρορμητικό και αναποτελεσματικό", συμπληρώνει. Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος που ο αρθρογράφος σχεδόν εξυμνεί τον εκλιπόντα γερουσιαστή Τζον Μακέιν, γνωστό πολέμιο του Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον "φωτεινό παράδειγμα εντιμότητας". "Ο Μακέιν ήταν ένας έντιμος άνθρωπος, το παράδειγμα του οποίου θα πρέπει να τιμάται. Πάντα θα τον έχουμε ως παράδειγμα - ένα αστέρι για την αποκατάσταση της εντιμότητας στον δημόσιο βίο και στον εθνικό μας διάλογο", γράφει ο ανώνυμος αρθρογράφος στους "ΝΥΤ".

Λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση του κειμένου, ο μεγιστάνας Πρόεδρος εξαπέλυσε ομοβροντία tweets κάνοντας μάλιστα λόγο στις σχετικές αναρτήσεις του για "Προδοσία" και απαίτησε από την εφημερίδα να αποκαλύψει «αμέσως» το όνομα αυτού του «δειλού» και "να τον καταδώσει στις υπηρεσίες πληροφοριών εν ονόματι της εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ"!

Η δημοσίευση του κειμένου γίνεται μία ημέρα μετά την προδημοσίευση αποσπασμάτων του νέου βιβλίου του βετεράνου δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, το οποίο σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός Προέδρου που καταλαμβάνεται συχνά από οργή και παράνοια και τον οποίο οι συνεργάτες του είναι αναγκασμένοι να προσπαθούν να ελέγχουν για να αποφεύγονται τα χειρότερα. Αρκετά από τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Τραμπ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επόμενη κίνηση του Προέδρου σημειώνοντας την αυξανόμενη απομόνωσή του αλλά και τον παρορμητικό χαρακτήρα του.

Η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς στη σχετική δήλωσή της ανέφερε χαρακτηριστικά: “Ο άνθρωπος πίσω από αυτό το κείμενο επέλεξε να παραπλανήσει κι όχι να υποστηρίξει τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Δεν βάζει πάνω απ' όλα τη χώρα αλλά τον εαυτό του και τον εγωισμό του πάνω από τη βούληση του αμερικανικού λαού. Ο δειλός αυτός άνθρωπος πρέπει να πράξει το σωστό και να παραιτηθεί.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL