Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Υπόθεση Σκριπάλ / Υπόθεση Σκριπάλ: Η Δύση συσπειρώνεται κατά της Ρωσίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπόθεση Σκριπάλ / Υπόθεση Σκριπάλ: Η Δύση συσπειρώνεται κατά της Ρωσίας

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία και ο Καναδάς υιοθέτησαν χθες το συμπέρασμα της βρετανικής κυβέρνησης ότι η Μόσχα "σχεδόν σίγουρα" ενέκρινε τη δολοφονική επίθεση κατά του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του τον περασμένο Μάρτιο στην πόλη Σάλσμπερι.

Η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζήτησε η Βρετανία δεν θα μπορούσε βέβαια να καταλήξει σε καταδίκη της Ρωσίας, η οποία αποτελεί μόνιμο μέλος του. Πολλές από τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης εκμεταλλεύτηκαν, ωστόσο, τη συνάντηση για να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν κατά της Μόσχας.

Η ανακοίνωση, που υπογράφεται από την Τερέζα Μέι, τον Εμανουέλ Μακρόν, την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζάστιν Τριντό, τονίζει: "Εμείς, ο ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε εξοργισμένοι από τη χρήση του νευροπαραλυτικού παράγοντα, γνωστού ως νοβιτσόκ, στο Σάλσμπουρι στις 4 Μαρτίου... Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο βρετανικό συμπέρασμα ότι οι δύο ύποπτοι ήταν αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας GRU".

Την ίδια ώρα το Λονδίνο ύψωνε τους τόνους της αντιπαράθεσης ακόμη περισσότερο κατηγορώντας τον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης. "Δεν νομίζω πως μπορεί οποιοσδήποτε να πει πως ο κ. Πούτιν δεν ελέγχει το κράτος του" τόνισε ο Βρετανός υπουργός Ασφάλειας Μπεν Γουάλας σημειώνοντας πως η GRU δεν είναι ανεξέλεγκτη. "Είναι ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η κυβέρνησή του είναι εκείνη που ελέγχει, χρηματοδοτεί και διευθύνει τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Λονδίνο, η επίθεση διενεργήθηκε από δύο πράκτορες που κατονομάστηκαν από τη βρετανική αστυνομία ως οι Ρώσοι πολίτες Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ, ονόματα, όμως, που η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ίσως να αποτελούν ψευδώνυμα. Εις βάρος τους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης.

Το Κρεμλίνο απάντησε χθες τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να διεξαγάγει καμία έρευνα σχετικά με την υπόθεση χαρακτηρίζοντας τις βρετανικές κατηγορίες "απαράδεκτες". Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε μάλιστα ότι οι δημιουργοί των διαφόρων σεναρίων για τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του είναι "μυθολόγοι" που αντλούν τις ιδέες τους "από το Ίντερνετ".

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε μάλιστα ότι εντόπισε αντιφάσεις στα στοιχεία που παρουσίασαν οι Βρετανοί. Η εκπρόσωπός του Μαρία Ζαχάροβα επέστησε την προσοχή σε δύο φωτογραφίες με τους δύο ύποπτους Ρώσους, οι οποίες τραβήχτηκαν στις 2 Μαρτίου στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου.

Τόνισε ότι τραβήχτηκαν "στο ίδιο ακριβώς σημείο, στον ίδιο και αυτό διάδρομο, την ίδια ακριβώς ώρα, ακόμη και στο ίδιο δευτερόλεπτο" και προσέθεσε ότι "αυτό σημαίνει ότι είτε είναι ανακόλουθες, ως προς την ημερομηνία και την ακριβή ώρα, είτε συμβαίνει ότι οι συνεργάτες της GRU έμαθαν να περπατούν ταυτόχρονα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL