Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Λήγει τα μεσάνυχτα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λήγει τα μεσάνυχτα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία

Τερματίζεται σήμερα τα μεσάνυχτα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, με τους αντιπάλους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υποστηρίζουν ωστόσο ότι το προσχέδιο αντιτρομοκρατικού νόμου θα του δώσει σαρωτικές εξουσίες για τη φίμωση των διαφωνούντων.

Οι νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία, οι οποία η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα αποτρέψουν «μια διακοπή στην μάχη ενάντια στην τρομοκρατία» θα συζητηθεί την Πέμπτη στο κοινοβούλιο. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τούρκου προέδρου τονίζουν ότι λίγα θα αλλάξουν μετά τις 00:00.

Η προτεινόμενη νομοθεσία χορηγεί εξουσίες στους τοπικούς κυβερνώντες να περιορίσουν την πρόσβαση σε ορισμένους ανθρώπους σε μέρη της επαρχίας τους αν υποπτεύονται ότι το άτομο θα διαταράξει τη δημόσια τάξη.

Επίσης επιτρέπει στις αρχές να συνεχίσουν τις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και να κρατούν υπόπτους έως και 12 μέρες. Επίσης διευρύνει τις απαγορεύσεις διαδηλώσεων.

Μετά την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, περισσότεροι από 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους και 77.000 άνθρωποι με φερόμενους δεσμούς με το αποπειραθέν πραξικόπημα διώκονται, σε μια καταστολή που επικρίνεται από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δυτικών συμμάχων της Τουρκίας.

Ενόψει των εκλογών του περασμένου μήνα, ο Ερντογάν υποσχέθηκε της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, στην περίπτωση επανεκλογής του, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα θεσπίσει νέο αντιτρομοκρατικό νόμο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL