Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ως «μία καλή αρχή για όλο τον κόσμο» χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Β.Πούτιν ο Ντ.Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ως «μία καλή αρχή για όλο τον κόσμο» χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Β.Πούτιν ο Ντ.Τραμπ

Ως «μια καλή αρχή για όλο τον κόσμο» χαρακτήρισε τη συνάντηση στο Ελσίνκι με τον Βλάντιμιρ Πούτιν ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της κατ' ιδίαν συζήτησης που είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Ρώσο ομόλογό του.

«Πιστεύω ότι είναι μια καλή αρχή. Μια πολύ καλή αρχή για όλο τον κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ, αναφερόμενος στην διάρκεια των τετ-α-τετ συνομιλιών Πούτιν - Τραμπ, που διήρκεσαν δύο ώρες, ενώ ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι είχε προγραμματισθεί να διαρκέσουν μιάμιση ώρα, δήλωσε ότι από ρωσικής πλευράς δεν είχαν τεθεί οποιοιδήποτε περιορισμοί όσον αφορά στην διάρκεια των συνομιλιών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο, στο κέντρο της φινλανδικής πρωτεύουσας που έχει μακρά παράδοση φιλοξενίας συναντήσεων κορυφής Ανατολής - Δύσης.

Ο Ντ.Τραμπ πρόσθεσε ότι είχε έναν πολύ παραγωγικό διάλογο με τον Ρώσο ομόλογό του, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες ήταν πολύ καλές. Ο εποικοδομητικός διάλογος με τη Ρωσία ανοίγει νέους δρόμους για την ειρήνη, τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η σχέση μας έχει αλλάξει».

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι μίλησε για αρκετή ώρα με τον Β.Πούτιν για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016, «Η διπλωματία, η συνεργασία είναι προτιμότερες από τη σύγκρουση και την εχθρότητα», πρόσθεσε.

Ο Β.Πούτιν δήλωσε από την πλευρά του ότι έκανε συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε διάλογο για την ισορροπία των πυρηνικών όπλων», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Μόσχα θεωρεί ότι πρέπει οι δύο πλευρές να συνεργαστούν για την επέκταση της συνθήκης START.

Οι δύο ηγέτες υποδέχτηκαν στη συνέχεια τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες τους για διευρυμένες συνομιλίες πριν από την κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στο γεύμα εργασίας που επακολούθησε συμμετείχαν από τη ρωσική πλευρά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ και ο σύμβουλος του Β.Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ.

Από αμερικανικής πλευράς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος επι θεμάτων εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, Τζον Μπόλτον. Οι εν λόγω συνομιλίες διήρκεσαν περίπου δύο ώρες.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν ειλικρινείς και χρήσιμες. «Οι συνομιλίες μας αντικατοπτρίζουν την επιθυμία μας για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», προσθεσε ο ίδιος.

«Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο στις μεταξύ μας σχέσεις», επισήμανε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για αυτές τις δυσκολίες κι «ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει. Αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα».

Ακόμη, ο Β.Πούτιν δήλωσε ικανοποιημένος με τις συνομιλίες. «Οι θέσεις μας δεν συμφωνούν επί όλων των θεμάτων, ωστόσο ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε καλό κλίμα. Ελπίζω, ότι πλέον κατανοούμε καλύτερα ο ένας τον άλλο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ΗΠΑ και Ρωσία δεν μπορούν να επιλύσουν όλα τα προβλήματα «αλλά κάναμε ένα πρώτο βήμα». «Υπάρχουν οι συνθήκες για μια αποτελεσματική συνεργασία στο θέμα της Συρίας», πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης.

Αναφορικά με τις εξελίξεις με τη Βόρεια Κορέα, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους δήλωσε ότι «η πρόοδος που έχει επιτευχθεί οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπλοκή του Ντόναλντ Τραμπ».

Ο Β.Πούτιν δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της ασφάλειας του Ισραήλ, ενώ σχετικά με το Ιράν, σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον γνωρίζει τη θέση μας για τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Για την Ουκρανία τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να πείσει το Κίεβο να συμμορφωθεί με την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ.

Αναφορικά με τη φερόμενη ρωσική ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές, ο πρόεδρος της Ρωσίας υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν αναμείχθηκε ποτέ.

Τέλος, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι φήμες για «δυσφημιστικούς φακέλους» που έχει η Μόσχα για τον Ντ.Τραμπ είναι ένας παραλογισμός.

«Θα ήταν δύσκολο να φανταστώ έναν πιο μεγάλο παραλογισμό. Βγάλτε αυτές τις ανοησίες από το κεφάλι σας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Β.Πούτιν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του δήλωσε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν η αρχή μιας µακρόχρονης διαδικασίας με ισχυρό διάλογο με τη Ρωσία. «Έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε σπουδαία πράγματα με τη Ρωσία», σημείωσε ο ίδιος προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες ευθύνονται για την κατάσταση της σχέσης τους.

Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία άσκησης πίεσης ενάντια στο Ιράν και δήλωσε βέβαιος ότι ο Πούτιν και η Ρωσία επιθυμούν να δώσουν ένα τέλος στη ταχεία εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η έρευνα των αμερικανικών αρχών για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 είναι καταστροφή για τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε καμία συμπαιγνία, «δεν γνωρίζω τον πρόεδρο για να συνεργήσω μαζί του».

Ο ίδιος τόνισε εκ νέου ότι δεν υπήρχε «καμία συμπαιγνία» στην αμερικανική προεδρική εκστρατεία. «Κέρδισα εύκολα τη Χίλαρι Κλίντον. Διεξάγαμε μια εξαιρετική εκστρατεία και για αυτό είμαι πρόεδρος», πρόσθεσε.

«Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί η Ρωσία μπορεί να παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές», πρόσθεσε ο Ντ.Τραμπ, σημειώνοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος διέψευσε κατηγορηματικά τη φερόμενη ανάμιξη της Μόσχας.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «απίθανη» την προσφορά του Πούτιν να βοηθήσει στις έρευνες για την υπόθεση. «Αυτό που συνέβη με τα emails της Χίλαρι Κλίντον είναι ντροπή».

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τραμπ και Πούτιν εξελίχθηκαν «καλύτερα και από σούπερ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Φανταστικά, καλύτερα και από σούπερ», δήλωσε ο ίδιος σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Διαμαρτυρία για τα πυρινικά

Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας απομάκρυναν έναν διαδηλωτή από την αίθουσα όπου επρόκειτο να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου οι ηγέτες της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Λίγα λεπτά πριν μπουν στην αίθουσα ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ, ένας διαδηλωτής ύψωσε πανό που έγραφε «Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών». 

Νωρίτερα, πριν την έναρξη της συνάντησης, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη σε μια «έκτακτη» σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο.

«Χαίρομαι πολύ που σας συναντώ, έχει έρθει ο καιρός να μιλήσουμε εις βάθος για τις σχέσεις μας», δήλωσε ο Β.Πούτιν, ενώ ο Ντ.Τραμπ εξέφραζε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη σε μια «έκτακτη σχέση».

«Έχω δηλώσει, και είμαι σίγουρος ότι το έχετε ακούσει, πως το να τα πάμε καλά με τη Ρωσία είναι καλό πράγμα, δεν είναι κακό», σημείωσε ο Ντ.Τραμπ κατά την έναρξη των συνομιλιών.

Λίγο πριν την πρώτη χειραψία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε τον τόνο με ένα tweet όπου απέδιδε τις κακές σχέσεις Ουάσινγκτον - Μόσχας σε... «βλακεία ετών εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών» και στο «κυνήγι μαγισσών» που έχει εξαπολύσει, όπως υποστηρίζει, το FBI που ερευνά ενδεχόμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1018738368753078273?ref_src=twsrc^tfw

Το μήνυμα προκάλεσε την ικανοποίηση της Μόσχας. «Συμφωνούμε», ήταν η απάντηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

https://twitter.com/mfa_russia/status/1018803468805566464?ref_src=twsrc^tfw

Έγκυες "Τραμπ" διαδηλώνουν κατά της πολιτικής του Αμερικανού προέδρου στο θέμα των αμβλώσεων

Δεκάδες «έγκυες Τραμπ», ντυμένες στα ροζ, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο του Ελσίνκι, διαμαρτυρόμενες για την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα των αμβλώσεων.

Οι διαδηλώτριες φορούσαν μάσκες του Τραμπ και κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «ο κανόνας της φίμωσης σκοτώνει τις γυναίκες» και "«μένα με νοιάζει, εσένα;».

Οι διαδηλώτριες κατήγγειλαν τον αποκαλούμενο "κανόνα της φίμωσης" των ΜΚΟ, τον οποία επανέφερε ο Τραμπ το 2017.

Ο νόμος αυτός υποχρεώνει τα μη κυβερνητικά ιδρύματα που λαμβάνουν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση να μην πραγματοποιούν αμβλώσεις, ούτε "να προωθούν την άμβλωση ως μέθοδο οικογενειακού προγραμματισμού στο εξωτερικό".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL