Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Συνάντηση Πούτιν - Τραμπ στο Ελσίνκι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση Πούτιν - Τραμπ στο Ελσίνκι

Φωτογραφία αρχείου

Στο Ελσίνκι βρίσκεται από χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ όπου θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη πρώτη σύνοδος κορυφής με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Λίγες ώρες πριν σε συνέντευξή του στην εκπομπή του CBS Evening News ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ενδέχεται να ζητήσει από τον Ρώσο ομόλογό του την έκδοση στις ΗΠΑ 12 πρακτόρων των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν την Παρασκευή κατηγορίες για παραβίαση των ηλεκτρονικών υπολογιστών του κόμματος των Δημοκρατικών το 2016.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να ζητήσει την έκδοση των πρακτόρων, δήλωσε: «Δεν το είχα σκεφθεί, ωστόσο σίγουρα, θα θέσω ερωτήσεις για το θέμα αυτό. Βέβαια ο ίδιος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι το εν λόγω περιστατικό συνέβη κατά την περίοδο της προεδρίας Ομπάμα.

«Ρωσία, ΕΕ και Κίνα είναι εχθροί των ΗΠΑ»

Στην ίδια συνέντευξη ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα είναι οι «εχθροί» των Ηνωμένων Πολιτειών, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία.

«Πιστεύω ότι έχουμε πολλούς εχθρούς. Πιστεύω ότι η ΕΕ είναι ένας εχθρός, με αυτά που κάνουν στο εμπόριο. Φυσικά, δεν θα σκεφτόταν κανείς την ΕΕ, αλλά είναι εχθρός. Η Ρωσία είναι εχθρός από ορισμένες πλευρές. Η Κίνα είναι ένας οικονομικός εχθρός. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακές, αυτό δεν σημαίνει τίποτα... Αυτό σημαίνει ότι είναι ανταγωνιστές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ντ.Τραμπ βρίσκεται στη Βρετανία έπειτα από επίσκεψη κατά την οποία, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η κριτική που άσκησε στα σχέδια της Τερέζα Μέι για το Βrexit επισκίασε τις προσπάθειες να παρουσιαστεί μια ενισχυμένη διμερής σχέση.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, προειδοποίησε τον Αμερικανό πρόεδρο να μην προχωρήσει σε μονομερείς συμφωνίες με τη Ρωσία, κάνοντας λόγο για συμφωνίες οι οποίες θα έπλητταν τους δυτικούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Το Κρεμλίνο ελπίζει η σημερινή συνάντηση κορυφής να αποτελέσει ένα μικρό βήμα για την αποκλιμάκωση της «κρίσης στη διμερή σχέση»

Η Μόσχα ελπίζει ότι η σημερινή συνάντηση κορυφής του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του ομολόγου του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα επιτρέψει στα δύο μέρη να κάνουν ένα βήμα για να απομακρυνθούν από την τρέχουσα κρίση στις διμερείς σχέσεις, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT.

«Αυτό είναι που ελπίζουμε πραγματικά, ότι η συνάντηση αυτή θα μας επιτρέψει να κάνουμε τουλάχιστον ένα μικρό βήμα μακριά από την κρίση με την οποία έχουν έλθει αντιμέτωπες οι διμερείς σχέσεις μας», ανέφερε ο Πεσκόφ.

Πούτιν και Τραμπ συναντώνται σήμερα στο Ελσίνκι προκειμένου να συζητήσουν για τη διμερή σχέση και διεθνή ζητήματα.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Ρωσία δεν εκπλήσσεται ιδιαίτερα από το δόγμα «Πρώτα η Αμερική» του Τραμπ.

«Κάθε αρχηγός κράτους μπορεί να καταλάβει αυτή την αρχή, διότι κάθε αρχηγός κράτους στις επαφές του με τους ξένους ομολόγους του υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του, και ως προς αυτό ο πρόεδρός μας είναι πολύ πραγματιστής, ανοιχτός και συνεπής: πάντα λέει ότι τα συμφέροντα της Ρωσίας και του ρωσικού λαού είναι το σημαντικότερο για αυτόν, και άρα σέβεται το γεγονός ότι η κοσμοθεώρησή του είναι παρόμοια με εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

«Κάτι ακόμη είναι το ότι μια τέτοια προσέγγιση είναι βιώσιμη μόνο εάν συνδυάζεται με ένα άλλο αξίωμα: η προσέγγιση αυτή πρέπει να βασίζεται στη δέσμευση της ανάπτυξης αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, που λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα καθεμιάς πλευράς». Αυτός ο συνδυασμός «μπορεί να εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της συνεργασίας», κατά τον ίδιο.

Ακόμη, ο Πεσκόφ είπε ότι η συζήτηση των δύο ηγετών, ειδικά για τη Συρία, μάλλον θα είναι δύσκολη, με δεδομένη τη θέση του Τραμπ για το Ιράν.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες τοποθετήσεις των ΗΠΑ για τον αγωγό αερίου Nord Stream 2—που θα καταλήγει στη Γερμανία—, ο Πεσκόφ έκρινε ότι πρόκειται για ένα κατάφωρο παράδειγμα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επισήμανε ακόμη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο RT ότι η αύξηση του προϋπολογισμού του NATO θα έθετε τη Μόσχα σε συναγερμό.

Διαδήλωση κατά Τραμπ και Πούτιν στο Ελσίνκι

Χιλιάδες άνθρωπων διαδήλωσαν στο Ελσίνκι, μία ημέρα πριν την ιστορική σύνοδο κορυφής μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Γερουσίας, έξω από τον μεγάλο λουθηρικό καθεδρικό του Ελσίνκι, σε μικρή απόσταση από το Προεδρικό Μέγαρο όπου θα φιλοξενηθεί η συνάντηση των δύο ηγετών.

Πηγή: ΑΜΠΕ- Sputnik- Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL