Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Για το Κρεμλίνο ο Τραμπ είναι ένας «εταίρος», όχι ανταγωνιστής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για το Κρεμλίνο ο Τραμπ είναι ένας «εταίρος», όχι ανταγωνιστής

Το Κρεμλίνο ελπίζει ότι η σύνοδος κορυφής της επόμενης εβδομάδας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Μόσχα και για μια αντίστοιχη του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουάσινγκτον.

Καμία πλευρά δεν αναμένει ότι η μονοήμερη σύνοδος της Δευτέρας, η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών, θα αποδώσει σημαντικές πολιτικές προόδους, με δεδομένη την τεταμένη σχέση των δύο χωρών, που βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ωστόσο, το Κρεμλίνο, που πίεζε από καιρό για μια συνάντηση Πούτιν-Τραμπ, ελπίζει ότι αυτή θα αποτελέσει το ξεκίνημα ενός ξεπαγώματος που θα επιτρέψει τη σταδιακή ανοικοδόμηση των σχέσεων και για τους δύο τους να συνεργαστούν σε μια πραγματιστική βάση σε τομείς όπου έχουν κοινά συμφέροντα.

«Ποτέ δεν ξέρεις, αλλά ας δούμε, ίσως θα υπάρξει μια συζήτηση για συγκεκριμένες επισκέψεις στην Μόσχα ή στην Ουάσινκγτον», δήλωσε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ στους δημοσιογράφους σήμερα, χαρακτηρίζοντας τη σύνοδο «το κύριο γεγονός του καλοκαιριού».

«Θέλουμε εκεί να υπάρξει μια πιθανότητα ότι αυτές οι συνομιλίες να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα που θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε περαιτέρω επαφές, και ιδιαιτέρα, κανονικές επαφές στην μορφή επισκέψεων στις αντίστοιχες χώρες», τόνισε.

Παράλληλα ο Ουσακόφ δήλωσε ότι η σύνοδος, που θα διεξαχθεί στο προεδρικό μέγαρο της Φινλανδίας στο κεντρικό Ελσίνκι, θα ξεκινήσει με τους δύο ηγέτες να έχουν μια ιδιωτική συζήτηση, παρουσία μόνο των διερμηνέων.

Οι διαπραγματεύσεις έπειτα θα διευρυνθούν και θα περιλαμβάνουν μέλη και των δύο αντιπροσωπειών, επισήμανε, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα έχει παράλληλες συνομιλίες στο Ελσίνκι με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

«Είναι πρόδηλο σε όλους ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται σε κρίση πρόσφατα», είπε ο Ουσακόφ. «(Αλλά) για μας δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για εντάσεις που έχουν αναπτυχθεί».

«Ο Τραμπ δήλωσε ότι θεωρεί τον Πούτιν ανταγωνιστή. Θα έλεγα ότι εμείς θεωρούμε τον Τραμπ έναν διαπραγματευτικό εταίρο και ελπίζουμε οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν (μετά τη σύνοδο)», τόνισε.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε πριν πολύ καιρό και σε κάποιους τομείς, όπως η διεθνής ασφάλεια, ο έλεγχος των όπλων και η μάχη ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία, τα ρωσικά και αμερικανικά συμφέροντα συμπίπτουν.

Πηγή: ΑΜΠΕ- Reuters- Sputnik- AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL