Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία

Έκλεισαν οι κάλπες στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Τουρκία.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 17:00. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Τουρκία δεν πραγματοποιούνται exit polls και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το βράδυ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ανώτατου εκλογικού Συμβουλίου δήλωσε ότι ευελπιστεί πως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πριν από τις 23:00.

Σύμφωνα με τα πρώτα καταμετρημένα αποτελέσματα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 58,9%, στο 22,9% των ψήφων.

Ο κυριότερος αντίπαλός του για την προεδρία, ο Μουχαρέμ Ιντζέ του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) συγκεντρώνει ποσοστό 25,8%.

Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 7,41% των ψήφων, το κυβερνών κόμμα AKP συγκεντρώνει ποσοστό 55,22% ενώ το CHP 13,62%.

Το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), που έχει συμμαχήσει με το AKP σε αυτές τις εκλογές λαμβάνει ποσοστό 13,32%, το φιλοκουρδικό κόμμα HPD 6,37% και το εθνικιστικό Iyi ("Καλό") 7,76%.

Νωρίτερα, ελεύθερα αφέθηκαν τα μέλη της αντιπροσωπείας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) που συνελήφθησαν σήμερα στο Αγκρί της ανατολικής Τουρκίας αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες.

«Μας συνέλαβαν στις 10.30 και κρατηθήκαμε στο αστυνομικό τμήμα μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας. Μας είπαν ότι δεν θα μας ασκηθεί δίωξη διότι η παρουσία μας δεν συνιστά αξιόποινη πράξη», δήλωσε η Ουλιγιά Τουράν, γραμματέας του PCF στην περιφέρεια Μπα-Ρεν.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν επίσης η γερουσιαστής Κριστίν Πρισνό και ο Πασκάλ Τορ, μέλος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος.

Η αντιπροσωπεία του PFC πήγε στην Τουρκία ανταποκρινόμενη στο κάλεσα του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, "προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα διαπραχθεί καμία απάτη" επειδή "εκφράστηκαν αμφιβολίες σε προηγούμενες εκλογές" για το κατά πόσο ήταν έντιμη η διαδικασία, όπως είπε ο Πιερ Λοράν, ο επικεφαλής του Κόμματος. "Δεν κρύψαμε καθόλου τον λόγο για τον οποίο βρέθηκαν εκεί", διαβεβαίωσε.

Το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε νωρίτερα ότι συνελήφθησαν 10 αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων τρεις Γάλλοι, τρεις Γερμανοί και τρεις Ιταλοί, με την κατηγορία ότι εμφανίζονταν ως παρατηρητές των εκλογών.

Απόπειρα νοθείας στις εκλογές καταγγέλλει η τουρκική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, CHP, κάλπη περιείχε ήδη 100 περίπου ψηφοδέλτια, όλα του κυβερνόντος AKP, πριν καν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.

Ο υποψήφιος του κουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ψήφισε στις φυλακές της Αδριανούπολης όπου κρατείται.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την χώρα. Πάνω από 38.000 αστυνομικοί, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και πάνω από 100 «αύρες» βρίσκονται σε επιφυλακή στην Κωνσταντινούπολη. Σε όλη την Τουρκία συνολικά πάνω από 530.000 στελέχη της αστυνομίας θα τηρούν την τάξη.

Για πρώτη φορά σε αυτές της εκλογές στελεχώθηκαν μονάδες με φορητές κάλπες που θα πάνε στις κατοικίες ατόμων με ειδικές ανάγκες για να ασκήσουν με ευκολία το δικαίωμα τους ως ψηφοφόροι.

Σχεδόν 60 εκατομμύρια Τούρκοι σε συνολικό πληθυσμό περίπου 81 εκατ. καλούνται σήμερα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογές οι οποίες πιστεύεται ότι θέτουν την μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) από τότε που ανέβηκαν στην εξουσία πριν από περισσότερο από 15 χρόνια.

Οι εκλογές αυτές, οι οποίες εισάγουν ένα νέο σύστημα εκτελεστικής προεδρίας, το οποίο επεδίωκε εδώ και καιρό να υιοθετήσει ο Ερντογάν και το οποίο υποστήριξε μια μικρή πλειοψηφία Τούρκων σε δημοψήφισμα που έγινε το 2017 για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οι επικριτές του νέου αυτού συστήματος δηλώνουν ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω διάβρωση της δημοκρατίας στο κράτος αυτό μέλος του ΝΑΤΟ και ότι θα εδραιώσει την "αρχή ενός ανδρός".

Ο Ερντογάν, προκήρυξε πρόωρες εκλογές, ενώ η διεξαγωγή τους προβλεπόταν για τον Νοέμβριο του 2019, επιχειρηματολογώντας ότι οι νέες αυτές εξουσίες θα του επιτρέψουν να χειριστεί με καλύτερο τρόπο τα αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα της χώρας -η τουρκική λίρα έχασε 20% έναντι του δολαρίου φέτος- και να αντιμετωπίσει τους Κούρδους αντάρτες στη νοτιοανατολική Τουρκία και στο γειτονικό Ιράκ και τη Συρία.

Ο ίδιος, ψήφισε στις 13:30, όπως πάντα σε σχολείο στο Σκούταρι της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, με την σύζυγό του Εμινέ. Ο Τ.Ερντογάν δήλωσε ότι ενημερώθηκε πως η μέχρι στιγμής συμμετοχή είναι υψηλή, κάτι που, όπως είπε «δείχνει δημοκρατική ωριμότητα».

«Με αυτές τις εκλογές περνάμε στο προεδρικό σύστημα που θα μας ανεβάσει σε νέο επίπεδο πολιτισμού και θα ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Δυναμική προεκλογική εμφάνιση του Μ.Ιντζέ

Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος υπολόγιζε χωρίς τον υποψήφιο για την προεδρία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Μοχαρέμ Ιντζέ, του οποίου η δυναμική εμφάνιση στις προεκλογικές συγκεντρώσεις κινητοποίησε την από καιρό αποθαρρυμένη και διασπασμένη αντιπολίτευση της Τουρκίας.

«Ας γίνει το καλύτερο για τον λαό και τη χώρα», δήλωσε ο ίδιος αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα και πρόσθεσε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα από όπου θα παρακολουθήσει την καταμέτρηση.

Χθες, απευθυνόμενος στους τουλάχιστον ένα εκατομμύριο, υποστηρικτές του στην προεκλογική συγκέντρωση  στην Κωνσταντινούπολη,  δεσμεύτηκε να αντιστρέψει αυτό που ο ίδιος και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα θεωρούν «στροφή της Τουρκίας προς μια απολυταρχική διακυβέρνηση υπό τον Ερντογάν».

«Αν κερδίσει ο Ερντογάν, τα τηλέφωνά σας θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται και φόβος θα συνεχίσει να βασιλεύει. Αν κερδίσει ο Ιντζέ, τα δικαστήρια θα είναι ανεξάρτητα», σημείωσε ο Ιντζέ, υπογραμμίζοντας ότι θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην Τουρκία, ένα 48ωρο μετά την εκλογή του.

Η Τουρκία τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης -η οποία περιορίζει ορισμένες ατομικές ελευθερίες και επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμπτει το κοινοβούλιο με διατάγματα έκτακτης ανάγκης- για σχεδόν δύο χρόνια, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

«Σήμερα εκλεγούμε πρόεδρο και βουλευτές με το νέο σύστημα. Εύχομαι να είναι προς όφελος της χώρας. Οι εκλογές διεξάγονται σε γιορτινό δημοκρατικό κλίμα», δήλωσε από την πλευρά του ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, αφού ψήφισε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου επιβεβαίωσε την είδηση απελευθέρωσης τριών μηχανικών τουρκικής κατασκευαστικής εταιρίας που είχαν απαχθεί στη Λιβύη.

Οι επικριτές του Τούρκου προέδρου, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, καταγγέλλουν ότι ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την εκστρατεία καταστολής για να καταπνίξει τις αντίθετες φωνές. Λίγες είναι οι εφημερίδες ή άλλα μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν πλέον ανοιχτά την κυβέρνηση και η κάλυψη από τα ΜΜΕ του Ερντογάν κατά την προεκλογική εκστρατεία ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή των άλλων υποψηφίων για την προεδρία.

Ο Ερντογάν, ο οποίος υπερασπίζεται τα σκληρά μέτρα που έχει λάβει λέγοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια, υποσχέθηκε στους υποστηρικτές του στις συγκεντρώσεις που πραγματοποίησε χθες ότι αν επανεκλεγεί θα προχωρήσει με περισσότερα από τα μεγάλα σχέδια υποδομής που έχουν βοηθήσει στο να μετατραπεί η Τουρκία σε μια από τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Στις 11:10 το πρωί ψήφισε στην Άγκυρα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μαζί με την σύζυγό του Σελβι.

«Δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα αλλά έχουμε κάποια παράπονα σε κάποιες κάλπες. Από εδώ κάνω έκκληση στους κρατικούς λειτουργούς. Δεν είστε υπάλληλοι κανενός κόμματος αλλά του κράτους. Σας προειδοποιώ να κάνετε το καθήκον σας χωρίς να δέχεστε πιέσεις για να μην υπάρξουν σκιές στις εκλογές και στην δημοκρατία μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στις 12:00 το μεσημέρι έφτασε στην κάλπη ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, λέγοντας ότι η Τουρκία έπειτα από αυτές τις εκλογές θα εισέλθει σε νέα περίοδο.

Νίκη Ερντογάν στο β' γύρο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει σήμερα ποσοστό άνω του 50% που χρειάζεται για να εκλεγεί στην προεδρία από τον πρώτο γύρο, αν και αναμένεται ότι θα κερδίσει στον δεύτερο που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις 8 Ιουλίου, ενώ το κόμμα του AKP μπορεί να χάσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, κάτι το οποίο αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα αυξημένες εντάσεις μεταξύ του προέδρου και του κοινοβουλίου.

Σ.Ντεμιρτάς: Αν το HDP δεν μπει στο κοινοβούλιο όλη η Τουρκία θα χάσει

Μεταξύ άλλων υποψηφίων για την προεδρία είναι ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούμενος για τρομοκρατία.

Στο τελευταίο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απηύθυνε στους Τούρκους ψηφοφόρους από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας στην οποία κρατείται, ο Ντεμιρτάς σημείωσε: «Αν το HDP δεν καταφέρει να μπει στο κοινοβούλιο, όλη η Τουρκία θα χάσει. Υποστηρίζω το HDP σημαίνει υποστηρίζω τη δημοκρατία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL