Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Μήνυμα του έγκλειστου ηγέτη του HDP Σ. Ντεμιρτάς: / Σ. Ντεμιρτάς: Όχι στην κοινωνία του φόβου!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα του έγκλειστου ηγέτη του HDP Σ. Ντεμιρτάς: / Σ. Ντεμιρτάς: Όχι στην κοινωνία του φόβου!

Σε προεκλογικό εφιάλτη για τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν εξελίσσεται το μόνιμο πολιτικό πρόβλημα της Τουρκίας, το Κουρδικό, καθώς η συμμαχία του με τους Γκρίζους Λύκους φαίνεται πως στοιχίζει στο κυβερνών κόμμα χωρίς να φέρνει τις προσδοκώμενες ψήφους από το στρατόπεδο των εθνικιστών. Αντίθετα, αυξάνονται οι πιθανότητες να αναγκαστεί ο Ερντογάν να πάει σε δεύτερο γύρο για την προεδρική εκλογή, ενώ το αριστερό φιλοκουρδικό κόμμα HDP -παρά την καταστολή και τις διώξεις- διατηρεί δυνάμεις και έχει μεγάλες πιθανότητες να μπει πάλι στη Βουλή στερώντας την αυτοδυναμία από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Με μήνυμά του μέσα από τη φυλακή, ο ηγέτης του HDP και αντίπαλος του Ερντογάν για την προεδρία, Σαλαχατίν Ντεμιρτάς τόνισε ότι η Τουρκία μοιάζει ολοένα περισσότερο με ανοιχτή φυλακή καλώντας σε συσπείρωση ενόψει των εκλογών.

Η έρευνα του ινστιτούτου Sonar δείχνει ότι ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 48,3% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ενώ ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μουχαρέμ Ιντζέ εξασφαλίζει ποσοστό 31,4%, η Μεράλ Ακσενέρ του 'Καλού Κόμματος' 9,5% και ο Ντεμιρτάς 8,2%. Ο Ερντογάν θα επικρατούσε στον δεύτερο γύρο με 53% απέναντι στον Ιντζέ, ωστόσο είναι δύσκολο να προβλεφθεί η δυναμική που θα δημιουργούσε μια πολιτική συμμαχία δυνάμεων της αντιπολίτευσης με το αριστερό-φιλοκουρδικό κόμμα, εφόσον οι κεμαλιστές δεσμεύονταν για μια ειρηνική λύση στο Κουρδικό, που αποτελεί και το ζητούμενο από το HDP.

Σε ό,τι αφορά τις βουλευτικές εκλογές, το κυβερνών κόμμα AKP συγκεντρώνει το 42,2%, ενώ οι εθνικιστές σύμμαχοί του από το MHP φτάνουν το 7,1% και από κοινού πλησιάζουν την απόλυτη πλειοψηφία. Το κεμαλικό CHP βρίσκεται στο 28,2%, το Καλό Κόμμα στο 9,2%, ενώ η συμμαχία της αντιπολίτευσης αγγίζει το 39,5%. Η ίδια δημοσκόπηση εμφανίζει το HDP στο 10%, ακριβώς πάνω στο όριο του εκλογικού μέτρου για την είσοδο στη Βουλή, που θα στερούσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία από τον συνασπισμό του Ερντογάν. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 29 Μαΐου έως 3 Ιουνίου σε δείγμα 3.000 ερωτηθέντων σε 26 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας.

Ντεμιρτάς: Είμαι πολιτικός όμηρος

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων αποκτά ιδιαίτερη σημασία η επιλογή του HDP να δημοσιεύσει στα κοινωνικά δίκτυα το μήνυμα που έστειλε ο προφυλακισμένος για "τρομοκρατία" Ντεμιρτάς μέσω του ενός δεκάλεπτου τηλεφωνήματος την εβδομάδα που μπορεί να κάνει στη σύζυγό του. Ανάμεσα στα παράσιτα της τηλεφωνικής σύνδεσης ο Ντεμιρτάς δήλωσε ότι είναι "πολιτικός όμηρος "ενώ η Τουρκία "έχει μεταμορφωθεί, αλίμονο, σε μια κατά το ήμισυ ανοιχτή φυλακή. (Ο Ερντογάν) θέλει να δημιουργήσει μια κοινωνία του φόβου, να κυριαρχήσει διά του φόβου», δήλωσε ο Ντεμιρτάς καλώντας παράλληλα τους υποστηρικτές του να είναι αισιόδοξοι: "Ο Ντεμιρτάς δεν είναι ο άνδρας που βρίσκεται σε ένα κελί στην Αδριανούπολη. Είστε εσείς. Να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας", πρόσθεσε.

Ο Ιντζέ και η Ακσενέρ έχουν ζητήσει να αποφυλακιστεί ο Ντεμιρτάς ώστε να πάρει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία. Ο υποψήφιος του CHP για την προεδρία επισκέφθηκε μάλιστα τον Ντεμιρτάς στη φυλακή της Αδριανόπουλης προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Ερντογάν, ο οποίος ανακάλυψε στο πρόσωπο του Ιντζέ ακόμα έναν συνοδοιπόρο... τρομοκρατών.

Η ευημερία του... ψυγείου

Ακόμα καλύτερες μέρες περιμένουν την Τουρκία, διακήρυξε ο Πρόεδρος Ερντογάν σε προεκλογική ομιλία του περιλαμβάνοντας στα επιτεύγματα των κυβερνήσεών του τη μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις ψυγείων, για να λάβει την απάντηση από την αντιπολίτευση ότι μιλά σαν να ζει ακόμα στην Τουρκία της δεκαετίας του εβδομήντα.

"Το 2002, όταν ήλθαμε στην εξουσία, οι πωλήσεις των ψυγείων ήταν 1.088.000, ενώ πέρυσι πουλήθηκαν 3.107.000 ψυγεία. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν φτωχοί, όταν υπάρχει ψυγείο σε κάθε σπίτι, αυτό σημαίνει ότι ευημερούμε" διακήρυξε ο Ερντογάν παραθέτοντας επίσης στοιχεία για το επταπλασιασμό των πωλήσεων αυτοκινήτων. Τα κοινωνικά δίκτυα πήραν φωτιά από τα ειρωνικά σχόλια, ενώ ο υποψήφιος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μουχαρέμ Ιντζέ δήλωσε ότι είναι πλέον προφανής η απόσταση που χωρίζει τον Ερντογάν από τον μέσο Τούρκο πολίτη: "Δεν κρεμούσαμε τα τρόφιμα από τα δέντρα πριν έλθεις εσύ" απάντησε ο Ιντζέ, υποστηρίζοντας ότι εδώ και δεκαετίες το ψυγείο δεν αποτελεί πολυτέλεια στην Τουρκία αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο Ερντογάν άδειασε τα ψυγεία των Τούρκων.

...και οι υποκλοπές

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου κατήγγειλε ότι ο ίδιος και άλλα στελέχη του κόμματος είναι θύματα υποκλοπών και άλλων μεθόδων παρακολούθησης. Επιστρέφοντας στον Ερντογάν τις κατηγορίες για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει την ίδια νοοτροπία με τους γκιουλενιστές, διαβρώνει το κράτος και παρακολουθεί τους αντιπάλους του.

Ο Κιλιτσντάρογλου διεκδίκησε την πατρότητα του σχεδίου που παρουσίασε προεκλογικά ο Ερντογάν για τη μετατροπή του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης σε μεγάλο πάρκο, μετά τη λειτουργία του νέου μεγάλου αεροδρομίου της πόλης. "Παρακολουθούν τα τηλέφωνά μας, έμαθαν τι σχεδιάζαμε να ανακοινώσουμε και μας έκλεψαν την ιδέα είπε ο αρχηγός του CHP, ο οποίος επικαλέσθηκε επίσης περιστατικά που αφορούν την εξωτερική πολιτική, όπως παρεμβάσεις για το Παλαιστινιακό.

Καλλιτέχνες και φοιτητές στη φυλακή

Κατηγορίες που επισύρουν ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε έτη αντιμετωπίζουν 21 φοιτητές που δικάζονται από χθες στην Κωνσταντινούπολη επειδή εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην τουρκική επίθεση στο Αφρίν της Συρίας. Πρόκειται για φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, οι οποίοι κατηγορούνται για προπαγάνδα υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) επειδή συμμετείχαν σε αντιδιαδήλωση, απέναντι σε εθνικιστές που πανηγύριζαν για την εισβολή στο Αφρίν, τον περασμένο Ιανουάριο. Δεκατέσσερις από τους κατηγορούμενους έχουν προφυλακιστεί.

«Δεν έχω υποστηρίξει τη βία, ούτε έχω κάνει τρομοκρατική προπαγάνδα», δήλωσε στο δικαστήριο η φοιτήτρια Σουκράν Γιαρέν Τουντζέρ."Φώναξα συνθήματα όπως 'Όλοι μαζί εναντίον του φασισμού' και 'Στοπ στον πόλεμο, ειρήνη τώρα'. Είναι συνθήματα παγκόσμια, που φωνάζουν διαδηλωτές σε όλες τις διαδηλώσεις», πρόσθεσε.

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ζήτησε εξάλλου να επιβληθεί κάθειρξη 10 ετών στον γνωστό Τούρκο ράπερ Ezel, ο οποίος συνελήφθη πριν από δυο εβδομάδες και κατηγορείται για υποκίνηση στη χρήση ναρκωτικών ουσιών με τα τραγούδια του, αλλά και μέσω ανάρτησης στα κοινωνικά δίκτυα μιας φωτογραφίας του όπου κρατά φύλλα κάνναβης. Με αιχμηρούς και σκληρούς στίχους ο Ezel περιγράφει τα αδιέξοδα και την καθημερινότητα της τουρκικής νεολαίας, την αστυνομική καταστολή και τη διαφθορά. Το τραγούδι του «Sehrimin tadi» (Η αύρα της πόλης μου), αφιερωμένο στη γενέτειρά του την Άγκυρα, έχει περισσότερες από 35 εκατομμύρια φορές θεάσεις στο YouTube.

Ο 28χρονος μουσικός αρνείται τις κατηγορίες και επικαλείται το δικαίωμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Από την ημέρα της σύλληψής του έχει αρχίσει εκστρατεία συμπαράστασης στην Τουρκία και το εξωτερικό. Άλλοι δύο Τούρκοι ράπερ, οι Khontkar και Young Bego, συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, κατηγορούμενοι επίσης για υποκίνηση στη χρήση ναρκωτικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL