Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
"Κόκκινη κάρτα" στην ισραηλινή κατοχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κόκκινη κάρτα" στην ισραηλινή κατοχή

Στη Λωρίδα της Γάζας η είδηση έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς. Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η παλαιστινιακή ποδοσφαιρική ομοσπονδία ευχαρίστησε δημοσίως τον Λιονέλ Μέσι και τους συμπαίκτες τους για την απόφαση τους. "Είναι μια κόκκινη κάρτα από τον υπόλοιπο κόσμο στους Ισραηλινούς" εκτίμησε ο πρόεδρος της, Τζιμπρίλ Ρατζούμπ.

Για το Ισραήλ, η απόφαση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αργεντινής να ακυρώσει τον φιλικό αγώνα που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το Σάββατο στην Ιερουσαλήμ ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Αργεντινής και του Ισραήλ ήταν μια θανάσιμη προσβολή και μια οδυνηρή διπλωματική ήττα. "Δεν θα υποκύψουμε σε ένα τσούρμο αντισημίτες υποστηρικτές της τρομοκρατίας" έγραψε χωλωμένος στο Twitter o υπουργός Εσωτερικών Αβιγκτόρ Λίμπερμαν.

Η ακύρωση του φιλικού αγώνα είχε τέτοια βαρύτητα για το Ισραήλ ώστε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου να τηλεφωνήσει στον Πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι ζητώντας του να μεσολαβήσει με στόχο τη διεξαγωγή του αγώνα. Ωστόσο ο Μάκρι, γνώστης του ποδοσφαίρου, καθώς παλαιότερα είχε διατελέσει για 13 χρόνια πρόεδρος της ομάδας της Μπόκα Τζούνιορς, απάντησε ότι "δεν μπορούσε να κάνει το παραμικρό" καθώς η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Όλοι όσοι κινητοποιήθηκαν για την ακύρωση του φιλικού αγώνα -οι αντισημίτες υποστηρικτές της τρομοκρατίας, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση- εξέφρασαν την ικανοποίησή τους. Το διαδικτυακό κίνημα Avaaz, που συγκέντρωνε υπογραφές στο Ίντερνετ για την ακύρωση του αγώνα, χαιρέτισε τη "γενναία ηθική απόφαση" της Αργεντινής.

"Αποδεικνύεται ότι η Αργεντινή κατανοεί ότι δεν υπάρχει τίποτε το φιλικό στο να παίζεις στην Ιερουσαλήμ όταν λίγα μίλια πιο μακριά ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν άοπλους διαδηλωτές" δήλωσε η εκπρόσωπός του, Αλις Τζέι θυμίζοντας την πρόσφατη σφαγή στη Γάζα.

Ανακουφισμένοι εμφανίστηκαν και οι ίδιοι οι παίκτες της Αργεντινής, που όλο το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζαν έντονες πιέσεις για να μην παίξουν στην Ιερουσαλήμ. "Νομίζω, τελικά έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει. Πάνω απ' όλα προέχει η υγεία και η κοινή λογική" τόνισε ένας από αυτούς, ο επιθετικός Γκονσάλο Ιγκουαίν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ισπανικού Τύπου, καθοριστική σημασία για την απόφαση των Αργεντίνων παικτών είχε η "εισβολή" δεκάδων ακτιβιστών στην προπόνηση που έκανε η "αλιμπισελέστε" την Τρίτη στη Βαρκελώνη. "Μην πάτε" και "μην ξεπλένετε την εικόνα του Ισραήλ" φώναζαν οι διαδηλωτές κυματίζοντας φανέλα της εθνικής ομάδας της Αργεντινής ποτισμένη με αίμα.

Σημαντικό ρόλο, ασφαλώς, έπαιξαν και οι κινητοποιήσεις των ίδιων των Παλαιστινίων. Η παλαιστινιακή ποδοσφαιρική ομοσπονδία έστειλε επίσημη επιστολή στην αργεντίνικη ζητώντας την ακύρωση του αγώνα. "Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει μετατρέψει το παιχνίδι σε πολιτικό όπλο. Όπως αναφέρουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, ο αγώνας εντάσσεται στους εορτασμούς για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Ισραήλ", έγραφε η επιστολή.

Δεν ήταν η μοναδική επιστολή. Δεκάδες παιδιά από την Παλαιστίνη έστειλαν το δικό τους γράμμα στον Αργεντίνο σούπερσταρ Λιονέλ Μέσι ζητώντας του να μην παίξει μπάλα πάνω "στους τάφους των προγόνων" τους. "Θα παίξεις με τους συμπαίκτες σου σε ένα στάδιο που χτίστηκε πάνω στον ρημαγμένο λαό μας" έγραφαν μεταξύ άλλων τα 70 παιδιά, ένας αριθμός που επιλέχτηκε για να υπογραμμιστεί η σημασία της "Νάκμπα", του ξερίζωματος εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων που συνόδεψε την ίδρυση του Ισραήλ το 1948.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL