Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Προεκλογικός μποναμάς στον Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προεκλογικός μποναμάς στον Ερντογάν

Ένα ισχυρό προεκλογικό ατού εξασφάλισε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά από τη συμφωνία με την Ουάσιγκτον για την αποχώρηση της κουρδικής πολιτοφυλακής από τη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Μανμπίζ, στη βόρεια Συρία. Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε κάνει σημαία της πολιτικής του την "εκκαθάριση" των Κούρδων μαχητών από τις περιοχές δυτικά του ποταμού Ευφράτη, κάτι που φαίνεται ότι πετυχαίνει μετά από τη συμφωνία με τους Αμερικανούς, τρεις μήνες μετά από την τουρκική εισβολή και κατοχή του Αφρίν. Ο Πρόεδρος Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας οδεύουν προς τις πρόωρες κάλπες της 24ης Ιουνίου έχοντας υλοποιήσει εν μέρει μια βασική εξαγγελία τους, ενώ ενισχύουν διαρκώς την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, καθώς και στο βόρειο Ιράκ.

Η συμφωνία για τη Μανμπίζ, καρπός πολύμηνων διαπραγματεύσεων αλλά και οξύτατων φραστικών αντιπαραθέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, επισφραγίστηκε κατά την προχθεσινή επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μαβλούτ Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ και τις συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών και τουρκικών ΜΜΕ, η αποχώρηση θα γίνει σε τρία στάδια και προβλέπει ότι η Μανμπίζ θα διοικείται από ένα τοπικό συμβούλιο, με επίβλεψη των Αμερικανών. Η Άγκυρα επιδίωκε την ανάπτυξη και τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή, αλλά δεν φαίνεται να πέτυχε την αμερικανική συγκατάθεση.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η αποχώρηση των Κούρδων μαχητών (YPG) που υπάγονται στην αμερικανοκουρδική συμμαχία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) θα ολοκληρωθεί ένα μήνα μετά από την έναρξη της επιχείρησης και ότι προβλέπεται παράδοση του αμερικανικού οπλισμού που εξασφάλισαν οι Κούρδοι από τις ΗΠΑ. Από την πλευρά του, το YPG διεκρίνισε ότι οι μάχιμες δυνάμεις του είχαν αποσυρθεί από την Μανμπίζ τον Νοέμβριο του 2016, όμως Κούρδοι στρατιωτικοί σύμβουλοι είχαν παραμείνει για να εργαστούν με το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μανμπίτζ και να εκπαιδεύσουν ντόπιους μαχητές στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Άγκυρα υποστήριξε ότι η διευθέτηση στην Μανμπίζ θα μπορούσε να αποτελέσει μοντέλο και για άλλες πόλεις της Συρίας που ελέγχονται από την αραβοκουρδική συμμαχία, "δείχνοντας" το Κομπάνι και άλλες περιοχές κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία. Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ακόμη ότι δεν εμπλέκονται άλλες πλευρές στην εφαρμογή της συμφωνίας για τη Μανμπίζ, αποκλείοντας ή υποβαθμίζοντας τον ρόλο των γαλλικών ειδικών δυνάμεων που επίσης βρίσκονται στην περιοχή.

Η μάχη για την ανατολική Συρία

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι ΗΠΑ και η Τουρκία παζάρευαν για το μέλλον της Μανμπίζ, στρατεύματα της αραβοκουρδικής συμμαχίας, μαζί με Αμερικανούς και Γάλλους στρατιώτες, εξαπέλυσαν νέα επίθεση κατά των υπολειμμάτων του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, οι μαχητές του SDF έχουν καταλάβει αρκετά χωριά μετά από πολύνεκρες μάχες κοντά στη μεθόριο. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη επίθεση κατά των τζιχαντιστών του ISIS στην άλλη πλευρά των συνόρων από τον ιρακινό στρατό. Στις περιοχές της ανατολικής Συρίας που ελέγχονται από τους Αμερικανούς και τους Κούρδους συμμάχους τους, μεταξύ του Ευφράτη και των ιρακινών συνόρων, βρίσκονται πετρελαιοπηγές και τα πλουσιότερα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας.

Με σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζεται η "πλήρη εμπιστοσύνη στους εταίρους των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων" που πολεμούν μαζί με τις ΗΠΑ για να απαλλάξουν τη Συρία από τον ISIS. "Ο Πρόεδρος Τραμπ είναι αποφασισμένος να τελειώσει τη δουλειά το συντομότερο δυνατόν και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να αποκλειστεί η επιστροφή των τζιχαντιστών" προστίθεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που παραπέμπει σε συνολική διευθέτηση της κρίσης στο μέλλον. Απευθυνόμενη εξάλλου στους εταίρους του συνασπισμού κατά του ISIS και στους περιφερειακούς εταίρους η Ουάσιγκτον ζήτησε από όλους "να μοιραστούν το βάρος των προσπαθειών για τη σταθεροποίηση της χώρας και τη διατήρηση των εδαφικών κερδών που έχουν επιτευχθεί".

Την ίδια στιγμή ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της Ρωσίας, του Ιράν και της φιλοϊρανικής λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ εδραιώνει την κυριαρχία του στην κεντρική Συρία και ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση κατά των αντικαθεστωτικών ανταρτών που ελέγχουν περιοχές δίπλα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, καθώς και εδάφη στην παραμεθόριο με την Ιορδανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL