Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.8°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
15 °C
14.9°C17.0°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
0 BF 59%
Πακιστάν: Κύμα καύσωνα στο Καράτσι - Αναφορές για 65 νεκρούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πακιστάν: Κύμα καύσωνα στο Καράτσι - Αναφορές για 65 νεκρούς

Το κύμα καύσωνα που πλήττει το Καράτσι, τη μεγαλούπολη του νότιου Πακιστάν, στοίχισε τη ζωή σε 65 ανθρώπους μέσα στις τελευταίες τρεις ημέρες, γνωστοποίησε οργάνωση αρωγής σήμερα, εν μέσω φόβων ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες επιμένουν.

Το κύμα καύσωνα συνέπεσε με διακοπές της ηλεκτροδότησης, αλλά και με το Ραμαζάνι, τον ιερό μήνα για τους μουσουλμάνους κατά τη διάρκεια του οποίου νηστεύουν, άρα δεν τρώνε ούτε πίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η θερμοκρασία έφθασε τους 44 βαθμούς Κελσίου στην πόλη τη Δευτέρα, μετέδωσαν πακιστανικά ΜΜΕ.

Ο Φαϊζάλ Έντι, επικεφαλής του Edhi Foundation, που διαχειρίζεται τα ασθενοφόρα και το νεκροτομείο της μεγαλύτερης πακιστανικής πόλης, διευκρίνισε ότι οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στις πιο φτωχές συνοικίες της.

«Εξήντα πέντε άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες τρεις ημέρες», δήλωσε ο Έντι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Έχουμε βάλει τα πτώματα σε θαλάμους που ψύχονται», πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι «γιατροί στις συνοικίες όπου ζούσαν είπαν ότι πέθαναν από θερμοπληξία».

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος των αρχών στο Καράτσι για να σχολιάσει την πληροφορία.

Όμως ο υπουργός Υγείας της τοπικής κυβέρνησης της επαρχίας Σιντ, ο Φαζούλα Πέτσο, δήλωσε στην αγγλόφωνη εφημερίδα Dawn ότι δεν έχει εξακριβωθεί κανένας θάνατος από θερμοπληξία.

«Μόνο οι γιατροί και τα νοσοκομεία μπορούν να γνωματεύσουν για το εάν η αιτία ενός θανάτου είναι η θερμοπληξία ή όχι. Απορρίπτω κατηγορηματικά (τον ισχυρισμό) ότι πέθαναν άνθρωποι από θερμοπληξία στο Καράτσι», είπε ο υπουργός στη Ντον.

Παρά τη διάψευση, οι πληροφορίες για θανάτους από θερμοπληξία στο Καράτσι προκαλούν ανησυχία και φόβους για επανάληψη του κύματος καύσωνα του 2015, όταν τα νοσοκομεία πλημμύρισαν από κόσμο και τα νεκροτομεία της πόλης αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα καθώς τότε τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι και ασθενείς, πέθαναν.

Το 2015, το νεκροτομείο του Ιδρύματος Έντι είχε γνωστοποιήσει πως δεν διέθετε πλέον τη δυνατότητα να δέχεται άλλα πτώματα ανθρώπων που πέθαναν από το κύμα καύσωνα, αφού παραδόθηκαν στο νεκροτομείο του 650 σοροί μέσα σε μερικές ημέρες. Τα ασθενοφόρα άφηναν πτώματα σε αποσύνθεση έξω.

Οι αρχές στην επαρχία Σιντ διαβεβαιώνουν τους πολίτες ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί η κατάσταση του 2015 και ότι εργάζονται για να εγγυηθούν πως όσοι το έχουν ανάγκη θα λάβουν άμεσα ιατρικές φροντίδες.

Ο Έντι τόνισε πως οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν εργαζόμενοι και εργαζόμενες σε δύο φτωχοσυνοικίες της πόλης. «Δούλευαν κοντά σε θερμαντήρες και καυστήρες σε εργοστάσια υφασμάτων», εξήγησε, ενώ στην περιοχή αυτή η ηλεκτροδότηση διακόπτεται «για οκτώ ως εννιά ώρες» καθημερινά, κάτι που σημαίνει πως είναι αδύνατο να λειτουργήσουν κλιματιστικά.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν πάνω από τους 40 ° Κελσίου ως την Πέμπτη, σύμφωνα με ΜΜΕ, που επικαλέστηκαν μετεωρολόγους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL