Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.2°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C14.5°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C22.0°C
6 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.3°C25.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
3 BF 100%
Στην Τεχεράνη ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας για τα πυρηνικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην Τεχεράνη ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας για τα πυρηνικά

Διαδοχικές συναντήσεις με πέντε υπουργούς της ιρανικής κυβέρνησης θα έχει σήμερα και αύριο ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την κυβέρνηση ότι η ΕΕ επιθυμεί να διατηρήσει τις εμπορικές της σχέσεις με το Ιράν παρά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε ότι η ΕΕ υποσχέθηκε να διασώσει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. «Ελπίζουμε οι προσπάθειές τους να καρποφορήσουν. Οι ενέργειες της Αμερικής αποδεικνύουν ότι δεν είναι μια αξιόπιστη χώρα στις διεθνείς της συναλλαγές», δήλωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Κανιέτε επανέλαβε τη στήριξη της ΕΕ στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις που είχε μέχρι τώρα στην Τεχεράνη ήταν εποικοδομητικές.

«Στείλαμε ένα μήνυμα στους Ιρανούς φίλους μας ότι εφόσον τηρούν τη συμφωνία, οι Ευρωπαίοι θα τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Και απάντησαν ότι το ίδιο ισχύει και για εκείνους», επεσήμανε ο Κανιέτε και πρόσθεσε ότι «θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τη ροή του εμπορίου που έχει αποδειχθεί πολύ θετική για την ιρανική οικονομία».

Η ΕΕ τηρεί ενιαίο μέτωπο απέναντι στις ΗΠΑ, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να απαγορεύσει στις εταιρείες με έδρα την Ευρώπη να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις που έχει επαναφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας τις κυβερνήσεις να κάνουν συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα του Ιράν για να αποφεύγουν τα πρόστιμα.

Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορούν να κάνουν για να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις, την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες εγκαταλείπουν το Ιράν.

«Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί πέρα του να προσφέρουμε στο Ιράν μερικές διαβεβαιώσεις», δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες με το Ιράν.

Η αποστολή υπό τον Κανιέτε είναι μια συμβολική κίνηση που έχει στόχο να καλέσει την ιρανική ηγεσία να παραμείνει στη συμφωνία και να ενισχύσει τη στήριξη στον μετριοπαθή πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί έναντι των σκληροπυρηνικών που προσπαθούν να περιορίσουν το άνοιγμα της χώρας στη Δύση, εξήγησαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Η αποστολή είναι πολύ σημαντική για εμάς διότι δείχνει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», επεσήμανε Ιρανός αξιωματούχος.

Με την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων απειλούνται τα οικονομικά ανταλλάγματα που είχαν προσφερθεί στην Τεχεράνη.

Ο Κανιέτε θα συζητήσει στην Τεχεράνη το ενδεχόμενο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παρακάμψουν το αμερικανικό οικονομικό σύστημα κάνοντας απευθείας πληρωμές στο Ιράν για τις εξαγωγές πετρελαίου και τον επαναπατρισμό ιρανικών πόρων στην Ευρώπη, αν και αυτή η επιλογή θα πρέπει να γίνει από κάθε χώρα μέλος της ΕΕ ξεχωριστά.

Χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί το μέτρο αποκλεισμού κυρώσεων για την προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ο νόμος του αποκλεισμού των κυρώσεων επιτρέπει στις ευρωπαϊκές εταιρείες και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να μην υπάγονται σε ρυθμίσεις για τις κυρώσεις που λαμβάνονται από τρίτες χώρες και προβλέπει ότι καμία απόφαση ξένων δικαστηρίων που λαμβάνεται με βάση τις ρυθμίσεις για τις κυρώσεις δεν εφαρμόζεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΕ αναζητεί επίσης τρόπους να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να έχει συναλλαγές με το Ιράν για να στηρίζει τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στο Ιράν και να ενισχύσει την παροχή γραμμή πιστώσεων από ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL