Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.8°C28.0°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.4°C28.5°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C27.6°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C25.8°C
5 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
28.9°C29.0°C
0 BF 21%
ΟΗΕ: Εντελώς δυσανάλογη η απάντηση του Ισραήλ στις διαδηλώσεις των Παλαιστινίων στη Γάζα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΗΕ: Εντελώς δυσανάλογη η απάντηση του Ισραήλ στις διαδηλώσεις των Παλαιστινίων στη Γάζα

«Η απάντηση του Ισραήλ στις παλαιστινιακές διαδηλώσεις στη Γάζα ήταν εντελώς δυσανάλογη», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, ο οποίος υποστηρίζει τη διεξαγωγή διεθνούς ανεξάρτητης έρευνας.

«Η μεγάλη διαφορά στον αριθμό των θυμάτων των δύο πλευρών υπονοεί πως η απάντηση του Ισραήλ ήταν εντελώς δυσανάλογη», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής κατά την έναρξη έκτακτης συνόδου την οποία αποφάσισε να διοργανώσει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την κατάσταση στα «κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι θάνατοι είναι αποτέλεσμα παράνομης χρήσης δύναμης» και υποστήριξε «τις εκκλήσεις πολλών χωρών και παρατηρητών για τη διεξαγωγή έρευνας που θα είναι διεθνής, ανεξάρτητη και αμερόληπτη».

Σύμφωνα με τον Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, οι ενέργειες των Παλαιστινίων στη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων δεν φαίνεται να «αποτελούσαν άμεση απειλή θανάτου ή θανάσιμου τραυματισμού η οποία να μπορεί να δικαιολογήσει τη χρήση φονικής δύναμης».

Ο Ύπατος Αρμοστής σημείωσε επίσης πως οι Παλαιστίνιοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ισραηλινούς αλλά πως «στην πραγματικότητα, κρατούνται φυλακισμένοι σε μια παραγκούπολη από τη γέννηση μέχρι τον θάνατό τους».

«Η κατοχή πρέπει να σταματήσει, ώστε οι Παλαιστίνιοι να μπορέσουν να απελευθερωθούν αλλά και ο λαός του Ισραήλ να απελευθερωθεί. Τερματίστε την κατοχή, και η βία και η ανασφάλεια θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό».

Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι το Ισραήλ αποστερεί συστηματικά τους Παλαιστίνιους από τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, με 1,9 εκατομμύριο ανθρώπους στη Γάζα να είναι «φυλακισμένοι σε μια τοξική παραγκούπολη από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο».

«Κανείς δεν έχει γίνει πιο ασφαλής μετά τα φρικιαστικά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας», σημείωσε ο Ύπατος Αρμοστής. «Τερματίστε την κατοχή, και η βία και η ανασφάλεια θα εξαφανιστούν σε μεγάλο βαθμό».

Μιλώντας κατά την έκτακτη αυτή σύνοδο, η Αβίβα Ραζ Σέχτερ, η μόνιμη αντιπρόσωπος του Ισραήλ στο Μέγαρο των Εθνών, έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, εξέφρασε λύπη που «για μία ακόμη φορά» το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ρέπει προς «μια αντι-ισραηλινή εμμονή» και αφήνεται να εξαπατηθεί από «την κυνική χρησιμοποίηση από τη Χαμάς του ίδιου του λαού της».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL