Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Προεδρικές εκλογές την Κυριακή στη Βενεζουέλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προεδρικές εκλογές την Κυριακή στη Βενεζουέλα

Ο Ντ.Μαραντόνα έχει αυτοχαρακτηριστεί «στρατιώτης» του προέδρου της Βενεζουέλας

Προεδρικές εκλογές διεξάγωνται την Κυριακή στη Βενεζουέλα μια εκλογική αναμέτρηση την οποία μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση και δεν αναγνωρίζεται από μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας. Υποψήφιος και πάλι ο Νικολάς Μαδούρο.

Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Βενεζουέλα καλούνται να ψηφίσουν την Κυριακή, στις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να κριθούν από τον πρώτο γύρο.

Με τη Συντακτική Συνέλευση και τον στρατό να είναι με το μέρος του και την αντιπολίτευση διχασμένη, ο Ν.Μαδούρο εμφανίζεται φαβορί να επανεκλεγεί για μια νέα θητεία που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019.

Αντίπαλοί του ο πρώην τσαβιστής Ενρί Φαλκόν, 56 ετών, που υπέβαλε υποψηφιότητα παρά το μποϊκοτάζ που έχει κηρύξει ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης Τράπεζα Δημοκρατικής Ένωσης (MUD), και ο 48χρονος ευαγγελιστής πάστορας Χαβιέρ Μπερτούσι.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Datanalisis, Μαδούρο και Φαλκόν ισοψηφούν, ενώ σύμφωνα με το Delphos ο απερχόμενος πρόεδρος συγκεντρώνει το 43% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 24% του Φαλκόν. Το ινστιτούτο Hinterlaces εκτιμά ότι ο Μαδούρο θα συγκεντρώσει το 52% των ψήφων, ο Φαλκόν το 22% και ο Μπερτούτσι περίπου το 20%.

Εκτός από την αντιπολίτευση, ΗΠΑ, ΕΕ και η ομάδα της Λίμα -ένας συνασπισμός 14 χωρών της Αμερικής και της Καραϊβικής- καταγγέλλουν την κυβέρνηση Μαδούρο και απορρίπτουν τις εκλογές, οι οποίες θεωρούν ότι δεν είναι δημοκρατικές, δίκαιες ή διαφανείς. Επίσης κατηγορούν τον Μαδούρο ότι υπονομεύει τη δημοκρατία.

«Με αφήνει αδιάφορο το ότι με αντιμετωπίζουν σαν “δικτάτορα”. Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό. Δεν έχει σημασία ότι δεν αναγνωρίζουν τις εκλογές. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας εκλέγεται από τον λαό, όχι από τον Ντόναλντ Τραμπ», τονίζει ο νυν πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία προεκλογική εκδήλωση την Πέμπτη, ο Μαδούρο είχε μαζί του έναν άλλο ένθερμο υποστηρικτή του, τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος έχει αυτοχαρακτηριστεί «στρατιώτης» του Βενεζουελάνου προέδρου.

Κρατώντας τη σημαία της Βενεζουέλας, ο Αργεντίνος θρύλος του ποδοσφαίρου ανέβηκε στο βήμα μαζί με τον Μαδούρο ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στο κέντρο του Καράκας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL