Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Αδειάζει η άμμος στην ιρανική κλεψύδρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αδειάζει η άμμος στην ιρανική κλεψύδρα

Με την καταληκτική ημερομηνία σήμερα, η Ευρώπη εντείνει τις προσπάθειές της με στόχο την αλλαγή της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης την ώρα που Ιράν και Ισραήλ διασταυρώνουν τα ξίφη τους ανεβάζοντας διαρκώς τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Για μια συμφωνία με "μοιραία σφάλματα" που θα πρέπει είτε να αναθεωρηθεί ριζικά είτε να ακυρωθεί έκανε λόγο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι "θα το μετανιώσει" αν αποσυρθεί. "Έχουμε σχέδια για να αντισταθούμε σε οποιαδήποτε απόφαση του Τραμπ" τόνισε σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση.

Ο Ιρανός Πρόεδρος άφησε μάλιστα για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να παραμείνει στη συμφωνία ακόμη και μετά την αμερικανική αποχώρηση εφόσον οι υπόλοιπες πλευρές συνέχιζαν να την τηρούν. "Θα μας κάνει καλό να απαλλαγούμε από την ταραχοποιό παρουσία της Αμερικής" υπογράμμισε.

Ο ρόλος του διαμεσολαβητή με στόχο τη μεταβολή της στάσης του Λευκού Οίκου πέρασε χθες στη Βρετανία. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μπόρις Τζόνσον πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, με το πρόγραμμά του να περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον. Υποστήριξε ότι "σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή, θα ήταν λάθος" της Ουάσιγκτον να αποχωρήσει από τη συμφωνία.

Καθώς μια συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο δεν περιλαμβανόταν στην ατζέντα των επαφών, ο Τζόνσον προσπάθησε να απευθυνθεί στον Αμερικανικό Πρόεδρο μέσω της αγαπημένης του τηλεοπτικής εκπομπής. Έτσι, από το στούντιο του Fox & Friends κάλεσε τον Τραμπ να μην "κάψει τα χλωρά μαζί με τα ξερά".

Την επιχειρηματολογία του ανέπτυξε και με άρθρο του στην εφημερίδα "New York Times". Εκεί υποστήριξε ότι αν αρθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στο πυρηνικό του πρόγραμμα βάσει της συμφωνίας, o μόνος που τελικά θα ωφεληθεί θα είναι το Ιράν. "Από όλες τις επιλογές που διαθέτουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα, αυτή η συμφωνία έχει τα λιγότερα μειονεκτήματα. Έχει σίγουρα αδυναμίες, όμως είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν να διορθωθούν" τόνισε ο Τζόνσον.

Μακρόν: Θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας

Σαφώς πιο δραματικοί ήταν οι τόνοι του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος με άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel" προειδοποίησε για τον κίνδυνο πολέμου. "Θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας" σημείωσε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν θεωρεί πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ "επιθυμεί τον πόλεμο".

Στον κίνδυνο μιας νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε και ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαϊερ. Κατηγόρησε μάλιστα την αμερικανική κυβέρνηση ότι δεν συντονίζει τις ενέργειές της με τους συμμάχους της αλλά, αντιθέτως, "βλέπει τον κόσμο ως μια αρένα στην οποία ο καθένας πρέπει με κάποιον τρόπο να επιβιώσει". Αν η συμφωνία καταρρεύσει, συνέχισε, "θα ξεκινήσουν νέοι εξοπλισμοί στη Μέση Ανατολή" και η περιοχή, ειδικά στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, "δεν μπορεί να αντέξει νέα αναταραχή".

Από πλευράς Ισραήλ, η κυβέρνηση Νετανιάχου, που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δρα σε στενό συντονισμό με τον Λευκό Οίκο σε ό,τι αφορά την ιρανική κρίση, συνέχισε να υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει το παραμικρό για την απόφαση που θα πάρει ο Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο. Με τη γνωστή ισοπεδωτική λογική του, ο Νετανιάχου απέρριψε εξάλλου το επιχείρημα ότι η Τεχεράνη συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας. "Εάν δεν παραβιάζεται μια επικίνδυνη συμφωνία, αυτό δεν την καθιστά λιγότερο επικίνδυνη" ήταν η χαρακτηριστική δήλωσή του.

Απειλές κατά της Συρίας και στο βάθος... πρεσβεία

Ο υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτζ απείλησε, την ίδια ώρα, με κλιμάκωση της ισραηλινής εμπλοκής στη Συρία. "Αν ο Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίσει να επιτρέπει στο Ιράν να δρα μέσα στο συριακό έδαφος, το Ισραήλ θα τον εξουδετερώσει και θα ανατρέψει το καθεστώς του" σημείωσε προειδοποιώντας τον Σύρο Πρόεδρο ότι "αυτό θα είναι το τέλος του".

Τουλάχιστον τρεις πινακίδες με την επιγραφή "Πρεσβεία των ΗΠΑ" έκαναν χθες την εμφάνισή τους σε δρόμους της Ιερουσαλήμ ενόψει των εγκαινίων της διπλωματικής αποστολής την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι πινακίδες, γραμμένες στα αγγλικά, τα εβραϊκά και τα αραβικά, τοποθετήθηκαν από εργάτες κοντά στην τοποθεσία όπου βρίσκεται το κτήριο του αμερικανικού προξενείου, στη νότια Ιερουσαλήμ, το οποίο θα στεγάσει την πρεσβεία όταν θα μεταφερθεί επισήμως εκεί από το Τελ Αβίβ στις 14 Μαΐου.

"Δεν είναι όνειρο. Είναι πραγματικότητα. Είμαι υπερήφανος και συγκινημένος που σήμερα το πρωί κρέμασα τις πρώτες νέες πινακίδες που κατασκευάστηκαν για την πρεσβεία των ΗΠΑ", επιβεβαίωσε στο Twitter και ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Νιρ Μπαρκάτ.

Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών και την προσάρτησε παρά τη διεθνή αποδοκιμασία και τα εκατοντάδες καταδικαστικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. "Αυτή η κίνηση με την πρεσβεία δεν είναι μόνο παράνομη αλλά θα εμποδίσει και την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης ανάμεσα σε δύο κυρίαρχα και δημοκρατικά κράτη με βάση τα σύνορα του 1967, ώστε το Ισραήλ και η Παλαιστίνη να μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά και με ασφάλεια" τόνισε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL