Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Βενεζουέλα: Διασπασμένη η αντιπολίτευση στις κάλπες της 20ής Μαϊου / Ο Μαδούρο απέναντι στη "Συντηρητική Διεθνή"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βενεζουέλα: Διασπασμένη η αντιπολίτευση στις κάλπες της 20ής Μαϊου / Ο Μαδούρο απέναντι στη "Συντηρητική Διεθνή"

O Νικολάς Μαδούρο αναμένεται να κερδίσει με ευκολία τις πρόωρες προεδρικές εκλογές στις 20 Μαΐου, με τις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις να του δίνουν 51% και 48% αντίστοιχα, ενώ στην παράσταση νίκης τα ποσοστά του κυμαίνονται μεταξύ 71% και 61%. Στην καλύτερη των περιπτώσεων ο πιο ισχυρός από τους τέσσερις αντιπάλους του θα ερχόταν δεύτερος με 32%. Η αποχή θα διαμορφωθεί σε υψηλά ποσοστά εξαιτίας της άρνησης των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στη MUD να κατέβουν στις εκλογές με κοινό υποψήφιο, ενώ ο νικητής αναδεικνύεται με απλή πλειοψηφία, χωρίς δεύτερο γύρο.

Οι προσπάθειες διαβολής των εκλογών έπεσαν στο κενό με την κατάθεση τεσσάρων άλλων υποψηφιοτήτων για την προεδρία, μεταξύ των οποίων και του Φαλκόν, που στηρίζεται από το Κίνημα για τον Σοσιαλισμό MAS, την Προοδευτική Ορμή AP και το Copei. Σύμβουλος του Φαλκόν πρότεινε τη δολαριοποίηση της οικονομίας, ενώ ο υποψήφιος για την προεδρία Ράτι συζητά την απόσυρσή του και τη στήριξη του Φαλκόν. Στις εκλογές συμμετέχει με την Ελπίδα Αλλαγής ο Μπερτούτσι και με την Πολιτική Λαϊκή Ενότητα 89 (UPP 89) o Κιχάδα, ο οποίος τάχθηκε εναντίον της δολαριοποίησης της οικονομίας της χώρας.

O συντονιστής του UNT και πρώην πρόεδρος της Βουλής Μάρκες, δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει τον Φαλκόν, τόνισε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν στρατηγική για την εκλογική διαδικασία. Επικαλούμενος την ελευθερία συνείδησης ο Φαλκόν τους ζήτησε να αφήσουν ελεύθερα τα μέλη και τους οπαδούς να αποφασίσουν εάν θα συμμετάσχουν στις εκλογές, καταγγέλλοντας ότι στη MUD υπερίσχυσαν ο ακραίος σεκταρισμός, η προσωπική ιδιοτέλεια και η λογική της αποχής, που απέτρεψαν τη λήψη αποφάσεων για το καλό της χώρας.

Η Ευρωβουλή ζητάει αναβολή

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την ψήφο των δεξιών, των σοσιαλδημοκρατών, των φιλελεύθερων και των μεταρρυθμιστών, με 492 υπέρ, 87 κατά και 77 αποχές, ζήτησε την αναβολή των εκλογών δηλώνοντας ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να αναγνωρίσει το αποτέλεσμά τους, ευθυγραμμιζόμενο με τη σκληρή στάση των ΗΠΑ, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Ταγιάνι πρότεινε την αποστολή Επιτροπής στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία και τη Βραζιλία για να εξετάσει “την έξοδο των πολιτών και την ανθρωπιστική κρίση”.

Η Δι-Αμερικανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα CIDH έβαλε χθες στο στόχαστρο τη Βενεζουέλα εξετάζοντας την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Καράκας, ενώ στην Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εντείνουν τις πιέσεις για την απομάκρυνση του Καράκας από τον περιφερειακό αυτόν διεθνή οργανισμό. Το ΔΝΤ προστέθηκε στις πιέσεις των διεθνών οργανισμών εναντίον της Βενεζουέλας.

Αυξήσεις μισθών - καλπάζει ο πληθωρισμός

Ο Πρόεδρος Μαδούρο τόνισε ότι είναι έτοιμος για “ένοπλη επανάσταση για να υπερασπιστεί τη χώρα” σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να δώσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της στους “Αμερικανούς” και τις “ευρωπαϊκές ολιγαρχίες”, ενώ την παραμονή της Πρωτομαγιάς ανακοίνωσε τον διπλασιασμό σχεδόν του κατώτατου μισθού κατά 95,42%, στα 2,55 από τα 1,30 εκατ. Μπολίβαρ.

Για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού τέθηκαν σε κυκλοφορία νέα χαρτονομίσματα “κόβοντας” τρία μηδενικά από τα... παλιά. Από την 1η Μαΐου οι τιμές θα πρέπει να αναγράφονται στο νέο “κυρίαρχο μπολίβαρ”, ενώ ο αντιπρόεδρος του Ενωτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας PSUV Καβέγιο τόνισε ότι “οι αμερικανικές κυρώσεις απαγορεύουν στη Βενεζουέλα να αγοράσει τρόφιμα και φάρμακα παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα”. Ο ανεξάρτητος ειδικός του ΟΗΕ Ντε Θάγιας τόνισε ότι η Βενεζουέλα μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά των ΗΠΑ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εξαιτίας του αμερικανικού εμπάργκο.

Δολοφονία ακτιβίστριας στην Κολομβία

Στη γειτονική “δημοκρατική” Κολομβία δολοφονήθηκε η ακτιβίστρια ηγέτης των τοπικών κοινοτήτων του Αραουκίτα Μορένο, που βρέθηκε νεκρή μια ημέρα μετά την απαγωγή της. Δεκάδες συλλογικότητες της χώρας ζήτησαν από τη CIDH μέτρα για την προστασία των ηγετών και των ακτιβιστών των τοπικών κοινοτήτων και των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων στην Κολομβία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL