Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Όπλα με τη σέσουλα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όπλα με τη σέσουλα...

Η κρίση και η λιτότητα ανήκουν πια στο παρελθόν - τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες. Έπειτα από τέσσερα χρόνια στασιμότητας, η παγκόσμια αγορά όπλων επιστρέφει και πάλι στην ανάπτυξη, με τα κράτη να ξοδεύουν όλο και μεγαλύτερα ποσά για την ασφάλειά τους. Εντείνοντας έτσι τη διεθνή ανασφάλεια...

Μια ματιά στους αμυντικούς προϋπολογισμούς που πέρασαν από τα κοινοβούλια των περισσότερων αναπτυγμένων χωρών στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς είναι αρκετή ώστε να διαπιστώσει κανείς την ανοδική τάση. Η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη (SIPRI) επιβεβαιώνει πλήρως την εικόνα, επιχειρώντας παράλληλα μια στατιστική καταγραφή.

Πληροφορούμαστε έτσι ότι η ετήσια παγκόσμια στρατιωτική δαπάνη το 2017 ανήλθε στα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ και μεταφράζεται σε κατά κεφαλή δαπάνη 230 δολαρίων για κάθε κάτοικο του πλανήτη. Περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια διοχετεύονται καθημερινά σε πολεμικές δαπάνες.

Η έκθεση προσφέρεται και για άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Πρώτα απ’ όλα, ο Λευκός Οίκος του Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται αποφασισμένος να κάνει τη στρατιωτική βιομηχανία της χώρας και πάλι... σπουδαία.

"Η καθοδική τάση στις αμυντικές δαπάνες που άρχισε να παρατηρείται στις αρχές της δεκαετίες έφτασε στο τέλος της" σημειώνει η εμπειρογνώνας του SIPRI Οντ Φλοράντ, εκτιμώντας ότι οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ θα αυξηθούν σημαντικά το 2018 εξαιτίας της αύξησης του στρατού και του εκσυγχρονισμού των εξοπλισμών που έχει εξαγγείλει ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Οι ΗΠΑ παραμένουν ο αδιαφιλονίκητος παγκόσμιος πρωταθλητής των πολεμικών δαπανών. Μόνο μέσα στην περσινή χρονιά ξόδεψαν για εξοπλισμούς όσα ξόδεψαν συνολικά οι επτά επόμενες χώρες στον σχετικό κατάλογο. Πού βρίσκονται αυτές; Κατά βάση στην Ασία, την ήπειρο που μάλλον αναδεικνύεται στο επόμενο Ελντοράντο της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας.

"Η μεγέθυνση των αμυντικών δαπανών τα τελευταία χρόνια οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση των δαπανών στις χώρες της Ασίας, της Ωκεανίας και της Μέσης Ανατολής, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία" σημειώνεται στην έκθεση, που παρατηρεί ότι ο κύριος όγκος των αμυντικών δαπανών "απομακρύνεται από την ευρωατλαντική περιφέρεια".

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν όμως και για τον νέο ψυχρό πόλεμο. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας μειώθηκαν από το 2016 στο 2017 χωρίς αυτό να συγκρατήσει τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Η συνολική στρατιωτική δαπάνη των 29 χωρών ανήλθε το 2017 στα 900 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 52% της παγκόσμιας στρατιωτικής δαπάνης. Το ίδιο διάστημα, οι στρατιωτικές δαπάνες στην κεντρική και δυτική Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 12% και 1,7% εξαιτίας και πάλι της "ρωσικής απειλής".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL