Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Ειδική σχέση...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ειδική σχέση...

"Δεν συμφωνούμε πάντοτε στις λύσεις που πρέπει να δώσουμε". Ακόμη και η τεράστια απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής παρουσιάστηκε περίπου σαν οικογενειακό καβγαδάκι.

Το κλίμα δύσκολα θα μπορούσε να είναι περισσότερο εγκάρδιο στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες στην Ουάσιγκτον ο Ντόναλντ Τραμπ και ο επίσημος προσκεκλημένος του Εμανουέλ Μακρόν, ο πρώτος ξένος ηγέτης για τον οποίο ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου επιφυλάσσει αυτή την τιμή.

Οι διαφωνίες κουκουλώθηκαν επιμελώς και τα κοινά σημεία προβλήθηκαν με έμφαση προκειμένου οι δύο ηγέτες να αναδείξουν την "πολύ ιδιαίτερη σχέση" που έχουν αναπτύξει τους τελευταίους μήνες, όπως σχολίασε και ο Γάλλος Πρόεδρος στο δίκτυο Fox λίγο πριν από την άφιξή του στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αμερικανός Πρόεδρος φρόντισε, πρώτα από όλα, να εκθειάσει τον ρόλο της Γαλλίας στην πρόσφατη δυτική επίθεση εναντίον της Συρίας. "Μαζί με τους Βρετανούς φίλους μας οι ΗΠΑ και η Γαλλία ανέλαβαν αποφασιστική δράση απαντώντας στη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς της Συρίας" τόνισε ο Τραμπ και ευχαρίστησε προσωπικά τον Μακρόν, τον γαλλικό στρατό και τον γαλλικό λαό.

Η εκτίμηση επιβεβαιώθηκε και από τον Τραμπ στη διάρκεια της σύνεντευξης Τύπου. "Κύριε Πρόεδρε, λένε για μας ότι έχουμε μια σπουδαία σχέση και έχουν πράγματι δίκιο. Δεν είναι fake news. Επιτέλους, δεν είναι fake news. Οπότε είναι μεγάλη τιμή να σας έχουμε εδώ" σημείωσε ο Τραμπ και συνέχισε να στάζει μέλι για τον συνομιλητή του. "Έχουμε πράγματι μια πολύ ιδιαίτερη σχέση... Είναι σπουδαίο να είμαι εδώ μαζί σας και είσαστε ένας πολύ ξεχωριστός φίλος".

Απειλές κατά του Ιράν

Ακόμη και όταν η συζήτηση ήλθε στο πιο επίμαχο ζήτημα, τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το κλίμα δεν χάλασε. "Ο κόσμος γνωρίζει τις απόψεις μου για τη συμφωνία. Ήταν μια απαίσια συμφωνία. Παρανοϊκή. Δεν θα έπρεπε να έχει υπογραφεί ποτέ" τόνισε ο Τραμπ. "Θα συζητήσουμε όμως γι' αυτό" πρόσθεσε αφήνοντας ένα περιθώριο διαλλακτικότητας για τον κύκλο διαπραγματεύσεων που θα επακολουθήσει.

Ο Μακρόν, που δεν έχει κρύψει ότι θα προσπαθήσει πάση θυσία να μεταπείσει την Ουάσιγκτον από την απόφασή της να αποσυρθεί από τη συνθήκη επέμεινε ότι η συμφωνία είναι "σημαντική" και υπογράμμισε ότι εντάσσεται σε μια περιφερειακή στρατηγική που έχει στόχο να "τιθασεύσει" την Τεχεράνη.

"Πρέπει να συνυπολογίσουμε την ευρύτερη εικόνα για την ασφάλεια της περιοχής" τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Τραμπ επανήλθε πάντως υποστηρίζοντας ότι "όπου κι αν πας, το Ιράν κρύβεται από πίσω" και, για μια ακόμη φορά, δεν απέφυγε τις απειλές σημειώνοντας ότι η Τεχεράνη "θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα από όσα είχε ποτέ" αν ξεπαγώσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Κλείνοντας ο Γάλλος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί και τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, μια ακόμη διεθνή συμφωνία που ο Τραμπ επιχειρεί να υπονομεύσει. Όλα αυτά ειπώθηκαν πάντως με πλατιά χαμόγελα. Ακόμη και όταν ο Μακρόν κατήγγειλε τον "επιθετικό εθνικισμό", έμοιαζε να μιλά για κάποιον άλλο και όχι για τον συνομιλητή του. Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν χρέος να υπερασπιστούν τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία απέναντι σε αυτή την απειλή.

Πιέσεις και από την Τεχεράνη

Φυσικά η Ουάσιγκτον δεν είναι η μοναδική που ασκεί πιέσεις αναφορικά με την επίμαχη συμφωνία. Λίγο πριν τη συνάντηση Τραμπ - Μακρόν, η ιρανική κυβέρνηση διεμήνυε ότι η χώρα θα εγκαταλείψει τη συνθήκη στην περίπτωση που οι ΗΠΑ υλοποιήσουν την απειλή τους και αποσυρθούν.

Σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν Αλί Σαμχανί δήλωσε πως ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν είναι έτοιμος για ορισμένες "ενέργειες που θα προκαλέσουν έκπληξη" σε περίπτωση που απορριφθεί η πυρηνική συμφωνία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να αποσυρθεί από τη Συνθήκη για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), ο Σαμχανί σχολίασε χαρακτηριστικά: "Αυτή είναι μία από τις τρεις επιλογές που εξετάζουμε".

Ο Ιρανός αξιωματούχος χαιρέτισε επίσης τις προσπάθειες της Ευρώπης για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι αυτό δεν πρέπει να επιτευχθεί με την καταβολή "λύτρων" στον Τραμπ.

Νωρίτερα ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε επίσης προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον ότι θα αντιμετωπίσει "σοβαρές συνέπειες" αν δεν παραμείνει προσηλωμένη στη συμφωνία που υπέγραψαν οι παγκόσμιες δυνάμεις με το Ιράν το 2015. "Λέω σε αυτούς στον Λευκό Οίκο ότι, αν δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, η ιρανική κυβέρνηση θα αντιδράσει σθεναρά" τόνισε σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Την ίδια ώρα, Ρωσία και Κίνα υπέβαλαν προσχέδιο δήλωσης στην οποία εκφράζουν την "ακλόνητη υποστήριξή" τους στη συμφωνία για το Ιράν υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ευρεία υποστήριξη γι' αυτήν στη διάσκεψη του ΟΗΕ για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων που διεξάγεται στη Γενεύη.

Μιλώντας στη διάσκεψη ο γενικός διευθυντής για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τον έλεγχο των εξοπλισμών στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, Βλαντίμιρ Γερμακόφ έκανε λόγο για μια "εύθραυστη" συμφωνία υπογραμμίζοντας πως οποιαδήποτε προσπάθεια τροποποίησής της θα επηρεάσει το παγκόσμιο καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL