Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Τουρκία / Βερολίνο προς Ερντογάν: Μείνε μακριά!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία / Βερολίνο προς Ερντογάν: Μείνε μακριά!

Σαφή προειδοποίηση στον Ταγίπ Ερντογάν να μην επιχειρήσει να μεταφέρει στη Γερμανία την προεκλογική του εκστρατεία έστειλε το Βερολίνο καθώς τα τουρκικά πολιτικά κόμματα παίρνουν θέσεις μάχης στην αφετηρία για τις διπλές κάλπες του Ιουνίου με ένα πρωτοφανές, ακόμα και για τα δεδομένα της Τουρκίας, πάρε - δώσε, το οποίο εξελίχθηκε σε μια ιδιότυπη, προσχεδιάσμενη "αποστασία".

Δεκαπέντε βουλευτές της κεμαλικής αντιπολίτευσης (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) εντάχθηκαν στην Κοινοβουλευτικό Ομάδα του αντίπαλου εθνικιστικού Καλού Κόμματος, προκειμένου το τελευταίο να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις τις εκλογικής νομοθεσίας και να πάρει μέρος στις εκλογές, με την προσδοκία ότι θα αποσπάσει πολύτιμες ψήφους από το κυβερνητικό στρατόπεδο στον πρώτο γύρο και ίσως να οδηγήσει τον Ταγίπ Ερντογάν σε επαναληπτική εκλογή με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Η αρχηγός του εθνικιστικού - συντηρητικού Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ είχε καταγγείλει τον Ερντογάν ότι προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου ώστε να μην πληροί το κόμμα της τις προϋποθέσεις, για λίγες ημέρες.

Μετά την ελεγχόμενη αποστασία, που ανέβασε την κοινοβουλευτική δύναμη του Καλού Κόμματος από 5 σε 20 έδρες, η εκλογική επιτροπή αναγκάστηκε τελικά να ανάψει το πράσινο φως για τη συμμετοχή του στις εκλογές. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα το εύρος της παρασκηνιακής συμμαχίας των κεμαλιστών με το κόμμα της Ακσενέρ, το οποίο, σημειωτέον, προήλθε από διάσπαση των εθνικιστών Γκρίζων Λύκων (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος έχει συγκροτήσει εκλογική συμμαχία με το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν.

Εκπρόσωπος του CHP διέψευσε χθες το σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι κεμαλιστές και το Καλό Κόμμα θα υποστηρίξουν από κοινού την υποψηφιότητα Ακσενέρ για την προεδρία. Ο ίδιος εκπρόσωπος επέμεινε ότι τα αρμόδια κομματικά όργανα θα συνεδριάσουν σήμερα για να επιλέξουν τον υποψήφιο του CHP.

Βερολίνο: Να αποφύγουμε περιττές εντάσεις

Συναγερμός σήμανε εν τω μεταξύ στο Βερολίνο για τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν να μιλήσει σε συγκέντρωση ομογενών του ψηφοφόρων που ζουν στην Ευρώπη. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας ξεκαθάρισε χθες ότι θα ήταν ανεπιθύμητη μια επίσκεψη Ερντογάν με αυτό το περιεχόμενο, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία της κυβέρνησης Μέρκελ να αποφευχθεί τυχόν νέα αντιπαράθεση με την Άγκυρα.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου των G-7 στο Τορόντο, ο Χ. Μάας σημείωσε ότι ο γερμανικός νόμος απαγορεύει τις προεκλογικές δραστηριότητες ξένων στο έδαφος της χώρας εφόσον απομένουν λιγότεροι από τρεις μήνες από το στήσιμο της κάλπης.

Ο Γερμανός υπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι το μέτρο δεν αφορά ειδικά την Τουρκία, αλλά τους πάντες, και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα αποτελέσει την αφορμή για νέα ένταση στις διμερείς σχέσεις, γιατί "δεν θα ήταν επωφελές ούτε για τη μία ούτε για την άλλη πλευρά". Υπενθυμίζεται ότι για τον ίδιο λόγο ο Ερντογάν είχε έλθει σε ρήξη με το Βερολίνο πέρυσι, κατά το συνταγματικό δημοψήφισμα.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Αυστρίας είχε σπεύσει, από την προηγούμενη εβδομάδα, να ξεκαθαρίσει στην Άγκυρα ότι δεν θα επιτρέψει προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτικών στο αυστριακό έδαφος. Ωστόσο ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το περασμένο Σάββατο ότι έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες για μια ομιλία του σε 10.000 άτομα από όλη την Ευρώπη, σε έναν κλειστό χώρο, αποφεύγοντας να αναφέρει σε ποια χώρα θα γίνει αυτό. "Δεν θα σας το πω τώρα, αλλά, αν είναι θέλημα Θεού, αυτή η ομιλία θα γίνει" είπε ο Ερντογάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL