Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Ερντογάν εναντίον όλων #2
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερντογάν εναντίον όλων #2

Το σκηνικό της έντασης με τους ξένους, μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο, στήνεται πιο γρήγορα από τις ίδιες τις κάλπες και σε αυτό βοηθούν τον Ταγίπ Ερντογάν -ηθελημένα ή αθέλητα- αρκετές ξένες κυβερνήσεις με τις αυτονόητες επισημάνσεις τους ότι η προεκλογική περίοδος και η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθούν σε καθεστώς περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών λόγω της παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Πριν ακόμα προκηρυχθούν επίσημα οι εκλογές, πολλά μοιάζουν με την προεκλογική περίοδο του περσινού δημοψηφίσματος. Από τη μια οι "ανησυχίες" του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το κατα πόσον οι εκλογές θα είναι δίκαιες και ελεύθερες, από την άλλη οι προειδοποιήσεις της αυστριακής κυβέρνησης ότι δεν θα επιτρέψει σε Τούρκους πολιτικούς να κάνουν προεκλογικές περιοδείες στην Αυστρία -κάτι που μάλλον θα απαγορεύσει και η Γερμανία- αποτελούν πρόσφορο έδαφος για να καλλιεργήσει ο Ταγίπ Ερντογάν την εικόνα του μεγάλου ηγέτη που δεν θα διστάσει να τα βάλει (πάλι) με όλους για να απαντήσει στις "προσβολές προς το τουρκικό έθνος".

Την ίδια στιγμή όμως οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες εντείνουν το κυνήγι των "γκιουλενιστών" ανά τον κόσμο και η Άγκυρα προειδοποιεί επίσημα ότι έχει βάλει στο στόχαστρο περισσότερους από 4.000 ανθρώπους, οι οποίοι θα πρέπει να "επαναπατριστούν" και να λογοδοτήσουν για τον ρόλο τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Ο αριθμός των υπόπτων (τουλάχιστον 4.169 άτομα) περιλαμβάνεται σε έγγραφο της τουρκικής εισαγγελίας που αφορούσε την αρπαγή τριών Τούρκων υπηκόων από την Γκαμπόν την περασμένη εβδομάδα. Ακολουθώντας την τακτική που είχαν εφαρμόσει και στο Κόσοβο, οι πράκτορες της ΜΙΤ άρπαξαν τους "γκιουλενιστές" από την πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, τη Λίμπρεβιλ, στις 10 Απριλίου, και τους μετέφεραν με ιδιωτικό αεροσκάφος στην Τουρκία προκειμένου να δικαστούν για "κατασκοπεία" και "διεύθυνση ένοπλης τρομοκρατικής ομάδας".

Στο ίδιο έγγραφο της τουρκικής εισαγγελίας παρατίθενται οι εκτιμήσεις για παρουσία του δικτύου Γκιουλέν σε 110 χώρες. Μόνο στις ΗΠΑ, όπου έχει βρει καταφύγιο ο χότζας Γκιουλέν, υπάρχουν 135 σχολεία του δικτύου με 45.000 μαθητές, ενώ σε όλο τον κόσμο οι ύποπτες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ανέρχονται σε 165, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας "Χουριέτ". Η κλιμακούμενη και απροσχημάτιστη πλέον δραστηριότητα της ΜΙΤ στο εξωτερικό, οι ευθείες απειλές για επεμβάσεις και απαγωγές "γκιουλενιστών" από άλλες χώρες, πέρα από την προφανή προπαγανδιστική διάσταση για την κατατρομοκράτηση των αντιπάλων, φανερώνουν ότι το σύστημα Ερντογάν είναι αποφασισμένο να ρισκάρει πολλά προκειμένου ο επικεφαλής του να επανεκλεγεί ως πανίσχυρος Πρόεδρος, ει δυνατόν από τον πρώτο γύρο, αποφεύγοντας έναν δεύτερο, που εμπεριέχει τον κίνδυνο να προσλάβει δημοψηφισματικό χαρακτήρα, με τον ίδιο εναντίον όλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL