Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Βαμμένη στο αίμα η "Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής" στη λωρίδα της Γάζας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βαμμένη στο αίμα η "Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής" στη λωρίδα της Γάζας

Φωτογραφία αρχείου

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν άλλους 12 σε συγκρούσεις σήμερα στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις που διεξάγονται κάθε Παρασκευή στον θύλακα, στο πλαίσιο του παλαιστινιακού κινήματος διαμαρτυρίας, της «πορείας της επιστροφής».

Χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας συγκεντρώθηκαν εκ νέου σήμερα στα σύνορα με το Ισραήλ διεκδικώντας το δικαίωμα της επιστροφής των Παλαιστινίων στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Καταγγέλλουν επίσης τον αποκλεισμό που επιβάλλει το Ισραήλ εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια για να περιορίσει το ισλαμικό κίνημα Χαμάς που διοικεί την περιοχή.

Ορισμένοι Παλαιστίνιοι έφεραν κόφτες για να κόψουν τον συνοριακό φράχτη. Καθώς το πλήθος αυξανόταν, Ισραηλινοί στρατιώτες απηύθυναν προειδοποιήσεις στα αραβικά από τα μεγάφωνα σε όσους πλησίαζαν τον συνοριακό φράχτη.

Παρά τις προειδοποιήσεις, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη διάρκεια διαδηλώσεων τις τελευταίες εβδομάδες σε τουλάχιστον 33, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, 36 σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί επίσης από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή από τις 30 Μαρτίου και αναμένεται να κορυφωθούν στις 15 Μαΐου.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως περίπου 3.000 Παλαιστίνιοι οχλαγωγούσαν και προσπάθησαν να πλησιάσουν υποδομές ασφαλείας, όπως τις αποκάλεσε. Οι στρατιώτες απάντησαν «με μέσα διασποράς των ταραχών και πυροβολούν σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής».

Η χρήση πραγματικών πυρών έχει προκαλέσει επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα ωστόσο το Ισραήλ υποστηρίζει ότι προστατεύει τα σύνορά του και ότι καταφεύγει σε αυτήν όταν οι διαδηλωτές έρχονται πολύ κοντά στον συνοριακό φράκτη.

Μερικοί διαδηλωτές σήμερα έφτιαξαν χαρταετούς με τενεκεδάκια εύφλεκτων υγρών τα οποία πέταξαν από την άλλη πλευρά των συνόρων για να προκαλέσουν το ξέσπασμα πυρκαγιών στο Ισραήλ.

«Σκοπός μας είναι να εκτρέψουμε την προσοχή των στρατιωτών ώστε να μην πυροβολούν και να σκοτώνουν τον λαό μας. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα ανησυχούν ότι αυτοί οι φλεγόμενοι χαρταετοί μπορεί να πέσουν στα κεφάλια τους ή να πυρπολήσουν θάμνους γύρω τους», δήλωσε ο Μοχάμαντ Αμπού Μουστάφα, 17 ετών, που έχασε το δεξί του πόδι πριν από μερικούς μήνες από πυροβολισμούς Ισραηλινούς στρατιώτη.

«Αυτοί οι χαρταετοί πυρπολούν επίσης θάμνους και δέντρα και όχι μόνο τους προκαλούν απώλειες, αλλά τους απασχολούν κιόλας καθώς προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές», είπε.

Νωρίς το πρωί ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε μία νέα τακτική, αυτήν της διανομής φυλλαδίων στη Γάζα, για να προειδοποιήσει τους κατοίκους να μην πλησιάζουν τον φράχτη.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς σάς εκμεταλλεύεται για να εξαπολύσει τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι ΙDF (Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας) είναι έτοιμες για όλα τα σενάρια. Μείνετε μακριά από τον φράκτη και μην προσπαθείτε να τον πλήξετε», αναφέρεται στα φυλλάδια που έριξαν ισραηλινά αεροσκάφη σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL