Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Οργή στην Άγκυρα για την παρέμβαση Μακρόν / Και ο πόλεμος συνεχίζεται...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οργή στην Άγκυρα για την παρέμβαση Μακρόν / Και ο πόλεμος συνεχίζεται...

Η απόφαση της Ουάσιγκτον για την παραμονή των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στη Συρία, στον απόηχο του πυραυλικού πλήγματος ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας κατά του καθεστώτος Άσαντ, φαίνεται ότι αποτελεί το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της νέας δυτικής "χειρουργικής επέμβασης" του περασμένου Σαββάτου, για το οποίο σχεδόν όλοι οι "παίκτες" έχουν λόγους να είναι ή να δηλώνουν -άμεσα ή έμμεσα- ικανοποιημένοι.

Οι τρεις Δυτικοί ηγέτες έκαναν επίδειξη πυγμής, ο Άσαντ γλίτωσε τα χειρότερα (χτυπήθηκαν μόνο τρεις εγκαταστάσεις "χημικών όπλων"), η Ρωσία και το Ιράν δεν υπέστησαν απώλειες, ενώ η Τουρκία... χαιρέτισε την επίθεση χωρίς να κρύβει την ανησυχία της για την επόμενη ημέρα, καθώς βρέθηκε για άλλη μια φορά σε διάσταση με τους νατοϊκούς συμμάχους. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι χτυπήθηκαν όλοι οι στόχοι, όπως είχαν οριστεί, με 105 πυραύλους συνολικά, ενώ η Ρωσία επιμένει ότι αναχαιτίστηκαν 71, οι οποίοι θα έπλητταν και άλλους στόχους, όπως αεροδρόμια.

Ο πόλεμος συνεχίζεται, χωρίς να έχει ανατραπεί η ισορροπία των δυνάμεων, ενώ οι Δυτικοί εξακολουθούν να πιέζουν για μια απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ που θα δίνει τη δυνατότητα σε διεθνείς εμπειρογνώμονες να καταλήξουν απευθείας σε πόρισμα για τον καταλογισμό ευθυνών.

Οι "28" της Ε.Ε. που βγήκαν διχασμένοι από αυτό το τελευταίο κεφάλαιο της συριακής κρίσης (με συμμετοχή δύο χωρών - μελών στον βομβαρδισμό και τη διαφοροποίηση πολλών άλλων) εξέφρασαν "κατανόηση" για τις επιχειρήσεις και διαπίστωσαν ότι το καθεστώς Άσαντ φέρει τη συντριπτική ευθύνη για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και τα δεινά του συριακού λαού συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και για την επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς και από το Ισλαμικό Κράτος.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που έγινε χθες στο Λουξεμβούργο, υιοθετήθηκε σε συνέχεια ελληνικής παρέμβασης ότι η Ε.Ε. θα καταβάλει κάθε προσπάθεια στην υποστήριξη μιας ειρηνικής λύσης στη συριακή κρίση, υπογραμμίζοντας ότι απώτερος στόχος της Ένωσης είναι η μόνιμη ειρήνευση στη Συρία.

Η Άγκυρα επέλεξε τον δρόμο της φραστικής αντιπαράθεσης με το Παρίσι προκειμένου να αποφύγει -σε αυτή τη φάση τουλάχιστον- μια ανοιχτή κόντρα με τις ΗΠΑ, που κατέστησαν σαφές ότι θα διατηρήσουν τις δυνάμεις, στο συριακό έδαφος, δηλαδή στις περιοχές των Κούρδων, προκειμένου να διασφαλίσουν την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, να αποτρέψουν μια νέα επίθεση με χημικά που θα "έβλαπτε το εθνικό συμφέρον" τους, καθώς και για να "παρακολουθούν" την αυξανόμενη ιρανική δραστηριότητα στην περιοχή, όπως δήλωσε η μόνιμη αντιπρόσωπός τους στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι. Εξάλλου ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε σπεύσει προηγουμένως να πανηγυρίσει ότι "έπεισε" τον Ντόναλντ Τραμπ να περιορίσει το εύρος της επίθεσης και να διατηρήσει τα στρατεύματα στη Συρία πετυχαίνοντας παράλληλα να απομακρύνει την Τουρκία από τη Ρωσία.

Βολές κατά Μακρόν

Παρουσία του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που επισκέφθηκε την Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Γάλλο Πρόεδρο παρουσιάζοντάς τον ως αναξιόπιστο, ενώ διακήρυξε ότι οι τουρκορωσικές σχέσεις παραμένουν ισχυρές. "Μπορεί να σκεπτόμαστε διαφορετικά (σ.σ.: από τους Ρώσους), αλλά οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν είναι τόσο αδύναμες ώστε ο Γάλλος Πρόεδρος να μπορεί να τις διαρρήξει" είπε ο Τσαβούσογλου διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα δεν είναι μια εναλλακτική επιλογή στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ ή με τους συμμάχους.

Υποδεικνύοντας στον Μακρόν "να κάνει δηλώσεις που αρμόζουν σε έναν Πρόεδρο", ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προέβη σε... αποκαλύψεις για το διπλωματικό παρασκήνιο της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν στην Άγκυρα στις 4 Απριλίου υποστηρίζοντας ότι ο Γάλλος Πρόεδρος είχε εκφράσει την επιθυμία να πάρει και εκείνος μέρος στη σύνοδο. Σύμφωνα με την εκδοχή Τσαβούσογλου, ο Ερντογάν επικοινώνησε με τους Πούτιν και Ροχανί, ο πρώτος δέχθηκε, ενώ ο δεύτερος ζήτησε να γίνει πρώτα η τριμερής και να ανακολουθήσει μια σύνοδος "3+1" με τον Γάλλο ηγέτη. "Όταν ο Μακρόν το έμαθε αυτό, αποφάσισε να μην έλθει στην Άγκυρα. Λυπάμαι που αναγκάζομαι να τα εξηγήσω όλα αυτά, αλλά η αλήθεια πρέπει να ειπωθεί είπε ο Τσαβούσογλου.

Λαβρόφ: Χειρότερα από τον Ψυχρό Πόλεμο

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση είναι σήμερα χειρότερες από αυτές που ήταν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, επειδή τότε λειτουργούσαν δίαυλοι επικοινωνίας και δεν υπήρχε τέτοια ασθένεια ρωσοφοβίας, η οποία μοιάζει με απόπειρα γενοκτονίας μέσω κυρώσεων, δήλωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την ώρα που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ετοίμαζε νέο κατάλογο κυρώσεων εναντίον ρωσικών εταιρειών.

Στην ίδια συνέντευξη στο BBC ο Λαβρόφ απέρριψε τους ισχυρισμούς των Αμερικανών ότι η Ρωσία μπορεί να έχει παραποιήσει τα στοιχεία στον τόπο της φερόμενης ως επίθεσης με χημικά όπλα στην Ντούμα, ενώ επανέλαβε τη θέση της Μόσχας για σκηνοθετημένη επίθεση. Οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων βρίσκονται από προχθές στη Δαμασκό, αλλά καθυστέρησαν να μεταβούν στην Ντούμα εξαιτίας των δυτικών βομβαρδισμών, όπως υποστήριξε η ρωσική πλευρά.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση στα νότια περίχωρα της Δαμασκού, στον πρώην καταυλισμό των Παλαιστινίων προσφύγων Γιαρμούκ, όπου έχουν οχυρωθεί αντικαθεστωτικοί αντάρτες και εξτρεμιστές της οργάνωσης Αλ Νούσρα (παρακλάδι της Αλ Κάιντα), καθώς και εναντίον θυλάκου ανταρτών μεταξύ της Χομς και της Χαμά στα κεντρικά της χώρας.

Παραμένει όμως το ερώτημα ποιο θα είναι το επόμενο μεγάλο βήμα, δηλαδή αν ο στρατός του Άσαντ και οι σύμμαχοί του θα κινηθούν προς τη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ή αν θα επιχειρήσουν να καταλάβουν τις περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και δίπλα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει την αύξηση της ιρανικής επιρροής στη Συρία, ενώ εξακολουθεί να μην σχολιάζει τις πληροφορίες ότι δικά του αεροσκάφη βομβάρδισαν τη βάση Τίγιας (Τ4) στην κεντρική Συρία και σκότωσαν Ιρανούς στρατιωτικούς μια εβδομάδα πριν από το τελευταίο χτύπημα των Δυτικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL