Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
"Ετοιμαστείτε για τους ωραίους 'έξυπνους' πυραύλους"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ετοιμαστείτε για τους ωραίους 'έξυπνους' πυραύλους"

Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί η παγκόσμια ειρήνη μετά το χωρίς προηγούμενο εμπρηστικό μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ προς τη Ρωσία "να ετοιμαστεί" γιατί επίκειται αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά της συμμάχου της Συρίας. Παράλληλα με τον πόλεμο λέξεων, η Ουάσιγκτον και η Μόσχα φάνηκε να ανταλλάσσουν μηνύματα -πίσω από τις γραμμές των ανακοινωθέντων- για μια σειρά από ζητήματα που θα έμπαιναν στο τραπέζι μιας συνόδου κορυφής την οποία μέχρι πρόσφατα δήλωναν ότι επιθυμούσαν και οι δύο πλευρές, πριν βρεθούν μπροστά στην πύλη του... φρενοκομείου. Τα πολεμικά σενάρια στην πιο εύφλεκτη γωνιά του πλανήτη και οι προειδοποιήσεις για γενίκευση της σύγκρουσης μεγαλώνουν το κλίμα φόβου, παρά τις πληροφορίες ότι διεθνείς εμπειρογνώμονες μεταβαίνουν σήμερα στη Συρία για να εξετάσουν τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων. Η έρευνα αυτή, εφόσον αρχίσει, αποτελεί ένα "παράθυρο" ευκαιρίας για εκτόνωση της κρίσης.

Η ευχή που εξέφρασε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χθες το απόγευμα "να επικρατήσει η λογική" θα μπορούσε να αποτελεί ένα σήμα για εκτόνωση αλλά και την ύστατη προειδοποίηση, καθώς την ίδια ώρα η Τεχεράνη δεσμευόταν ότι θα στηρίξει τη Δαμασκό απέναντι σε οποιαδήποτε ξένη επίθεση. Την υπόσχεση βοήθειας σε περίπτωση αμερικανικής ή ισραηλινής επίθεσης έδωσε ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, ο οποίος επισκέφθηκε τη Συρία και την περιοχή της ανατολικής Γούτα, την οποία ανακατέλαβαν πρόσφατα οι δυνάμεις του Άσαντ με τη βοήθεια Ιρανών στρατιωτικών. Τον φόβο για μια ιρανοϊσραηλινή σύγκρουση φανερώνει και η προτροπή Πούτιν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην κάνει τίποτε που θα αποσταθεροποιούσε τη Συρία, όπως προκύπτει από ανακοίνωση του Κρεμλίνου χθες το βράδυ για την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών.

Στο εκρηκτικό μείγμα θα πρέπει να υπολογιστεί και η νέα πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσαν χθες οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι της Υεμένης εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Οι τρεις πύραυλοι εξουδετερώθηκαν κοντά στην πρωτεύουσα Ριάντ και στη μεθόριο χωρίς να υπάρξουν θύματα, όπως ανακοίνωσε η στρατιωτική ηγεσία του βασιλείου.

Σενάρια πυραυλικής επίθεσης

Μετά την προειδοποίηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την ασφάλεια των πτήσεων για το ενδεχόμενο πολεμικών επιχειρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία τις επόμενες 48 ώρες, βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι πιθανότεροι στόχοι μιας πυραυλικής επίθεσης είναι τρεις "εγκαταστάσεις κατασκευής χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ". Επικαλούμενο "δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών", το BBC υποστήριξε ότι ένας από τους στόχους είναι το Μασιάφ, περίπου 70 χιλιόμετρα από τη ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίμ, ενώ οι άλλοι δύο (Ντουμάρ και Μπαρζέχ) βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις δήλωσε ότι υπάρχουν διάφορες στρατιωτικές επιλογές, αλλά δεν φάνηκε τόσο σίγουρος για τα ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος του καθεστώτος Άσαντ που επικαλέστηκε ο Πρόεδρος Τραμπ και περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι ΗΠΑ "εξακολουθούν να αξιολογούν" τις πληροφορίες.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν άφησε να εννοηθεί ότι ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος ώστε να εντοπιστούν και πιθανώς να εξουδετερωθούν οι δυνατότητες κατασκευής χημικών του συριακού καθεστώτος.

Φρένο Κόρμπιν στις πολεμικές ιαχές των συντηρητικών

Στη Βρετανία, βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ, το Εργατικό Κόμμα απαίτησε να υπάρξει έγκριση του κοινοβουλίου για μια νέα πολεμική περιπέτεια στη Συρία. Το κοινοβούλιο θα πρέπει πάντα να έχει λόγο για στρατιωτικές ενέργειες, τόνισε ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ζητώντας να υπάρξει μια πολιτική διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου, γιατί "δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε μια κλιμάκωση ακόμη χειρότερη απ' ό,τι είναι σήμερα". Από την πλευρά της, η συντηρητική πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η χρήση χημικών όπλων "δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση", έκανε λόγο για "ενδείξεις" ενοχής του Άσαντ και υποστήριξε ότι η κυβέρνησή της "έχει αρχίσει με ταχείς ρυθμούς να κατανοεί τι συνέβη στο μέτωπο".

Ο πόλεμος των λέξεων

Ο Αμερικανός Πρόεδρος παρενέβη με την προσφιλή μέθοδό του, με καταιγιστικά μηνύματα στο twitter, μετά το ναυάγιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την ακύρωση -με χρήση βέτο- των σχεδίων απόφασης που υπέβαλαν οι δύο χώρες σχετικά με τη διερεύνηση της φερόμενης χρήσης χημικών όπλων κατά αμάχων από το καθεστώς Άσαντ. Απαντώντας σε δήλωση του Ρώσου πρεσβευτή στον Λίβανο Αλεξάντερ Ζαπίσκιν πως θα καταρριφθούν οι πύραυλοι που θα εκτοξευτούν εναντίον της Συρίας και θα στοχοποιηθούν τα σημεία εκτόξευσης, ο Τραμπ σχολίασε: "Ετοιμάσου, Ρωσία, γιατί θα έρθουν οι πύραυλοι, ωραίοι και νέοι και 'έξυπνοι'! Δεν πρέπει να είσαι εταίρος με ένα κτήνος που σκοτώνει τον λαό του με αέριο και το απολαμβάνει!".

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε σημειώνοντας ότι οι Αμερικανοί απέρριψαν στο Σ.Α. του ΟΗΕ την πρόταση της Μόσχας και της Δαμασκού για την αποστολή κλιμακίου του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων που θα ερευνούσε τις καταγγελίες χρήσης χημικών στην Ντούμα (οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ζήτησαν τη δημιουργία νέου διεθνούς φορέα, που θα απέδιδε ευθύνες απευθείας, χωρίς να εγκριθεί το πόρισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας). "Τώρα, 'έξυπνοι' πύραυλοι θα καταστρέψουν όλα τα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων στο πεδίο; Ή μήπως η όλη ιδέα είναι να καλύψουμε γρήγορα την πρόκληση με 'έξυπνους' πυραύλους, ώστε οι διεθνείς ειδικοί να μην έχουν τίποτα να εξετάσουν ως στοιχεία;" απάντησε στον Τραμπ η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, υπογραμμίζοντας επίσης ότι "οι 'έξυπνοι' πύραυλοι πρέπει να πλήττουν τρομοκράτες, όχι τη νόμιμη κυβέρνηση, που πολεμά τη διεθνή τρομοκρατία στο έδαφός της επί πολλά χρόνια".

Ακολούθησε μια σειρά μηνυμάτων εκατέρωθεν που αξίζει να καταγραφούν, καθώς μέσα σε λίγες ώρες ο Αμερικανός Πρόεδρος πέρασε από την ψυχροπολεμική αντιπαράθεση με τη Μόσχα σε ανοιχτή επίθεση κατά των πολιτικών αντιπάλων του στο εσωτερικό των ΗΠΑ, οι οποίοι ερευνούν τις σχέσεις του με τη Ρωσία, ενώ τον εγκαλούν για απόπειρα συγκάλυψης μιας "ανάρμοστης" σχέσης του με πορνοστάρ.

Τραμπ: "Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι τώρα χειρότερη από ποτέ, περιλαμβανομένου και του Ψυχρού Πολέμου. Δεν υπάρχει λόγος γι' αυτό. Η Ρωσία μας χρειάζεται για να βοηθήσουμε με την οικονομία της, κάτι που θα είναι πολύ εύκολο να κάνουμε, και χρειαζόμαστε όλα τα έθνη να εργάζονται από κοινού. Να σταματήσουμε την κούρσα των εξοπλισμών;"

Ζαχάροβα: "Θαυμάσια ιδέα! Υπάρχει μια πρόταση να ξεκινήσουμε με την εξάλειψη των αμερικανικών χημικών όπλων".

Τραμπ: "Η εχθρότητα με τη Ρωσία οφείλεται κυρίως στην ψευδή και διεφθαρμένη ρωσική έρευνα που προκάλεσαν όλοι οι πιστοί δημοκρατικοί ή πρόσωπα που εργάστηκαν για τον Ομπάμα. Ο (ειδικός εισαγγελέας) Μάλερ είναι εκείνος που έχει τις περισσότερες συγκρούσεις (συμφερόντων)".

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος, σε τελετή υποδοχής ξένων νέων πρεσβευτών στη Μόσχα, σημείωσε ότι η παγκόσμια κατάσταση γίνεται ολοένα πιο χαοτική, αλλά η Ρωσία "ελπίζει πως θα επικρατήσει τελικά η κοινή λογική και οι διεθνείς σχέσεις θα εισέλθουν σε μια δημιουργική πορεία, το παγκόσμιο σύστημα θα γίνει περισσότερο σταθερό και προβλέψιμο". Η Μόσχα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ενίσχυση της παγκόσμιας και περιφερειακής ασφάλειας, θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και σκοπεύει να σφυρηλατήσει εποικοδομητικές σχέσεις με τους διεθνείς εταίρους της, είπε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, μια πρώτη ομάδα εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων αναμένεται να φτάσει σήμερα στη Συρία προκειμένου να εξετάσει τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων στην Ντούμα. Η Μόσχα κατήγγειλε επίσης ως "ανεύθυνη" τη δήλωση ανώτερου στελέχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που επικαλέστηκε "αναφορές" σύμφωνα με τις οποίες περίπου 500 άτομα εκτέθηκαν σε χημικά όπλα στην Ντούμα. Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι προσκάλεσε αξιωματούχους του ΠΟΥ να επισκεφθούν την ανατολική Γούτα και δεσμεύτηκε ότι θα εργαστούν κάτω από ασφαλείς συνθήκες.

Οι... επαγγελματίες

Οι επαφές μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων στρατιωτικών δεν έχουν διακοπεί. Αντίθετα, ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ, ανταλλάσσει πληροφορίες με τους Ρώσους στρατιωτικούς ώστε να αποφευχθούν "ατυχή περιστατικά". Ο εκπρόσωπος του επιτελείου της επιχείρησης "Inherent Resolve" έκανε λόγο για "επαγγελματικές επαφές" ώστε να μην υπάρξει μια "αχρείαστη κλιμάκωση" μεταξύ των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και των Δημοκρατικών δυνάμεων της Συρίας που υποστηρίζονται από τον Συνασπισμό, καθώς και τις ελεγχόμενες ομάδες τις αντιπολίτευσης.

Τουρκία: Μια σπίθα αρκεί

Μια σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε σύρραξη από την οποία θα εκραγεί ολόκληρη η περιοχή, προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τζανίκλι, απευθύνοντας έκκληση να επικρατήσει λογική και ψυχραιμία. Σε περίπτωση που οι δυνάμεις που στηρίζονται από τις ΗΠΑ επιτεθούν στις δυνάμεις που στηρίζονται από τη Ρωσία, η Μόσχα και οι υποστηρικτές της δεν πρέπει να το αφήσουν αναπάντητο, γιατί αν το κάνει αυτό, θα χάσει την ισχύ της, εκτίμησε ο Τούρκος υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL