Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Αγριεύει ο καυγάς για τη Συρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγριεύει ο καυγάς για τη Συρία

Δεν πέρασαν ούτε τρεις ημέρες από τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από τη Συρία και ο εκπρόσωπός του διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αντιλαμβάνεται πως οι στρατιώτες του ίσως χρειαστεί να παραμείνουν εκεί λίγο... περισσότερο. Ο Τραμπ άλλαξε γνώμη μετά από σύσκεψη στον Λευκό Οίκο αλλά και την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο, την ώρα που οι ηγέτες της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν με κοινό ανακοινωθέν από την Άγκυρα δήλωναν αποφασισμένοι να συνεργαστούν για την εφαρμογή μιας σταθερής εκεχειρίας στις "ζώνες αποκλιμάκωσης" τις οποίες χαράσσουν συστηματικά επί ένα χρόνο αποκλείοντας από αυτές τον αμερικανικό παράγοντα.

Η ενίσχυση της ρωσικής επιρροής στη Μέση Ανατολή μέσω Τουρκίας, σε συνδυασμό με την αύξηση του ρόλου του Ιράν, προκαλεί ανησυχία στην Ουάσιγκτον και στο Τελ Αβίβ, που εκφράστηκε με την αμερικανική αποδοκιμασία για την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Άγκυρα. Πρόσθετο λόγο ανησυχίας αποτελεί η ανακοίνωση για επίσπευση της παράδοσης των πυραύλων το φθινόπωρο του 2019.

Η στρατιωτική αποστολή των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους πλησιάζει μεν στο τέλος της αλλά η τζιχαντιστική απειλή δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά από τη σύσκεψη του Τραμπ με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας."Δεν πρόκειται να αποσυρθούμε άμεσα, όμως ο Πρόεδρος δεν είναι πρόθυμος να στηρίξει μια μακροπρόθεσμη δέσμευση. Αυτό θα τον δυσαρεστούσε ιδιαίτερα ", είπε στο πρακτορείο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Washington Post” οι σύμβουλοι ζήτησαν από τον Τραμπ να διατηρήσει έστω μια μικρή δύναμη στη Συρία για να συνεχίσει να εκπαιδεύει τις "τοπικές δυνάμεις", δηλαδή τους Κούρδους, στις ζώνες βόρεια και ανατολικά από όπου έχει εκδιωχθεί το ΙΚ. Ένα άλλο επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι πρέπει να αποτραπεί η εδραίωση της ιρανικής επιρροής στην περιοχή.

Η σύνοδος της Άγκυρας

Πίσω από τις γραμμές του κοινού ανακοινωθέντος Πούτιν-Ερντογάν-Ροχανί για την ανάγκη ειρήνευσης στη Συρία διακρίνεται η ταφόπλακα στο όνειρο της κουρδικής ανεξαρτησίας στο Αφρίν και η περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας στη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των αντικαθεστωτικών ανταρτών στα βόρεια της χώρας. Στα "παράδοξα" αυτού του πολέμου μπορεί να προστεθεί ότι, την ώρα που η ρωσική πολεμική αεροπορία βομβάρδιζε τους μουσουλμάνους αντάρτες στην Ιντλίμπ, ο τουρκικός στρατός εδραίωνε την παρουσία του στο έβδομο κατά σειρά "παρατηρητήριο" στα ανατολικά όρια της περιοχής που εξακολουθούν να ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί οι οποίοι υποστηρίζονται σε σημαντικό βαθμό από την Τουρκία (χάρτης). Κλιμάκιο Τούρκων αξιωματικών μετέβη και στην περιοχή του Χαν Σαϊκούν, ακριβώς ένα χρόνο μετά από τη "χημική επίθεση" του καθεστώτος που έδωσε την αφορμή για την αμερικανική πυραυλική επίθεση και την ανακοπή της προέλασης των δυνάμεων του Άσαντ πέρυσι στην Ιντλίμπ.

Σε συνδυασμό με την κατοχή του Αφρίν η Άγκυρα έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό να δημιουργήσει μια "ζώνη ασφαλείας" στη βόρεια Συρία και εξακολουθεί να πιέζει για τη διεύρυνσή της προς ανατολάς, τουλάχιστον μέχρι τον ποταμό Ευφράτη, ζητώντας από τους Αμερικανούς και τους Κούρδους να αποχωρήσουν από τη Μανμπίτζ.

Επιπλέον, ο Ερντογάν, παρουσία των Πούτιν και Ροχανί, απείλησε χθες ότι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας εξαρτάται από την τήρηση αποστάσεων από όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα στη Συρία, όσο καθυστερούμε ο κόσμος πεθαίνει, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, ενώ ο Ρώσος ομολογός του κατήγγειλε ότι εξτρεμιστές οργανώνουν προβοκάτσιες με χημικά, "ξεχνώντας" ότι για μια από αυτές τις "προβοκάτσιες" πριν από δυο χρόνια στο Χαλέπι οι ρωσικές υπηρεσίες κατηγορούσαν εξτρεμιστές που υποστηρίζονταν από την Τουρκία.

Από την πλευρά του ο Ιρανός Πρόεδρος σημείωσε ότι "οι εξελίξεις στο Αφρίν μπορούν να χρησιμεύσουν σε κάτι εφόσον δεν παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας" και η περιοχή παραδοθεί στον συριακό στρατό, ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και άλλες χώρες- τις οποίες δεν κατονόμασε- ότι υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ISIS που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Το τηλεφώνημα Τραμπ-Μακρόν

Με το βλέμμα στη σύνοδο της Άγκυρας και στις απειλές Ερντογάν για μια επίθεση στη Μανμπίτζ που θα έφερνε τον τουρκικό στρατό αντιμέτωπο όχι μόνο με τους Κούρδους αλλά και με Αμερικανούς και Γάλλους στρατιώτες που βρίσκονται εκεί, ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο συμφώνησαν για από κοινού δράση στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα στην Τουρκία.

Επικαλούμενοι την ανάγκη για συνέχιση του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους, στον οποίο οι Κούρδοι αποτελούν τον σημαντικό στρατιωτικό κορμό, οι Τραμπ και Μακρόν δήλωσαν αποφασισμένοι "να πολεμήσουν ώς το τέλος" τους τζιχαντιστές και να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους στον τομέα της ασφάλειας.«Τίποτα δεν μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή από τον στόχο (μας) να αποτραπεί οποιαδήποτε αναζωπύρωση του ΙΚ στην περιοχή και να πορευτούμε προς μια συνολική πολιτική μετάβαση στη Συρία» τόνισε η γαλλική προεδρία έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τραμπ.

"Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και φίλους μας για το μέλλον", τόνισε από την πλευρά του ο ο Λευκός Οίκος εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι άλλες χώρες της περιοχής και ο ΟΗΕ "θα εργαστούν για την ειρήνη και θα διασφαλίσουν ότι το ΙΚ δεν θα επανεμφανιστεί ποτέ". Ο Γάλλος Πρόεδρος πρόκειται να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις 23 Απριλίου.

Στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας μετέβη αντιπροσωπεία του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, αποτελούμενη από βουλευτές και συνδικαλιστές για να εκφράσει αλληλεγγύη στον αγώνα του κουρδικού λαού. Η αντιπροσωπεία είχε επαφές με Κούρδους ηγέτες στο Καμισλί και στο Κομπάνι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL