Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Πούτιν - Ερντογάν / Πούτιν - Ερντογάν: Από το φλερτ στον αρραβώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πούτιν - Ερντογάν / Πούτιν - Ερντογάν: Από το φλερτ στον αρραβώνα

Πολλά και άκρως σημαντικά θέματα σε διμερές και διεθνές επίπεδο, ανάμεσά τους η ρωσοτουρκική ενεργειακή συνεργασία, η αγορά των S-400 από την Άγκυρα, που έχει εκνευρίσει την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ, αλλά και οι ρωσικές πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης βρίσκονται στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης Ερντογάν - Πούτιν στην Άγκυρα, η οποία θα προηγηθεί της τριμερούς συνόδου κορυφής Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν. Η πλήρης και σε όλο το εύρος τους αποκατάσταση των διαταραγμένων σχέσεων Άγκυρας - Μόσχας οι οποίες έφτασαν σε νεκρό σημείο τον Νοέμβριο του 2015 μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού "Σουχόι" από Τουρκμένους μαχητές κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα, αποτελεί ζωτικής σημασίας επιλογή για τον Ερντογάν καθώς αναζητά εναγωνίους διεξόδους και ισχυρούς εταίρους στο διεθνές στερέωμα για να αντισταθμίσει την απομόνωσή του από τις ΗΠΑ και το δυτικό στρατόπεδο.

Χθες, σε μια ακόμα ρητορικού χαρακτήρα επίδειξη δύναμης από αυτές που συνηθίζει τελευταία, ο Τούρκος Πρόεδρος διεμήνυσε πως η χώρα του είναι σε θέση να διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον ομάδων τις οποίες θεωρεί τρομοκρατικές "χωρίς έγκριση από ξένες χώρες". Εγκαινιάζοντας ένα συγκρότημα σχολείων στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν τόνισε παράλληλα πως η Τουρκία "σκοπεύει να γίνει μια από τις κορυφαίες δημοκρατίες και οικονομίες στον κόσμο". "Το όνειρό μας είναι να κάνουμε την Τουρκία μια από τις δέκα κορυφαίες χώρες στον κόσμο όσον αφορά στη δημοκρατία και την οικονομία. Καθώς η χώρα μας αναπτύσσεται, εξελίσσεται και ενισχύεται, η φύση και το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε μεταβάλλεται αναλόγως, επομένως η δουλειά μας δεν είναι εύκολη", συμπλήρωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Όσον αφορά στη διακηρυγμένη επιδίωξή του να παίξει κάποτε η Τουρκία ρόλο αναδυόμενης οικονομικής δύναμης και να βρεθεί στην ίδια κατηγορία με χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία ή η Νότια Αφρική, η σημερινή επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Άγκυρα και η παρουσία του στα εγκαίνια του εργοταξίου κατασκευής της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού του Άκουγιου φαίνεται να αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τον Ερντογάν για να προβάλει τα μεγαλεπήβολα σχέδια του.

S-400 και Turkish Stream

Με βάση το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, ο Πούτιν θα συναντηθεί πρώτα με τον Ερντογάν, μετά με τον Ροχανί και στη συνέχεια οι τρεις ηγέτες θα συμμετάσχουν στην κοινή συνάντηση κορυφής. Όπως ανακοίνωσε ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Γιούρι Ουσακόφ, η διμερής συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν θα εστιαστεί στην κατάσταση στη Συρία, σε "περιφερειακά και διεθνή ζητήματα", τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, την προμήθεια των τουρκικών δυνάμεων με ρωσικούς πυραύλους S-400, καθώς και στο ζήτημα των εισαγωγών τουρκική ντομάτας. Η Ρωσία ήρε πέρυσι τους περιορισμούς στις εισαγωγές τουρκικών αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα οι τουρκικές εξαγωγές να αυξηθούν κατά 1,6 φορές φτάνοντας σε αξία το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Κατά τη ρωσική πλευρά, ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία πριν τις 30 Δεκεμβρίου του 2019, ενώ η πώληση των S-400 μπορεί να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020. Μετά το τέλος της συνάντησης θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες, ανάμεσά τους μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα των επικοινωνιών και των τεχνολογιών πληροφορικής, μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, που αφορά στα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, συμφωνία στον τομέα του αθλητισμού και δύο συμφωνίες που αφορούν τις επενδύσεις του ρωσικού ταμείου Russian Direct Investment Fund.

Πριν την έναρξη της τριμερούς συνάντησης κορυφής ο Ρώσος Πρόεδρος θα έχει χωριστή συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, με τον οποίο θα συζητήσει για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν καθώς και για πιθανές επενδύσεις ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών στην ιρανική πετρελαϊκή βιομηχανία που, κατά τη ρωσική πλευρά, μπορούν να φτάσουν και στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μετά το τέλος της συνόδου κορυφής, οι τρεις πρόεδροι θα παρουσιάσουν την κοινή θέση τους για τη συριακή σύγκρουση υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή τους στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Σύμφωνα με τον Ουσακόφ, Ρωσία, Τουρκία και Ιράν είναι σύμφωνες στο ότι η συριακή κρίση μπορεί να επιλυθεί με πολιτικά μέσα και ότι τον τελικό λόγο πρέπει να τον έχουν οι Σύροι, ενώ ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας είναι να συμβάλει στο να επιτευχθεί συναίνεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL