Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Το τέλος του πολιτισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Το τέλος του πολιτισμού

Δεν είναι ο μοναδικός που έχει μιλήσει για το "τέλος του πολιτισμού" ως αποτέλεσμα της πληθυσμιακής αύξησης και της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. Ήταν όμως ένας από τους πρώτους. Πριν από μισό ακριβώς αιώνα, στο βιβλίο του που ήθελε να είναι προφητικό με τίτλο “Η πληθυσμιακή βόμβα”, προειδοποιούσε ότι ο υπερπληθυσμός και η υπερκατανάλωση μας σπρώχνουν στο χείλος της αβύσσου. Σε συνέντευξή του πριν από λίγες ημέρες στον Ντάμιαν Κάρινγκτον του "Guardian", ο 86χρονος καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ Πολ Έρλιχ προειδοποίησε πάλι πως η εκτός ελέγχου, ολική κατάρρευση του πολιτισμού μας αποτελεί μια “σχεδόν βεβαιότητα” για τις επόμενες δεκαετίες λόγω της συνεχιζόμενης καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος που συντηρεί τη ζωή στη Γη. “Είναι ο συνδυασμός υπερπληθυσμού και υπερκατανάλωσης από τους πλούσιους η αιτία που καταστρέφει τον φυσικό μας κόσμο”, λέει ο Έρλιχ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αυξανόμενη τοξική μόλυνση ολόκληρου του πλανήτη από συνθετικά χημικά μπορεί να αποδειχθεί πιο επικίνδυνη για το ανθρώπινο είδος και την άγρια ζωή απ' ότι η κλιματική αλλαγή. Ο Αμερικανός επιστήμονας θεωρεί ότι είναι αναγκαία μια άνευ προηγουμένου ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου προκειμένου να τερματιστεί η υπερκατανάλωση πόρων, αλλά, όπως λέει, “οι πλούσιοι που διευθύνουν το παγκόσμιο σύστημα και που οργανώνουν τις ετήσιες συναντήσεις τους στο Νταβός είναι απίθανο να επιτρέψουν να συμβεί αυτό”. “Τόσοι πολλοί πλούσιοι στον κόσμο συνιστούν σοβαρή απειλή για το ανθρώπινο μέλλον, η πολιτιστική και γενετική ποικιλομορφία αποτελούν τους μεγάλους ανθρώπινους πόρους”, τονίζει ο επιστήμονας.

Αν και αναγνωρίζει ότι αρκετές από τις προβλέψεις του βιβλίου του, όπως εκείνες που αναφέρονταν σε μαζικούς λιμούς τη δεκαετία του '70, αποδείχθηκαν εκ των υστέρων λανθασμένες, ο Έρλιχ δεν παύει να προειδοποιεί πως η συνεχιζόμενη πληθυσμιακή αύξηση και η κατά κεφαλήν υπερκατανάλωση ωθεί τον πολιτισμό μας στα όριά του. “Δισεκατομμύρια άνθρωποι πεινούν σήμερα ή υποσιτίζονται, ενώ την ίδια ώρα η κλιματική αλλαγή προκαλεί θανάτους”, τονίζει. “Είναι σχεδόν βέβαιη η ολική κατάρρευση του πολιτισμού μας στις αμέσως επόμενες δεκαετίας και ο κίνδυνος αυξάνεται διαρκώς καθόσον η αέναη ανάπτυξη της ανθρώπινης επιχειρηματικότητας παραμένει ο στόχος των οικονομικών και πολιτικών συστημάτων. Όπως έχω πει πολλές φορές, η αέναη ανάπτυξη είναι το δόγμα των καρκινικών κυττάρων”. Έρευνα που δημοσίευσαν πέρυσι ο Έρλιχ και οι συνεργάτες του κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο πλανήτης μας οδηγείται στην έκτη μαζική εξαφάνιση της βιοποικιλότητάς του, από την οποία βέβαια εξαρτάται ο ανθρώπινος πολιτισμός προκειμένου να εξασφαλίσει καθαρό αέρα, νερό και τρόφιμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL