Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πλαστικά στους ωκεανούς: Θα τριπλασιαστούν σε μια δεκαετία

Αποκαρδιωτικές είναι για άλλη μια φορά οι προβλέψεις για τις συνέπειες των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στο περιβάλλον. Τελευταία κυβερνητική έκθεση που έρχεται από τη Βρετανία προειδοποιεί πως αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, ο όγκος των πλαστικών απορριμάτων που ρυπαίνει τους ωκεανούς θα τριπλασιαστεί μέσα σε μια δεκαετία! Η έκθεση με τίτλο “Προοπτικές για το μέλλον της θάλασσας” του Κυβερνητικού Γραφείου για την Επιστήμη επισημαίνει ότι οι ωκεανοί του πλανήτη έχουν υποστεί ήδη “πρωτοφανή μεταβολή λόγω των άμεσων ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της κλιματικής αλλαγής”.

Η αύξηση του όγκου των πλαστικών απορριμμάτων σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας και της στάθμης της θάλασσας καθώς και της μόλυνσής της από χημικά αποτελούν σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το θαλάσσιο περιβάλλον. Η βρετανική έκθεση διαπίστωσε ότι το 70% των πλαστικών απορριμμάτων που είναι διασκορπισμένα στους ωκεανούς προέρχονται από μη διασπώμενο πλαστικό και αναμένεται να τριπλασιαστούν κατά τη δεκαετία 2015-25. Ο καθηγητής Εντ Χιλ, εκτελεστικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ωκεανογραφίας, επεσήμανε ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες προκειμένου να γίνουν κατανοητά σε όλο τους το εύρος τα αποτελέσματα της ρύπανσης από πλαστικό στους θαλάσσιους οργανισμούς.

Τα πλαστικά σκουπίδια πνίγουν ήδη τους ωκεανούς και τη θαλάσσια ζωή και έχουν πλέον εισέλθει στην τροφική αλυσίδα της θαλάσσιας πανίδας αυξάνοντας τον κίνδυνο να καταλήξουν κάποια στιγμή και στο πιάτο μας. Περίπου 150 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού επιπλέουν σήμερα στους ωκεανούς και κάθε χρόνο προστίθενται άλλα οκτώ εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Εκτιμάται ότι αν συνεχιστεί μ’ αυτούς τους ρυθμούς η θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά, ώς το 2050 θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό κατά βάρος στους ωκεανούς απ’ ό,τι σε ψάρια! Τον περασμένο Δεκέμβριο, εκπρόσωποι 193 χωρών απ’ όλο τον κόσμο υπέγραψαν ψήφισμα του ΟΗΕ για την εξάλειψη της θαλάσσιας ρύπανσης. Ένα μήνα αργότερα, η Βρετανία υιοθέτησε τη ρητή απαγόρευση της παραγωγής πλαστικών μικροσφαιριδίων σταματώντας έτσι την κατασκευή προϊόντων πλαστικής συσκευασίας.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Από όπου κι αν προέρχεται;

Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα να καταδικάσει την ακροδεξιά βία. Δεν την είδε όλο το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο σχεδόν όλων των κινητοποιήσεων κατά της συμφωνίας...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο