Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
13.1°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.2°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 82%
Γη ποτισμένη με αίμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γη ποτισμένη με αίμα

Τουλάχιστον δώδεκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.000 άλλοι τραυματίστηκαν χθες από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ. Η αιματοχυσία σημειώθηκε κατά την έναρξη των πολυήμερων κινητοποιήσεων για την "μέρα της γης" που αφορούν το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων.

Για τους διοργανωτές, η "μεγάλη πορεία για την επιστροφή" -με προορισμό έξι σημεία των συνόρων- επρόκειτο να είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία στην οποία θα συμμετείχαν ολόκληρες οικογένειες οι οποίες θα κατασκήνωναν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς και θα παρακολουθούσαν ομιλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Κατά τον ισραηλινό στρατό όμως, οι δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που πορεύτηκαν μέχρι τα σύνορα το έκαναν για να συμμετάσχουν σε "ταραχές". Το αποτέλεσμα ήταν να αντιμετωπιστούν με "μέσα καταστολής και πυρά προς τους βασικούς υποκινητές". Σημειώνεται πως οι Ισραηλινοί συνοριοφύλακες απαγορεύουν την πρόσβαση Παλαιστινίων στον φράχτη που οριοθετεί τα σύνορα, ενώ ανοίγουν τακτικά πυρ εναντίον νεαρών που πετούν πέτρες εναντίον τους.

Χθες εκείνοι που πλησίασαν τον φράχτη και άρχισαν να πετούν πέτρες ήταν εκατοντάδες. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες ανταπέδωσαν χωρίς δισταγμό με πραγματικά πυρά. Οι πρώτοι τραυματίες απομακρύνθηκαν με φορεία, με τραύματα στα πόδια. Οσο περνούσε η ώρα και το πλήθος δεν διαλυόταν, οι στρατιώτες άρχισαν να σημαδεύουν ψηλότερα.

Το Ισραήλ, που θεωρεί την κινητοποίηση ως σχέδιο της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς με στόχο την πρόκληση νέας ανάφλεξης τις παραμονές του εβραϊκού Πάσχα, είχε ενισχύσει από νωρίς τα σύνορα με τη Γάζα με άνδρες των ειδικών δυνάμεων και ελεύθερους σκοπευτές. "Αναγνωρίζουμε προσπάθειες για τη διάπραξη τρομοκρατικών επιθέσεων υπό το προκάλυμμα των ταραχών" ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του συνταγματάρχη του ισραηλινού στρατού Εγιάλ Ζαμίρ.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές, τουλάχιστον 1.000 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πραγματικά πυρά, πλαστικές σφαίρες ή κάνιστρα δακρυγόνων. Όλοι οι νεκροί ήταν από σφαίρες, με την εξαίρεση του πρώτου θύματος το οποίο δεν συμμετείχε καν στις κινητοποιήσεις. Ο αγρότης Ομάρ Ουαχίντ Αμπού Σαμούρ σκοτώθηκε από πυρά τανκς την ώρα που δούλευε στο χωράφι του. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού εξήγησε αργότερα ότι οι κινήσεις του κρίθηκαν "ύποπτες".

Οι Παλαιστίνιοι συμμετέχουν μαζικά κάθε χρόνο στις κινητοποιήσεις για τη "μέρα της γης". Η επέτειος τιμάται από το 1976, όταν έξι άοπλοι Άραβες διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από σφαίρες αστυνομικών στο Ισραήλ ενώ διαδήλωναν για κατασχέσεις παλαιστινιακής γης.

Η 65χρονη Φατίμα Νάσερ εξηγεί ότι συμμετέχει στις φετινές κινητοποιήσεις μαζί με τα επτά παιδιά της, όλα τους χωρίς δουλειά. "Είναι καλύτερα να πεθάνεις με αξιοπρέπεια παρά να ζεις μέσα στην ταπείνωση. Το Ισραήλ μάς σκοτώνει έτσι κι αλλιώς, είτε με πυρά είτε με τον αποκλεισμό", τονίζει. Ο 18χρονος Μαχμούντ Γιουνίς δηλώνει ότι ήλθε για να δείξει ότι οι κάτοικοι της Γάζας "αξίζουν να ζήσουν". "Κανείς δεν μας κοιτά, κανείς δεν μας σκέφτεται, θα συνεχίσουμε να κατασκηνώνουμε εδώ μέχρι κάποιος μας δει. Δεν υπάρχει άλλη λύση" σημειώνει.

Οι κινητοποιήσεις για τη "μέρα της γης" αναμένεται να συνεχιστούν ώς τις 15 Μαΐου, τη μέρα δηλαδή που οι Παλαιστίνιοι θυμούνται τη Νάκμπα, την "καταστροφή" του 1948 και τις μαζικές διώξεις που συνόδεψαν την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Την προηγούμενη μέρα, το Ισραήλ θα γιορτάζει τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυσή του. Η φετινή επέτειος θα έχει ξεχωριστεί σημασία καθώς οι ΗΠΑ έχουν αναγγείλει ότι θα μεταφέρουν, με αφορμή την ισραηλινή εθνική επέτειο, την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ σύμφωνα με την υπόσχεση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ευθυγραμμισμένος πλήρως με την ισραηλινή κυβέρνηση, ο Τζέισον Γκρινμπλατ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στη Μέση Ανατολή, είχε άλλωστε δηλώσει από την παραμονή των χθεσινών Παλαιστινιακών κινητοποιήσεων ότι η Χαμάς ενθάρρυνε "μια εχθρική πορεία στα σύνορα Γάζας - Ισραήλ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL