Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Με κινεζική σφραγίδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με κινεζική σφραγίδα

Οι φήμες οργίαζαν τα τελευταία 24ωρα. Ωστόσο η είδηση επιβεβαιώθηκε μόλις χθες. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφτηκε "ινκόγνιτο" τη γειτονική Κίνα έχοντας την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρό της, Σι Τζινπίνγκ. Ηταν το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό από το 2011, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Το κινεζικό πρακτορείο Xinhua μετέδωσε πρώτο την είδηση επισημαίνοντας λακωνικά ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών "απέδωσαν καρπούς". Απομένει να φανεί τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Ήταν επόμενο η Πιονγκγιάνγκ να διαβουλευτεί με το Πεκίνο, τον βασικότερο πολιτικό της σύμμαχο, ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ. Ο Κιμ πρόκειται να συναντηθεί στα τέλη Απριλίου με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζάε-ιν και με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μέσα στον Μάιο.

Την είδηση μετέδωσε σχεδόν ταυτόχρονα και το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA αποκαλώντας την επίσκεψη"ορόσημο" για τις σχέσεις των δύο χωρών. Τα τελευταία 24ωρα ένα πέπλο μυστηρίου κάλυπτε την όλη υπόθεση. Αρκετά διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν τη Δευτέρα ότι το προεδρικό τρένο με τη χαρακτηριστική θωράκιση είχε διασχίσει τα σύνορα με την Κίνα.

Την εξακρίβωση της πληροφορίας δεν διευκόλυνε ιδιαίτερα και η στάση του Πεκίνου, που επικαλούμενο τον "ανεπίσημο" χαρακτήρα της επίσκεψης παρέκαμψε το διπλωματικό πρωτόκολλο αποφεύγοντας, για παράδειγμα, να σημαιοστολίσει το Μέγαρο του Λαού στην πλατεία Τιένανμεν. Μόλις χθες οι δύο πλευρές δημοσιοποίησαν τη συνάντηση παρουσιάζοντας και αρκετές φωτογραφίες από τη συνάντηση του Κιμ με τον Σι.

Το μεγάλο ερώτημα ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που θα λάβουν χώρα το επόμενο δίμηνο παραμένει το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου. Κάτι που στο παρελθόν έχει εμποδίσει αρκετές διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Έπειτα ωστόσο από το διήμερο ταξίδι του στο Πεκίνο, ο Κίμ εμφανίστηκε για πρώτη φορά έτοιμος να βάλει νερό στο κρασί του σε ό,τι αφορά το ζήτημα του πυρηνικού αφοπλισμού.

"Η προσήλωσή μας στην αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου αποτελεί πάγια θέση μας, σύμφωνα με τη βούληση του εκλιπόντος Προέδρου Κιμ Ιλ Σουνγκ και του εκλιπόντος γενικού γραμματέα, Κιμ Γιονγκ Ιλ", δήλωσε στο Xinhua. Υπονόησε μάλιστα ότι η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να αφοπλιστεί πυρηνικά εφόσον υπήρχαν οι κατάλληλες εγγυήσεις για την ασφάλειά της.

"Το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου μπορεί να επιλυθεί εφόσον η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ ανταποκριθούν στις προσπάθειές μας με καλή θέληση, συμβάλουν στη δημιουργία κλίματος ειρήνης και σταθερότητας λαμβάνοντας σταδιακά και άμεσα μέτρα για την επίτευξη της ειρήνης" τόνισε.

Ο Κιμ δεν παρέλειψε επίσης να εκθειάσει τις σχέσεις της χώρας του με τον ισχυρό βόρειο γείτονα αποκαλώντας τες "πολύτιμες όπως η ίδια η ζωή". Αν και οι δύο χώρες αποτελούν στενούς συμμάχους για περισσότερο από πέντε δεκαετίες, οι σχέσεις Πεκίνου-Πιονγκγιάνγκ είχαν τα τελευταία χρόνια αρκετές αναταράξεις, με τη Βόρεια Κορέα να παρουσιάζει αυξανόμενες τάσεις αυτονόμησης και την Κίνα να ψυχραίνει τη στάση της έπειτα από τις συνεχείς προκλήσεις του προστατευουμένου της.

Μόλις τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, η Βόρεια Κορέα είχε πραγματοποιήσει την έκτη πυρηνική δοκιμή της, την οποία διαδέχτηκαν μάλιστα διάφορες πυραυλικές δοκιμές. Οι τελευταίες κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της από το Συμβούλιο Ασφαλείας και, κυρίως, οι συνεχείς παρασκηνιακές πιέσεις της Κίνας φαίνεται όμως τελικά να πέτυχαν τον στόχο τους συμβάλλοντας στην αλλαγή της στάσης της Πιονγκγιάνγκ.

Το πρώτο σημάδι εξομάλυνσης ήλθε με την αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι οι Ολυμπιακές ομάδες από τον Βορρά και το Νότο της Κορέας θα παρήλαυναν από κοινού στους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες. Τον "πάγο" στις σχέσεις των δύο χωρών έσπασε ακόμη περισσότερο η επίσκεψη υψηλόβαθμης διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Βόρεια Κορέα τον προηγούμενο μήνα.

Τα κινεζικά πρακτορεία μετέδωσαν πως το Πεκίνο ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο για την επίσκεψη του Κιμ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη διάρκεια της επικοινωνίας μεταφέρθηκε και ένα "προσωπικό μήνυμα" του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ προς τον Τραμπ. Ο Τραμπ έγραψε χθες στο Twitter ότι ανυπομονεί να συναντήσει τον Κιμ και εξέφρασε την ελπίδα ο Βορειοκορεάτης ηγέτης "να κάνει το καλύτερο για τον λαό του και την ανθρωπότητα και την ανθρωπότητα".

Η αμερικανική αντίδραση στις τελευταίες εξελίξεις αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο διορισμός, τις τελευταίες ημέρες, γερακιών όπως ο Μάικ Πομπέο και ο Τζον Μπόλτον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ κάθε άλλο παρά προοιωνίζεται αλλαγή στη μέχρι τώρα σκληρή στάση του Τραμπ, που μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι απειλούσε την Πιονγκγιάνγκ "με οργή και φωτιά που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL