Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Συρία: Καταγγελίες για λεηλασίες στην Αφρίν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συρία: Καταγγελίες για λεηλασίες στην Αφρίν

Αντιμέτωποι με επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση βρίσκονται οι άμαχοι που έχουν εγκαταλείψει την πόλη Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία μετά την κατάληψή της από τις τουρκικές δυνάμεις και τους Σύρους αντάρτες. Την ίδια ώρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες από Κούρδους αξιωματούχους και τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) για μαζικές λεηλασίες.

«Λεηλατούν σπίτια, πυρπολούν κτίρια, καταστρέφουν θρησκευτικά αγάλματα, όπως έκανε το Ισλαμικό Κράτος παλαιότερα στις περιοχές που καταλάμβανε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που βρίσκεται στην περιοχή του Αφρίν, Μπρόσικ αλ Χασάκε.

Η πόλη Αφρίν ήταν ο βασικός στόχος της επιχείρησης που εξαπέλυσε στις 20 Ιανουαρίου ο τουρκικός στρατός, ο οποίος επιδιώκει να εκδιώξει από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία την YPG που θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα.

Φωτογραφίες μέσα από την Αφρίν απεικονίζουν τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις να ρίχνουν αγάλματα που παρουσιάζουν προσωπικότητες της κουρδικής παράδοσης.

Πολλοί από τους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Αφρίν έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε περιοχές υπό τον έλεγχο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν στην Αφρίν. Απελπισμένοι και τρομαγμένοι, χιλιάδες φεύγουν καθημερινά χωρίς να έχουν πού να μείνουν, με λιγοστό φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη», επεσήμανε η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρούστον στο λογαριασμό της στο Twitter.

Ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ Πέτερ Μάουρερ εξήγησε ότι η ΔΕΕΣ βοηθά κάποιους από τους χιλιάδες εκτοπισμένους που έχουν καταφύγει σε χωριά κοντά στο Χαλέπι, όμως τόνισε ότι χρειάζεται τακτική πρόσβαση στην Αφρίν, όπου οι άμαχοι έχουν δικαίωμα σε ουδέτερη, αμερόληπτη βοήθεια και το δικαίωμα να επιλέξουν αν θα παραμείνουν ή θα φύγουν από την περιοχή.

Οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα παραμείνουν στην πόλη Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, και θα αφήσουν την περιοχή σε "αυτούς που τους ανήκει πραγματικά", δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι η Τουρκία μείωσε σημαντικά τις απειλές στα σύνορά της μετά την κατάληψη της Αφρίν.

Η Άγκυρα, σημείωσε εξάλλου, συγκέντρωσε "τα περισσότερα" από τα όπλα που είχαν δοθεί στους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε ότι περισσότεροι από 200.000 από τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από την Αφρίν εξαιτίας της επίθεσης.

«Αυτοί που έχουν αυτοκίνητα κοιμούνται σε αυτά, αυτοί που δεν έχουν κοιμούνται κάτω από τα δέντρα μαζί με τα παιδιά τους», δήλωσε στο Reuters ο Χέβι Μουστάφα, υψηλόβαθμο στέλεχος της κουρδικής πολιτικής αρχής στην περιοχή της Αφρίν.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της νύχτας εξερράγη βόμβα σε τετραώροφο κτίριο στην Αφρίν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άμαχοι και τέσσερα μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με το Anadolu, η βόμβα, εξερράγη την ώρα που Σύροι μαχητές διεξήγαγαν έρευνα στο κτίριο, μετά την κατάληψη της Αφρίν από τις τουρκικές δυνάμεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL