Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Rexit...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Rexit...

Στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου αποτελούσε κοινό μυστικό εδώ και εβδομάδες μολονότι οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι επέμεναν να το διαψεύδουν. Η διαφοροποίηση του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον από τον Αμερικανό Πρόεδρο σε μια σειρά βαρύνοντα ζητήματα τον είχαν μετατρέψει σε πολιτικό πτώμα. Απέμενε μόνο η ληξιαρχική πράξη θανάτου.

Όπως συνηθίζει, ο Ντόναλντ Τραμπ την εξέδωσε χθες μέσω Twitter. Το αποτέλεσμα ήταν ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ενημερωθεί για την καρατόμησή του σχεδόν ταυτόχρονα με την αμερικανική κοινή γνώμη, λίγο μετά την επιστροφή του από την Αφρική, όπου πραγματοποιούσε περιοδεία. "Ο Μάικ Πομπέο, διευθυντής της CIA, θα είναι ο νέος μας υπουργός Εξωτερικών. Θα κάνει φανταστική δουλειά! Ευχαριστούμε τον Ρεξ Τίλερσον για τις υπηρεσίες του! Η Τζίνα Χάσπελ θα γίνει η νέα διευθύντρια της CIA, η πρώτη γυναίκα που επιλέγεται για τη θέση. Συγχαρητήρια σε όλους!".

Η εκπαραθύρωση του Τίλερσον αφυδατώνει επικίνδυνα τον Λευκό Οίκο από τους εκπροσώπους της λεγόμενης "μετριοπαθούς" πτέρυγας. Μόλις πριν από λίγες μέρες είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση και ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Γκάρι Κον, ο οποίος διαφώνησε με τους δασμούς που αποφάσισε ο Αμερικανός Πρόεδρος στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Τη θέση του Τίλερσον αναλαμβάνει ένα "γεράκι", ο Μάικ Πόμπεο. Συνιδρυτής του διαβόητου Tea Party, του πολιτικού σχηματισμού που τα τελευταία χρόνια κατόρθωσε να συμπαρασύρει ολόκληρο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα προς ακροδεξιές θέσεις, ο πρώην διευθυντής της CIA αποτελεί παλιό γνώριμο του Τραμπ και φαίνεται να συμπίπτει μαζί του στην αντίληψη ότι ο κόσμος χωρίζεται σε εχθρούς και φίλους των ΗΠΑ.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί και η επιλογή της νέας διευθύντριας της CIA. Τα φώτα της δημοσιότητας μπορεί να πέφτουν σήμερα στην "πρώτη γυναίκα" που αναλαμβάνει τις τύχες της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ωστόσο στο παρελθόν η Τζίνα Χάσπελ είχε γίνει γνωστή για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Θεωρείται από τους βασικούς σχεδιαστές των προγραμμάτων "ενισχυμένων ανακρίσεων", με άλλα λόγια των βασανιστηρίων που πραγματοποιούσαν ανακριτές της CIA τα πρώτα χρόνια του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας" σε μυστικά κρατητήρια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Τραμπ αποκάλυψε ότι ο μίνι ανασχηματισμός οφείλεται στο γεγονός ότι "ο Πρόεδρος ήθελε να είναι βέβαιος ότι η νέα του ομάδα θα έχει συγκροτηθεί εν όψει των συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα και τις συνεχιζόμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις". Η πρώτη δημόσια αντιπαράθεση του Τίλερσον με τον Τραμπ είχε εκδηλωθεί άλλωστε με αφορμή την κορεατική κρίση, όταν ο υπουργός Εξωτερικών καλούσε το καλοκαίρι την Πιονγκγιάνγκ σε συνομιλίες "χωρίς προϋποθέσεις", με τον Αμερικανό Πρόεδρο να τον αδειάζει την αμέσως επόμενη μέρα.

Το πρώην αφεντικό της πετρελαϊκής Exxon - Mobil είχε συγκρουστεί όμως με τον πολιτικό του προϊστάμενο και σε αρκετά άλλα ζητήματα. Αποκορύφωμα των διαφωνιών στάθηκε η διαρροή ότι ο Τίλερσον χαρακτήρισε τον Τραμπ "ηλίθιο" μπροστά σε συνεργάτες του, μια δήλωση που ποτέ δεν διαψεύστηκε επισήμως από τον πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τίλερσον είχε διαφωνήσει με τον Τραμπ σε μια σειρά καθοριστικά ζητήματα για την αμερικανική εξωτερική πολιτική: από την κορεατική κρίση και τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή ώς τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, τον εμπορικό πόλεμο και τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η τελευταία διαφωνία ενδεχομένως να ήταν η πιο καθοριστική. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έχει κρύψει την αντίθεσή του στην ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. "Με τον Μάικ έχουμε κοινή αντίληψη για τη διαδικασία. Πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά" δήλωσε χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος. Η πιθανή εξομάλυνση της κορεατικής κρίσης μέσω της έναρξης διαπραγματεύσεων ενδέχεται έτσι να συνοδευτεί από το άνοιγμα ενός νέου -και εξίσου επικίνδυνου- μετώπου μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL