Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Οι όμορφοι εμπορικοί πόλεμοι όμορφα κερδίζονται...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι όμορφοι εμπορικοί πόλεμοι όμορφα κερδίζονται...

Απτόητος από την ομοβροντία επικρίσεων που προκάλεσε διεθνώς η προαναγγελία επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ καλωσόρισε χθες το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου δείχνοντας βέβαιος ότι η χώρα του θα επικρατούσε σε μια τέτοια αναμέτρηση.

"Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και κερδίζονται εύκολα" ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιό του στο Twitter. Και εξήγησε τον λόγο γι’ αυτό με τον χαρακτηριστικό τρόπο του εμφανίζοντας και πάλι τις ΗΠΑ ως το αποπαίδι του παγκόσμιου εμπορίου. "Όταν μία χώρα χάνει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στο εμπόριο ουσιαστικά με κάθε χώρα με την οποία συναλλάσσεται, οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και κερδίζονται εύκολα. Παράδειγμα, όταν είμαστε 100 δισεκατομμύρια δολάρια κάτω με μία ορισμένη χώρα και κάνουν τους έξυπνους, κόβουμε τις συναλλαγές - κερδίζουμε πολλά. Είναι εύκολο!".

Για τον Αμερικανό Πρόεδρο, ωστόσο, τίποτε δεν είναι τόσο εύκολο όσο το να ξεσηκώσει την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα εναντίον του. Πριν καλά - καλά περάσει μια ώρα από την προαναγγελία των νέων δασμών, η Ευρωπαϊκή Ένωση τον απειλούσε με αντίποινα, το Πεκίνο του ζήτησε να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και ο Καναδάς, ο μεγαλύτερος τροφοδότης χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, έκανε λόγο για "απαράδεκτες" δηλώσεις.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προανήγγειλε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα επιβάλει δασμούς ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο με στόχο να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας στη χώρα του. Οι σχετικές δηλώσεις έγιναν τη στιγμή που ο Λιου Χε, οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου της Κίνας, πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον. Στον απόηχό τους, η Γουόλ Στριτ κατέγραψε πτώση με τις αγορές να εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου με το Πεκίνο.

Οι αντιδράσεις της Κίνας ήταν παραδόξως από τις πιο μετρημένες. "Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να δείξουν αυτοσυγκράτηση στη χρήση προστατευτικών εμπορικών μέτρων, να σέβονται τους πολυμερείς εμπορικούς κανόνες και να έχουν μια θετική συνεισφορά στην παγκόσμια τάξη του εμπορίου" περιορίστηκε να σχολιάσει η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ.

Αντιθέτως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε τους δασμούς κραυγαλέα παρέμβαση, που ισοδυναμούν με προστατευτισμό. Υποσχέθηκε να ενεργήσει με αυστηρό τρόπο αναφερόμενη σε αντίμετρα που θα συμβαδίζουν με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση "θα αντιδράσει με σθένος και αναλογικά για να προασπιστεί τα συμφέροντά της" προειδοποίησε πρώτος από όλους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η αρμόδια επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ είπε ότι η όποια κίνηση θέσει ως στόχο την Ευρώπη θα είναι "βαθιά αθέμιτη" και δεν δίστασε να αναφερθεί στα αντίμετρα που εξετάζονται. "Συζητάμε διάφορα μέτρα. Οτιδήποτε από το να παραπέμψουμε την υπόθεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μεμονωμένα ή με άλλους εταίρους, που επίσης επηρεάζονται, και επίσης μέτρα προστασίας και πιθανά αντίποινα" τόνισε.

Εξίσου υψηλούς τόνους επέλεξαν και οι κυβερνήσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ζήτησε μια "αυστηρή" απάντηση της Ε.Ε. στους "τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμούς των ΗΠΑ που απειλούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη" εκφράζοντας παράλληλα "τη μεγάλη ανησυχία" του Βερολίνου.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ δήλωσε ότι "όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι" και πως η Ουάσιγκτον μπορεί να περιμένει "μια ισχυρή, ομόφωνη και συντονισμένη" απάντηση από την Ε.Ε.

Αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Ουάσιγκτον απηύθυνε και ο Καναδάς. "Κάθε δασμός ή ποσόστωση που θα επιβαλλόταν στην καναδική βιομηχανία μας χάλυβα και αλουμινίου θα ήταν απαράδεκτη" υπογράμμισε ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου της χώρας Φρανσουά Φιλίπ Σαμπάνιε τονίζοντας ότι μια ανάλογη απόφαση "θα είχε αντίκτυπο και στις δύο πλευρές των συνόρων".

Για μια κίνηση που μόνο θα διαστρέβλωνε το εμπόριο και θα οδηγούσε σε μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας έκανε λόγο και ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου Στίβεν Σιόμπο. Η Νότια Κορέα, η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγός χάλυβα στις ΗΠΑ μετά τον Καναδά και τη Βραζιλία, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να είναι σε επαφή με Αμερικανούς αξιωματούχους έως ότου οριστικοποιηθούν τα σχέδια της Ουάσιγκτον. Τη λήψη αντιμέτρων ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν επίσης ο Καναδάς και η Βραζιλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL