Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Γερμανικός μεγάλος συνασπισμός / Γερμανικός μεγάλος συνασπισμός: Περιμένοντας τη φωνή της σοσιαλδημοκρατικής βάσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανικός μεγάλος συνασπισμός / Γερμανικός μεγάλος συνασπισμός: Περιμένοντας τη φωνή της σοσιαλδημοκρατικής βάσης

Η ώρα της αλήθειας θα σημάνει την ερχόμενη Κυριακή. Τότε θα μάθουν η ηγεσία του SPD, η υπηρεσιακή καγκελάριος Μέρκελ, αλλά και οι Γερμανοί πολίτες εάν από την Δευτέρα μπορεί να αρχίσει σιγά- σιγά να σχηματίζεται η νέα κυβέρνηση της χώρας πέντε και κάτι μήνες μετά τις εκλογές. Στις 4 Μαρτίου θα έχει τελειώσει το εσωκομματικό "δημοψήφισμα" του SPD, που καλείται να δώσει τις ευλογίες του στον μεγάλο συνασπισμό νούμερο τρία από το 2005. Και μία εβδομάδα πριν κλείσουν οι εσωκομματικές κάλπες, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μετά βεβαιότητας το αποτέλεσμα. Τα 450.000 και κάτι μέλη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, που έχει γιορτάσει τα 150 χρόνια της ύπαρξής του, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα δίλημμα περίπου υπαρξιακό. Να αποδεχθούν ακόμη μία συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες, χάνοντας κι ό,τι απέμεινε από την πολιτική τους ταυτότητα, ή να πουν το ηρωικό "όχι", ρισκάροντας την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες την ώρα που οι δημοσκοπήσεις τους "κονιορτοποιούν", δίνοντάς τους ένα 16% και δείχνοντάς τους την πλάτη των ακροδεξιών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή.

Αν ήθελε κανείς να στοιχηματίσει για το αποτέλεσμα, οι περισσότερες πιθανότητες είναι με το "ναι", όχι μόνο διότι ο φόβος της "πασοκοποίησης" εδώ και τώρα -και όχι μετά από τέσσερα χρόνια- είναι μεγάλος, αλλά και επειδή η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε ο "μεγάλος ηττημένος" Μάρτιν Σουλτς με τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης φέρει πράγματι έντονα τη σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα.

Το δράμα του SPD είναι ότι δεν εισέπραξε τίποτε από τα σοσιαλδημοκρατικά επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, όπως π.χ. τη θέσπιση κατώτατου ημερομίσθιου. Αντιθέτως, πλήρωσε ακριβά τη συμμετοχή του σ' αυτή την κυβέρνηση, όπως και την απροθυμία του να τολμήσει προεκλογικά μια άλλη, πιο αριστερή πρόταση εξουσίας.

Το νέο πρόσωπο

Την ίδια ώρα, στους κόλπους της CDU, η οποία επίσης έχει χάσει την πολιτική της ταυτότητα -υπενθυμίζεται ότι η Μέρκελ εδώ και χρόνια κατηγορείται για "σοσιαλδημοκρατικοποίηση"- και υπέστη τεράστια εκλογική αιμορραγία προς την AfD, φαίνεται να δρομολογείται η επόμενη μέρα. Η Μέρκελ έχρισε γενική γραμματέα του κόμματος την -ακόμη- πρωθυπουργό του κρατιδίου του Ζάαρ Άνεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ (ΑΚΚ, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο), στέλνοντας ουσιαστικά το μήνυμα ότι αυτή είναι η διάδοχος της καρδιάς της. Η ΑΚΚ είναι συμπαθής στο κόμμα, αλλά και πιστή στην "κεντρώα" γραμμή της Μέρκελ. "Μίνι Μέρκελ" ή "Μέρκελ 2.0" τη χαρακτηρίζουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης όχι επειδή θεωρούν ότι θα χορεύει στον ρυθμό της καγκελαρίου, αλλά επειδή τη θυμίζει πολύ στο στιλ. Άλλωστε, το πρώτο πράγμα που δήλωσε η ΑΚΚ, αρκετά πειστικά, είναι πως στόχος της είναι να αναβαθμίσει την επιρροή του κόμματος στην κυβέρνηση, εν ανάγκη και κόντρα στη Μέρκελ.

Πάντως, μέχρι να αποφανθεί η βάση του SPD, στη γερμανική πολιτική σκηνή επικρατεί σιγή ιχθύος. Μια σιγή που κρύβει μια μεγάλη δόση αγωνίας, καθώς όλο το γερμανικό σύστημα επιθυμεί πλέον διακαώς τον μεγάλο συνασπισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL