Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΟΗΕ: Νέος απεσταλμένος του οργανισμού για την Υεμένη

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), 22,2 εκατομμύρια Υεμενίτες, δηλαδή το 76% του πληθυσμού, έχει ανάγκη βοήθεια και 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με τον λιμό

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενημέρωσε χθες Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι προτίθεται να διορίσει τον Βρετανό Μάρτιν Γκρίφιθς ειδικό απεσταλμένο του οργανισμού για την Υεμένη.

Τα μέλη του Συμβουλίου έχουν περιθώριο ως αύριο Πέμπτη στις 17:00 (τοπική ώρα, μεσάνυκτα ώρα Ελλάδας) για να εκφράσουν τυχόν διαφωνίες για τον διορισμό αυτό. Σύμφωνα με διπλωμάτες, η υποψηφιότητά του, που αποφασίστηκε έπειτα από εβδομάδες διαβουλεύσεων, αναμένεται να εγκριθεί.

Ο νυν ειδικός απεσταλμένος, ο Μαυριτανός Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του μετά τη λήξη της θητείας του στα τέλη του μήνα.

Οι προσπάθειες που είχε καταβάλει στη διάρκεια της αποστολής του δεν είχαν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα ως προς τον τερματισμό του πολέμου που μαίνεται από τον Μάρτιο του 2015 στην Υεμένη μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι και του κυβερνητικού συνασπισμού που στηρίζεται από έναν συνασπισμό αραβικών χωρών.

Και ο προκάτοχός του Τζάμαλ Μπενόμαρ παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2015 μετά την αποτυχία και των τεσσάρων προσπαθειών του να οριστεί ένας οδικός χάρτης για πολιτική μετάβαση στην Υεμνένη.

Ο Γκρίφιθς, που είναι επικεφαλής του ιδρύματος European Institute of Peace με έδρα τις Βρυξέλλες, «διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην επίλυση κρίσεων, τις διαπραγματεύσεις, τη διαμεσολάβηση και τις ανθρωπιστικές υποθέσεις», εκτίμησε ο Γκουτέρες.

Αν λάβει τη θέση, θα αντιμετωπίσει μια κατάσταση την οποία ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως».

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), 22,2 εκατομμύρια Υεμενίτες, δηλαδή το 76% του πληθυσμού, έχει ανάγκη βοήθεια και 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με τον λιμό.

Επιπλέον περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι πέθαναν από την επιδημία χολέρας που ξέσπασε στη χώρα τον Απρίλιο του 2017, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Δείτε όλα τα σχόλια