Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Σκι και πολιτική στη Νότια Κορέα / Ολυμπιάδα των πάγων και του λιώσιμου του πάγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκι και πολιτική στη Νότια Κορέα / Ολυμπιάδα των πάγων και του λιώσιμου του πάγων

Ειρηνική συνύπαρξη του Μάικ Πενς με την αδελφή του Κιμ

Για μεγάλη χρονική περίοδο οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες- που άρχισαν χθες στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας- δεν ήταν πραγματικά και τόσο χειμερινοί ούτε διεξάγονταν υπό ακραίες καιρικές συνθήκες καθώς οι θερμοκρασίες σπάνια έπεφταν κάτω από το μηδέν. Για παράδειγμα, τέσσερα χρόνια πριν, στο Σότσι της Ρωσίας, οι αγώνες είχαν γίνει κάτω από έναν ηλιόλουστο ουρανό τις περισσότερες ημέρες, ενώ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2010 στο Βανκούβερ του Καναδά οι θερμοκρασίες ήταν ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή και το μεγαλύτερο μέρος του χιονιού ήταν τεχνητό.

Ωστόσο, η φετινή 23η Χειμερινή Ολυμπιάδα αναμένεται ότι θα είναι η πιο παγωμένη εδώ και περισσότερο από είκοσι χρόνια. Οι θερμοκρασίες στη περιοχή των αγωνισμάτων προβλέπεται να πέσουν τις επόμενες ημέρες στους -15 βαθμούς και είναι απίθανο ο υδράργυρος να ανέβει πάνω από τους 0 βαθμούς καθ' όλη τη διάρκεια των αγώνων. Ισχυροί άνεμοι αναμένεται επίσης ότι θα πνέουν στην ανοιχτές και μη θερμαινόμενες εγκαταστάσεις κάνοντας ακόμη πιο αισθητό το κρύο μεταξύ των αθλητών και των θεατών. Σημειωτέον ότι στην τελετή των εγκαινίων του σταδίου της Πιονγκτσάνγκ, τον περασμένο Νοέμβριο, επτά άτομα υπέστησαν υποθερμία. Ορισμένοι αθλητές, ειδικά από θερμές χώρες όπως η Αυστραλία και η Ιταλία, προτίμησαν να μην παραστούν στην τελετή έναρξης ανησυχώντας ότι η παραμονή στο κρύο για πολλές ώρες μπορεί να επηρεάσει τις αποδόσεις τους και τις πιθανότητές τους για κάποια διάκριση. Άλλες ομάδες όμως είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα. Ειδικά οι Αμερικανοί αθλητές φορούσαν υψηλής τεχνολογίας ηλεκτρικά θερμαινόμενα μπουφάν που λειτουργούν με μπαταρία λιθίου τοποθετημένη σε εσωτερική τσέπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, κοστίζουν περίπου 2.500 δολάρια το ένα!

Μέσα, λοιπόν, σε αυτή την πολύ ψυχρή ατμόσφαιρα επιχειρείται ουσιαστικά μια εκ των πραγμάτων φιλόδοξη και "παρακινδυνευμένη" διπλωματική αναθέρμανση που αφορά μια από τις μεγαλύτερες εστίες έντασης του σύγχρονου κόσμου, την κορεατική χερσόνησο. Όσο κι αν φαίνεται ανευ ουσιαστικής σημασίας, η χθεσινή τελετή έναρξης στο παγωμένο σκηνικό της Πιονγκτσάνγκ έδωσε την ευκαιρία για μια σύντομη "συνύπαρξη" του Νο2 της αμερικανικής ηγεσίας, του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, με ένα εκ των ανερχόμενων προσώπων του βορειοκορεατικού συστήματος εξουσίας, την 28χρονη αδελφή του Κιμ, Κιμ Γιο-γιονκ, η οποία συμμετέχει στη πολυμελή υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Βορρά που επισκέπτεται το Νότο με την ευκαιρία της χειμερινής Ολυμπιάδας. Μάλιστα, στις σχετικές φωτογραφίες ο Πενς εμφανίζεται να παρακολουθεί την τελετή έναρξης στεκόμενος ακριβώς μπροστά από την αδελφή του Κιμ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αν και βρέθηκαν πολύ κοντά ο ένας με τον άλλον, απέφυγαν να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο. Τις τελευταίες ημέρες οργίαζαν οι φήμες που μιλούσαν για συνάντηση του Πενς με τα μέλη της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας και οι οποίες εντάθηκαν μετά από δήλωση του αρχηγού του Πενταγώνου Τζιμ Μάτις, που άφηνε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο.

Πάντως, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μου Τζάε-ιν και ο επίτιμος αρχηγός του κράτους της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ναμ συναντήθηκαν και αντάλλαξαν χειραψία στη διάρκεια της επίσημης δεξίωσης και του δείπνου που παρατέθηκε για τους ξένους ηγέτες πριν από την τελετή έναρξης. Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος και η σύζυγός του υποδέχθηκαν έναν-έναν τους καλεσμένους τους. Οι εκπρόσωποι των δύο αντίπαλων κρατών, η διάθεση των οποίων ήταν χαλαρή, αντάλλαξαν χαμόγελα μαζί με τη χειραψία. Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Βορειοκορεάτης αξιωματούχος που επισκέπτεται ποτέ τη Νότια Κορέα, ενώ η Γιο-γιονγκ είναι το πρώτο μέλος της οικογένειας Κιμ που επισκέπτεται τον Νότο μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας, το 1953.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, που ήταν επίσης προσκεκλημένος στο δείπνο και τον είχαν βάλει να καθίσει ακριβώς απέναντι από τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, έκανε μόνο μια σύντομη εμφάνιση, χαιρέτισε και αποχώρησε. Με βάση το πλάνο του τραπεζιού των 12 θέσεων που έδειξε η νοτιοκορεατική τηλεόραση, ο Πενς θα καθόταν ακριβώς απέναντι από τον Κιμ Γιονγκ Ναμ σ' αυτή τη δεξίωση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της νοτιοκορεατικής προεδρίας, ο Πενς έφθασε "καθυστερημένος" στο δείπνο, "χαιρέτισε αυτούς που ήταν καθισμένοι στο τραπέζι και έφυγε χωρίς να καθίσει". Ο Νοτιοκορεάτης εκπρόσωπος δήλωσε πως ο Πενς είχε ενημερώσει εκ των προτέρων τη Σεούλ ότι θα δειπνούσε με τους Αμερικανούς αθλητές και κατά συνέπεια "το σερβίτσιο του δεν είχε τοποθετηθεί στο τραπέζι".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL