Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ένταλμα σύλληψης σε βάρος της πρώην προέδρου της Αργεντινής Κ. Κίρσνερ

ΑΜΠΕ

Η πρώην πρόεδρος (2007-2015) αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι υπέγραψε σύμφωνο με την Τεχεράνη ώστε υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι, φερόμενοι υποκινητές της επίθεσης εναντίον κέντρου εβραϊκής κοινότητας, να καταθέσουν σε Αργεντινούς δικαστές στην Τεχεράνη, και όχι στο Μπουένος Άιρες

Την άρση ασυλίας και σύλληψη της πρώην προέδρου και γερουσιαστή Κριστίνα Κίρσνερ διέταξε σήμερα η δικαιοσύνη της Αργεντινής, για παρεμπόδιση της έρευνας σχετικά με την επίθεση, το 1994, εναντίον κέντρου της εβραϊκής κοινότητας του Μπουένος Άιρες που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 85 ανθρώπους.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής Κάρλος Μπονάντιο διέταξε επίσης τη σύλληψη του πρώην υπουργού Εξωτερικών Έκτορ Τίμερμαν και πολλών άλλων πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Η πρώην πρόεδρος (2007-2015) διώκεται για «προδοσία». Η ίδια αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι υπέγραψε σύμφωνο με την Τεχεράνη ώστε υψηλόβαθμοί Ιρανοί αξιωματούχοι, φερόμενοι υποκινητές της επίθεσης εναντίον του κέντρου εβραϊκής κοινότητας, να καταθέσουν σε Αργεντινούς δικαστές στην Τεχεράνη, και όχι στο Μπουένος Άιρες.

Η Κ.Κίρσνερ εξελέγη γερουσιαστής τον Οκτώβριο και πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά της στις 10 Δεκεμβρίου. Για να καταστεί δυνατό να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης, είναι απαραίτητη η άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από πλειοψηφία των 2/3 της Γερουσίας.

Η επίθεση στο κέντρο της εβραϊκής κοινότητας, η οποία ήταν η σοβαρότερη που έχει πραγματοποιηθεί στην ιστορία της Αργεντινής, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 85 ανθρώπους ενώ εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Στις 18 Ιουλίου 1994 στο Μπουένος Άιρες, εκρηκτικός μηχανισμός είχε καταστρέψει το κτίριο που στέγαζε τους εβραϊκούς θεσμούς της χώρας -περιλαμβανομένης της αλληλασφαλιστικής εταιρείας Amia.

Η επίθεση ουδέποτε εξιχνιάσθηκε ούτε ανέλαβε ποτέ κανείς την ευθύνη γι' αυτή, όμως το Ισραήλ και οι Αργεντινοί δικαστές που έχουν αναλάβει την έρευνα κατηγορούν το Ιράν.

Το σύμφωνο με το Ιράν είχε συναφθεί το 2012 και εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Αργεντινής, παρά την αντίθεση της αντιπολίτευσης. Όμως το ιρανικό κοινοβούλιο ουδέποτε το επικύρωσε με αποτέλεσμα να μην τεθεί ποτέ σε ισχύ. Είκοσι τρία χρόνια μετά την επίθεση, δεν έχει γίνει ακόμη καμιά δίκη.

Καταθέτοντας στα τέλη Οκτωβρίου στον δικαστή Μπονάντιο, η Κίρσνερ έκανε λόγο για «μεγάλο δικαστικό σκάνδαλο». «Ο στόχος της δίωξης είναι να τρομοκρατηθούν τα μέλη της αντιπολίτευσης», είχε δηλώσει.

Η δικαστική διαδικασία για παρεμπόδιση της έρευνας είχε μπει στο αρχείο το 2014 και άνοιξε και πάλι στις αρχές του 2017. Ο ειαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση, ο Χεράρντο Πογισίτα, είχε δικαιολογήσει το εκ νέου άνοιγμά της επικαλούμενος «εγκληματικό σχέδιο ενορχηστρωμένο και εκτελεσμένο για να εξασφαλισθεί η ατιμωρησία» των Ιρανών υπόπτων.

Παράλληλα, η Κριστίνα Κίρσνερ κατηγορείται σε πολλές υποθέσεις υπεξαιρέσεων και ξεπλύματος χρημάτων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η Αριστερά στην πρώτη γραμμή!

Το ότι η χώρα έχει βγει από τα Μνημόνια και βρίσκεται σε έναν δρόμο ανάπτυξης μπορεί πλέον να θεωρηθεί γεγονός. Η Νέα Δημοκρατία έχει συρθεί στην ψήφιση όλων των μέτρων που υλοποιεί η κυβέρνηση μετά...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο