Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Μισθολογικό χάσμα των φύλων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μισθολογικό χάσμα των φύλων

Σημαντικό μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα πιστοποιούν στοιχεία της Eurostat που περιλαμβάνονται στο Ευρωβαρόμετρο σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, το 2014 οι συνολικές μέσες ετήσιες αποδοχές των γυναικών στην Ελλάδα παρέμεναν χαμηλότερες κατά 41,4%, έναντι 39,6% στην Ε.Ε. το 2015. Σε ό,τι αφορά τη διαφορά των μέσων ακαθάριστων ωριαίων αποδοχών μεταξύ ανδρών και γυναικών, οι αποδοχές των γυναικών στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες κατά 15%, έναντι 16,3% στην Ε.Ε.

«Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε θέσεις λήψης αποφάσεων τόσο στην πολιτική όσο και στον κόσμο των επιχειρήσεων. Η αμοιβή των γυναικών παραμένει κατά μέσο όρο κατά 16 % χαμηλότερη από την αμοιβή των ανδρών σε ολόκληρη την Ε.Ε.» δήλωσε σχετικά η επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Βέρα Γιούροβα, προσθέτοντας ότι η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένη. «Αυτό είναι άδικο και απαράδεκτο στη σημερινή κοινωνία. Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων πρέπει να γεφυρωθεί επειδή η οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών είναι η καλύτερη προστασία κατά της βίας» κατέληξε η ίδια.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών Έντιθ Σρατσμπέργκερ - Βεσέι, με αφορμή το ετήσιο Συνέδριο για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα που διοργανώνει χθες και σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφιερωμένο φέτος στις «Γυναίκες σε περιόδους κρίσης», τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η κινητοποίηση των νέων γυναικών στην Ευρώπη. «Οι γυναίκες έχουν καταλάβει ότι με αυτόν τον ρυθμό προόδου δεν θα δουν την ισότητα στις ζωές τους. Αυτό απλά δεν είναι αποδεκτό. Μαζί δε θα περιμένουμε έναν άλλο αιώνα για την πραγματική ισότητα των φύλων» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η σημαντική μισθολογική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών οφείλεται κυρίως σε πέντε λόγους. Πρώτον, στο γεγονός ότι οι διοικητικές θέσεις που αμείβονται καλύτερα καταλαμβάνονται κυρίως από άνδρες, οι οποίοι παίρνουν πιο συχνά προαγωγή από τις γυναίκες. Αυτή η τάση κορυφώνεται στις υψηλές θέσεις, όπου οι γυναίκες αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 6% των διευθυνόντων συμβούλων. Δεύτερον, οι γυναίκες αναλαμβάνουν άμισθα καθήκοντα, όπως το νοικοκυριό και τη φροντίδα των παιδιών ή συγγενικών προσώπων, σε μεγαλύτερη κλίμακα απ' ό,τι οι άνδρες.

Οι εργαζόμενοι άνδρες περνούν κατά μέσο όρο εννέα ώρες την εβδομάδα σε άμισθες δραστηριότητες φροντίδας και νοικοκυριού, ενώ οι γυναίκες περνούν είκοσι δύο ώρες. Το γεγονός αυτό αντανακλάται στην αγορά εργασίας, με πάνω από μία στις τρεις γυναίκες να μειώνουν τις έμμισθες ώρες εργασίας τους. Τρίτον, οι γυναίκες έχουν την τάση να περνούν συχνότερα περιόδους μακριά από την αγορά εργασίας και να διακόπτουν τη σταδιοδρομία τους για τη φροντίδα των παιδιών ή συγγενικών προσώπων. Τέταρτον, οι γυναίκες έχουν την τάση να υπερεκπροσωπούνται σε τομείς όπως η διδασκαλία ή οι πωλήσεις, που προσφέρουν χαμηλότερα ωρομίσθια. Πέμπτον, στις μισθολογικές διακρίσεις, που, αν και παράνομες, συνεχίζουν να ενισχύουν τη μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων, 9 στους 10 Ευρωπαίους θεωρούν πως η προώθηση της ισότητας των φύλων είναι σημαντική για την κοινωνία, την οικονομία και τους ίδιους προσωπικά. Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους πιστεύουν ότι θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες γυναίκες σε θέσεις λήψης πολιτικών αποφάσεων, με 7 στους 10 να υποστηρίζουν τα νομικά μέτρα για τη διασφάλιση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην πολιτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL