Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Συρία / Συρία: Μυστικές συμφωνίες με τους τζιχαντιστές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συρία / Συρία: Μυστικές συμφωνίες με τους τζιχαντιστές

Εκατοντάδες πάνοπλοι τζιχαντιστές έφυγαν ανενόχλητοι από την "πρωτεύουσά" τους, τη Ράκα, μετά από μυστική συμφωνία με τους πολιορκητές, δηλαδή τους Αμερικανούς, τους Κούρδους και άλλους συμμάχους, αποκάλυψε το BBC, την ώρα που γίνονταν έρευνες σε Γαλλία και Βέλγιο για μια άλλη μυστική συμφωνία που αφορά ύποπτες δοσοληψίες της τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Το βρετανικό δίκτυο επικαλείται μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες περίπου 4.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί σκληροτράχηλοι πολεμιστές του ΙΚ, μαζί με μέλη των οικογενειών τους, βαριά οπλισμένοι και με εκρηκτικά, διέφυγαν από τη Ράκα, στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, με μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή και μέσω της ερήμου έφτασαν σε περιοχές ανατολικά του ποταμού Ευφράτη που ελέγχονταν από ομοϊδεάτες τους. Ολα αυτά έγιναν υπό τα βλέμματα των αντιπάλων τους και των κατασκοπευτικών δορυφόρων όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Οδηγοί που πήραν μέρος στην επιχείρηση δήλωσαν ότι το κονβόι αποτελούνταν από 50 φορτηγά, 13 λεωφορεία και περίπου άλλα εκατό οχήματα των τζιχαντιστών. "Όταν φτάσαμε στη Ράκα πίστευα ότι θα μεταφέραμε καμιά διακοσαριά ανθρώπους, αλλά μόνο στο δικό μου φορτηγό μπήκαν 112 άτομα", είπε ένας οδηγός, ενώ ένας άλλος ανέφερε ότι το κονβόι είχε μήκος έξι έως εφτά χιλιόμετρα και ότι δέκα φορτηγά ήταν γεμάτα όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικά. Η μάχη είχε κριθεί και η συμφωνία είχε ως στόχο να περιοριστεί η αιματοχυσία, ανέφεραν πηγές σημειώνοντας ότι μεταξύ εκείνων που διέφυγαν ήταν ξένοι μαχητές από τη Γαλλία, το Πακιστάν, την Υεμένη, τη Σαουδική Αραβία, το Τατζικιστάν κ.α. Ορισμένοι πήγαν σε άλλες περιοχές της Συρίας και άλλοι διέφυγαν στην Τουρκία, σύμφωνα με το BBC. Την ίδια περίοδο υπήρχαν αναφορές για οργανωμένη έξοδο τζιχαντιστών από τη Ράκα, αλλά το ρεπορτάζ του βρετανικού καναλιού, ένα μήνα μετά, με τίτλο "το βρόμικο μυστικό της Ράκα", είναι η πιο εκτενής και αποκαλυπτική περιγραφή όσων έγιναν.

Στην άλλη υπόθεση, οι γαλλικές και βελγικές αρχές έκαναν χθες έρευνα στην έδρα της Lafarge στο Παρίσι αλλά και στα γραφεία θυγατρικής στις Βρυξέλλες. Εκπρόσωπος της γαλλικής πολυεθνικής διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία "συνεργάζεται πλήρως με τους ερευνητές" και αρνήθηκε να κάνει άλλο σχόλιο. Η έρευνα που ξεκίνησε τον Ιούνιο αφορά κατηγορίες για έμμεση χρηματοδότηση τζιχαντιστικών οργανώσεων το 2013 και το 2014.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2016 από την εφημερίδα "Le Monde" που τότε έκανε λόγο για "ανησυχητικές συμφωνίες" μεταξύ της Lafarge Cement Syrie (θυγατρικής της Lafarge στη Συρία) και του Ισλαμικού Κράτους προκειμένου να παραμείνει σε λειτουργία η τσιμεντοβιομηχανία της πόλης Τζαλαμπίγια, 140 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Χαλεπιού, την εποχή που οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους καταλάμβαναν διαρκώς εδάφη. Η γαλλική εταιρεία αγόρασε την τσιμεντοβιομηχανία το 2007 και άρχισε την παραγωγή το 2011, τη χρονιά που ξέσπασε ο πόλεμος, ενώ το εργοστάσιο παρέμεινε σε λειτουργία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τοπικοί αντιπρόσωποι είχαν κάνει συμφωνίες με τζιχαντιστές πολέμαρχους, στους οποίους κατέβαλλαν διάφορα χρηματικά ποσά, εν γνώσει διευθυντικών στελεχών στο Παρίσι, προκειμένου να περνούν ανενόχλητα από τα μπλόκα οι εργαζόμενοι και τα προϊόντα της εταιρείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL