Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Oxfam: Πάρτε πίσω την εξουσία από τις πολυεθνικές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Oxfam: Πάρτε πίσω την εξουσία από τις πολυεθνικές

Οι νέες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για το εύρος του δικτύου των παγκόσμιων φοροπαραδείσων, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας με τη τελευταία διαρροή των Paradise Papers, αν μη τι άλλο θέτουν το ζήτημα στο κέντρο της παγκόσμιας προσοχής. Η πίεση της κοινής γνώμης να κλείσουν οι θεσμοθετημένες μαύρες τρύπες του συστήματος αυξάνεται, οι αντιδράσεις από συλλογικότητες και άτομα, ειδικούς και ακτιβιστές, εντείνονται. Αρκεί όμως αυτό; Υπάρχει η βούληση για να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η κατάσταση; Για να κλείσουν τα "παραθυράκια" του νόμου και να δοθεί τέλος στις πρακτικές που βαθαίνουν τις ανισότητες και την κοινωνική αδικία στο παραπαίον σύστημα του παγκόσμιου καπιταλισμού;

"Όχι", αφήνει να εννοηθεί η Μανόν Ομπρί, εκπρόσωπος της Oxfam, της ΜΚΟ που αγωνίζεται κατά της φτώχειας στον κόσμο, καλώντας τις κυβερνήσεις να επιδείξουν πυγμή και βούληση αφήνοντας πίσω τους τις πρακτικές του παρελθόντος, την αδυναμία, τη διγλωσσία, αλλά και την υποκρισία, που επέτρεψαν στο φαινόμενο της φοροαποφυγής να διογκωθεί.

"Είναι θέμα βούλησης. Τα κράτη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, οι κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα να ανακτήσουν την εξουσία από τις πολυεθνικές και τις μεγάλες περιουσίες που εφαρμόζουν πρακτικές φοροαποφυγής", τόνισε η Ομπρί μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν κυρώσεις και να επιβάλουν μεγαλύτερη διαφάνεια στους μεγάλους ομίλους σε σχέση με τα εισοδήματά τους.

Την άποψή της συμμερίζεται ο Μαρκ - Αντρέ Φεφέ, πρόεδρος της γαλλικής ΜΚΟ "Διαφάνεια". "Τα κράτη οφείλουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία μεταξύ τους για να εντείνουν τις πιέσεις στους φοροπαραδείσους και σ' αυτούς που φοροδιαφεύγουν", δήλωσε ο Γάλλος ακτιβιστής χαρακτηρίζοντες απαράδεκτες τις πρακτικές φοροαποφυγής που αποκάλυψαν τα Paradise Papers σε μια περίοδο λιτότητας για τους πολίτες.

Προθέσεις και βούληση

"Μπορούν άραγε τα κράτη να δράσουν; Ναι, εφόσον έχουν την πολιτική βούληση", επεσήμανε στο ίδιο ύφος κι ο Πασκάλ Σεντ-Αμάν, διευθυντής του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής και Διοίκησης του ΟΟΣΑ. Σε κάθε σκάνδαλο, οι κυβερνήσεις σπεύδουν να καταγγείλουν τη φοροαποφυγή, ανακοινώνοντας πλήθος προτάσεων για να εμποδίσουν τις σχετιζόμενες μ' αυτήν, πρακτικές. "Αλλά δεν πρέπει να συγχέουμε τις προθέσεις με τη βούληση, η βούληση εκφράζεται σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα", σημείωσε ο αξιωματούχος του ΟΟΣΑ επικαλούμενος ως παράδειγμα τα δέκα χρόνια που χρειάστηκαν για να εφαρμοστεί η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών που έβαλε φέτος τέλος στο τραπεζικό απόρρητο.

Εξάλλου, για τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Επιδιώκει να υπάρξει πριν από το τέλος του χρόνου μια ευρωπαϊκή μαύρη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους, η οποία πάντως δεν θα περιλαμβάνει χώρες της Ε.Ε. Ο Μοσκοβισί προτείνει επίσης να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια για τους μεσάζοντες που εξυφαίνουν τα διάφορα σχήματα φοροαποφυγής και, τέλος, να δημοσιοποιηθούν τα λογιστικά και φορολογικά δεδομένα των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτεται από τη συνεχιζόμενη επεξεργασία των διαρρευσάντων εγγράφων από τα μέλη της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων, ο πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας και διάδοχος του βρετανικού θρόνου, είχε επενδύσει 2,96 εκατ. λίρες σε τέσσερα fund στα νησιά Κέιμαν, ενώ την ίδια ώρα -αν και δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη- τα ονόματα πολλών εκ των σημαντικότερων και ισχυρότερων οικονομικά υποστηρικτών του Brexit, εμφανίζονται στα Paradise Papers. Πολλοί από αυτούς άλλωστε θέλουν να γίνει η Βρετανία ένας μεγάλος φορολογικός παράδεισος μετά την αποχώρησή της από την Ε.Ε. Μεταξύ των ονομάτων βρίσκεται κι εκείνο του πολυεκατομμυριούχου Άρον Μπανκς, ο οποίος χρηματοδότησε με 8,5 εκατομμύρια λίρες την εκστρατεία του Νάιτζελ Φάρατζ υπέρ του διαζυγίου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο οποίος υποστηρίζει τώρα θερμά το σκληρό Brexit.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL