Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Σαουδαραβικό μέτωπο κατά του Ιράν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαουδαραβικό μέτωπο κατά του Ιράν

Πυκνώνουν τα σύννεφα ενός νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή, αυτή τη φορά μεταξύ των Αράβων και του Ιράν ή καλύτερα μεταξύ ενός αραβικού σουνιτικού μετώπου, όπου ηγετικό ρόλο διεκδικεί η Σαουδική Αραβία, από τη μια, και του σιιτικού καθεστώτος της Τεχεράνης και των συμμάχων του σε Υεμένη, Λίβανο, Συρία -πιθανώς και στο Ιράκ-, από τη άλλη. Η επέκταση της ιρανικής επιρροής χάρις στον συριακό εμφύλιο αλλά και στο κενό που δημιουργήθηκε με την κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ αναζωπύρωσε την αντιπαράθεση αιώνων στους κόλπους του Ισλάμ, μεταξύ σιιτών και σουνιτών, ενώ έφερε κοντά -αν και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας- το Ισραήλ με αραβικά καθεστώτα όπως της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας.

Το μίγμα έγινε εκρηκτικό μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά από το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας των Σαούντ, την επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο από την Υεμένη κατά του Ριάντ αλλά και την παραίτηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού με μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα (από τη Σαουδική Αραβία) που συνοδεύθηκε από καταγγελίες για σχέδιο δολοφονίας του από τη φιλοϊρανική, σιιτική οργάνωση Χεζμπολά. Μέσα στο κλίμα αναταράξεων και αβεβαιότητας, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε νέο άλμα και ξεπέρασε χθες τα 64 δολάρια το βαρέλι.

Η Σαουδική Αραβία επιφυλάχθηκε χθες του δικαιώματός της να απαντήσει «με κατάλληλο τρόπο» στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε το βράδυ του Σαββάτου από τους σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης. Ο βαλλιστικός πύραυλος αναχαιτίστηκε μεν από αμερικανικές συστοιχίες Πάτριοτ, όμως κάποια συντρίμμια του έπεσαν κοντά στο αεροδρόμιο του Ριάντ. Η εκτόξευση αυτού του πυραύλου αποτελεί «κατάφωρη στρατιωτική επίθεση από το ιρανικό καθεστώς, η οποία ίσως ισοδυναμεί με πράξη πολέμου», ανέφερε ο υπό την Σαουδική Αραβία συνασπισμός που δρα στην Υεμένη. Ο συνασπισμός ανακοίνωσε ότι θα «κλείσει προσωρινά» όλα τα εναέρια, θαλάσσια και χερσαία σύνορα της Υεμένης και δεν θα επιτρέπει την είσοδο σε ανθρωπιστικές αποστολές και φορτία. Ο αραβικός συνασπισμός ήδη επιβάλλει εμπάργκο στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Σανάα και ελέγχει όλα τα φορτία που περνούν από το λιμάνι Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο χρησιμοποιούν οι αντάρτες. Παράλληλα, το Ριάντ επικήρυξε 40 ηγετικά στελέχη των Χούτι προς 440 εκατομμύρια δολάρια συνολικά.

Το Ριάντ υποστηρίζει ότι οι σιιίτες αντάρτες, που ελέγχουν από το 2014 τη Σανάα και μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης, εξοπλίζονται από την Τεχεράνη και καθοδηγούνται από Ιρανούς ειδικούς, που τους επέτρεψαν να επεκτείνουν το βεληνεκές των πυραύλων τους για να πλήξουν στόχους στρατηγικής σημασίας στη Σαουδική Αραβία.Το Ιράν αρνείται ότι εξοπλίζει τους Χούτι, ενώ κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία για εγκλήματα εναντίον των αμάχων στην Υεμένη.

Πρίγκηπες στο... σκαμνί

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας κλιμακώνεται το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς, αιφνιδιαστικής επιχείρησης για την "καταπολέμηση της διαφθοράς" που οδηγεί στο σκαμνί πρίγκηπες, υπουργούς και άλλους αξιωματούχους. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Αλ Ουαλίντ μπεν Ταλάλ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Σημειώνεται ότι οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις ανακοινώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με τη συγκρότηση της νέας επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς με επικεφαλής τον πρίγκηπα - διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον 32χρονο νέο ισχυρό άνδρα της χώρας, ο οποίος εμφανίζεται ως υπέρμαχος αναγκαίων οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων στο υπερσυντηρητικό βασίλειο.

Σύμφωνα με το σαουδαραβικό κανάλι Al Arabiya, έχουν συλληφθεί 11 πρίγκηπες, 4 υπουργοί και δεκάδες πρώην υπουργοί, ενώ θα παγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των υπόπτων και όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους που προήλθαν από πράξεις διαφθοράς θα αποδοθούν στο κράτος. Ο γενικός εισαγγελέας Σεΐχ Σαούντ αλ Μοτζέμπ, που είναι μέλος της επιτροπής, δήλωσε ότι οι αρχές έδρασαν διακριτικά ώστε "κανείς να μην γλιτώσει από τη Δικαιοσύνη" και ότι οι δίκες θα γίνουν με "διαφάνεια".

Σκοτώθηκε σε δυστύχημα ο πρώην πρίγκηπας - διάδοχος

Εκτός από τις συλλήψεις, απολύθηκαν αιφνιδιαστικά ο αρχηγός της πανίσχυρης Εθνοφρουράς, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού και ο υπουργός Οικονομίας, ενώ σκοτώθηκε σε αεροπορικό "δυστύχημα" ο πρώην πρίγκηπας - διάδοχος Μανσούρ μπεν Μόκρεν, ο οποίος πριν από δυο χρόνια προοριζόταν για το ανώτατο αξίωμα της χώρας. Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο πρίγκηπας συνετρίβη στα νότια της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Υεμένη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος καθώς και άλλοι αξιωματούχοι, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο χωρίς να δώσει πληροφορίες για τα αίτια της συντριβής.

Ο πρίγκηπας Μανσούρ μπεν Μόκρεν, αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας του Ασίρ, είχε διατελέσει επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ υπήρξε πρίγκηπας - διάδοχος από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2015, οπότε παραμερίστηκε από τον 80χρονο βασιλιά Σαλμάν, τον πατέρα του σημερινού πρίγκηπα - διαδόχου Μοχάμεντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL