Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Το Ισραήλ προσφέρει βοήθεια σε θύματα του συριακού εμφυλίου / Ακροβασίες ανθρωπιάς στη Μέση Ανατολή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Ισραήλ προσφέρει βοήθεια σε θύματα του συριακού εμφυλίου / Ακροβασίες ανθρωπιάς στη Μέση Ανατολή

- Δρούζοι χωρικοί παρακολουθούν τις συγκρούσεις στη Συρία πάνω σε ένα κατεστραμμένο άρμα μάχης
Οι τρεις άντρες που βρίσκονται μπροστά μας, στο υπόγειο καταφύγιο του νοσοκομείου της Ναχαρίγια στο βόρειο Ισραήλ, έχουν στο κορμί τους τα σημάδια του πολέμου. Αναδεύονται νευρικά πάνω στα καροτσάκια τους καθώς ο αξιωματικός της ασφάλειας μεταφράζει από τα αραβικά στα εβραϊκά τις απαντήσεις τους, τις οποίες μας μεταφέρει στα αγγλικά η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του νοσοκομείου.

Δηλώνουν τραυματίες του συριακού εμφυλίου, λένε ότι έχουν αφήσει πίσω τους οικογένειες που κινδυνεύουν και γι’ αυτό δεν θέλουν να τους φωτογραφίσουν οι δημοσιογράφοι. Ο ένας χτυπήθηκε στο κεφάλι από σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή, ο άλλος τραυματίστηκε στο πόδι από αεροπορικό βομβαρδισμό, ο τρίτος -ο μόνος που δηλώνει αντάρτης- έχασε το χέρι του σε μάχη.

Ευχαριστούν το προσωπικό του νοσοκομείου που τους έσωσε τη ζωή και τις αρχές του Ισραήλ για την ανθρωπιστική βοήθεια που τους προσέφερε, απαντούν καταφατικά στο ερώτημα αν βρίσκονται σε επαφή με τον Ερυθρό Σταυρό, ενώ τονίζουν ότι θέλουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους όταν συνέλθουν.

Καθώς τους εύχομαι καλή ανάρρωση και τους ευχαριστώ στα αραβικά, χαμόγελα ζωγραφίζονται στα πρόσωπά τους. Η σκηνή μοιάζει σουρεαλιστική. Το κρατικό νοσοκομείο, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Λίβανο, είχε χτυπηθεί από βλήμα της Χεζμπολά στον πόλεμο του 2006, όταν στην πόλη «έβρεχε» ρουκέτες και μια από τις πτέρυγές του καταστράφηκε χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Είχα βρεθεί και τότε στους υπόγειους θαλάμους του, όπου γιατροί και νοσηλευτές προσέφεραν υπηρεσίες σε όλους τους ανθρώπους που περνούσαν τις πόρτες του, ανεξαρτήτως θρησκείας και φυλής. «Το ίδιο κάνουμε σήμερα» λένε οι γιατροί, που έχουν περιθάλψει περισσότερους από 2.000 ανθρώπους από τη Συρία τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Οι περισσότεροι είναι νεαροί άνδρες με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, τους φέρνει σε εμάς ο στρατός, τους εγχειρίζουμε, τους νοσηλεύουμε και μετά ο στρατός φροντίζει να επιστρέψουν στον τόπο τους. Σε ό,τι μας αφορά, είναι άνθρωποι που χρήζουν βοήθειας, άνδρες, έγκυες, παιδιά. Ορισμένοι υποβλήθηκαν σε δύσκολες, αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις. Τώρα περιμένουν για να εγχειριστούν δώδεκα άτομα».

Ακόμα χίλιοι Σύροι έχουν νοσηλευτεί αλλού στη χώρα, βάσει του ανθρωπιστικού προγράμματος το οποίο παρουσιάζει με υπερηφάνεια η κυβέρνηση του Ισραήλ σημειώνοντας ότι καλύπτει η ίδια το κόστος χωρίς να έχει ζητήσει τη συνδρομή του ΟΗΕ ή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. Μόνο στη Ναχαρίγια τα έξοδα ξεπέρασαν τα 90 εκατομμύρια ευρώ, μας είπαν οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου, που περιμένουν από το κράτος να καλύψει το έλλειμμα.

Η αρχή έγινε τον Φεβρουάριο του 2013. Τότε μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ναχαρίγια οι πρώτοι τραυματίες που πέρασαν από το συριακό έδαφος στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν. Στην ενημέρωση που μας έκανε αξιωματικός του στρατού, με φόντο τη σπαρασσόμενη Συρία, επέμεινε ότι η βοήθεια προσφέρεται με ανθρωπιστικά κριτήρια και ότι μεταφέρονται συχνά εφόδια (τρόφιμα, φάρμακα, γεννήτριες) στο συριακό έδαφος.

Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με γιατρούς, με πρόσωπα μέσα στη Συρία”, είπε, “συνεννοούμαστε μαζί τους, ανοίγουμε την πύλη στο φράχτη των συνόρων, παίρνουμε τους τραυματίες, αφήνουμε τα εφόδια και επιτρέπουμε σε εκείνους που έχουν νοσηλευτεί στο Ισραήλ να επιστρέψουν στη Συρία”.

Ο ίδιος αξιωματικός διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα και καταγγελίες ότι το Ισραήλ προσφέρει βοήθεια σε εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως η Αλ Νόσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα που πολεμά το καθεστώς Άσαντ. Στις επίμονες ερωτήσεις μας, πώς είναι δυνατόν να μην ελέγχεται το ιστορικό εκείνων που μπαίνουν στη χώρα, ο αξιωματικός ασφαλείας απάντησε τελικά ότι το Ισραήλ είναι σε θέση να γνωρίζει και ότι τα πρόσωπα με τα οποία επικοινωνεί μέσα στη Συρία είναι αξιόπιστα και δοκιμασμένα.

Κάτι παραπάνω γνωρίζει όμως η κοινότητα των Δρούζων του Ισραήλ, που παραμένει μεν πιστή στο εβραϊκό κράτος, στελεχώνει τον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά διαμαρτύρεται για την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που -όπως λένε- πολεμούν και θέλουν να εξοντώσουν τα αδέλφια τους, τους Δρούζους της Συρίας. Στο παρελθόν μάλιστα Δρούζοι χωρικοί επιτέθηκαν σε ασθενοφόρα που μετέφεραν Σύρους τραυματίες από το Γκολάν προς τη Ναχαρίγια.

Οι Δρούζοι, που ζουν μοιρασμένοι σε Ισραήλ (130.000), Συρία (400.000 πριν από τον πόλεμο) και Λίβανο (200.000), είναι σκληροτράχηλοι πολεμιστές, αλλά έχουν επίσης την ικανότητα να προσαρμόζονται στις κατά τόπους συνθήκες και ανάγκες. Στη Συρία η κοινότητα των Δρούζων αποτελεί ένα από τα στηρίγματα του κοσμικού καθεστώτος Άσαντ απέναντι στον ισλαμικό εξτρεμισμό και τα χωριά τους είναι στόχος των αντικαθεστωτικών ανταρτών.

Τώρα που αλλάζουν οι τύχες του πολέμου και ο Άσαντ έχει πάλι το πάνω χέρι, οι Δρούζοι βλέπουν ότι οι εχθροί τους, ή τουλάχιστον κάποιοι από περιοχές που αποτελούν ορμητήριά τους, βρίσκουν χέρι βοήθειας στο Ισραήλ.

Μόλις χθες, πάντως, ο ισραηλινός στρατός απείλησε με στρατιωτική επέμβαση μέσα στη Συρία για να «προστατεύσει» τους Δρούζους του χωριού Χαντάρ, το οποίο απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από τα «σύνορα» και δέχεται επιθέσεις από τους εξτρεμιστές. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με επέκταση της ισραηλινής ζώνης κατοχής στο Γκολάν.

Ο Δρούζος πνευματικός ηγέτης, σεΐχης Αλί Μααντί, δήλωσε ότι «έφτασε η ώρα της αλήθειας» και κάλεσε τους Δρούζους να σπεύσουν στα στρατηγικής σημασίας υψίπεδα για να βοηθήσουν τους αδελφούς τους.

Ίσως να πρόκειται για ακόμα ένα παράδειγμα των κατ’ ανάγκην και συχνά περιστασιακών συμμαχιών στη Μέση Ανατολή, όπου ο εχθρός του εχθρού γίνεται φίλος μέχρι την επόμενη σύγκρουση. Ίσως το ισραηλινό πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία να αποτελεί μια κλασική επιχείρηση διείσδυσης και προπαγάνδας.

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο ισοπεδωτικά απλά. Εκατοντάδες ζωές αμάχων έχουν σωθεί. Κι όπως μου είχε πει παλαιότερα ένας νεαρός Παλαιστίνιος, έρχεται η στιγμή που βλέπεις τα πράγματα πιο καθαρά. Χριστιανός στο θρήσκευμα, ο νεαρός κινδύνευε με τύφλωση. Είναι λήπτης κερατοειδούς χιτώνα από Ισραηλινό δότη ο οποίος σκοτώθηκε από βομβαρδισμό της Χεζμπολά πριν από έντεκα χρόνια. Η μεταμόσχευση έγινε στο ίδιο νοσοκομείο της Ναχαρίγια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL