Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Μαζικοί εμβολιασμοί ζώων στη Μοσούλη για την αποτροπή μετάδοσης ασθενειών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαζικοί εμβολιασμοί ζώων στη Μοσούλη για την αποτροπή μετάδοσης ασθενειών

Το Ιράκ και τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν σήμερα μια επιχείρηση για τον εμβολιασμό σχεδόν ενός εκατομμυρίου ζώων στην περιοχή της Μοσούλης, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι τα ζώα, που δεν είχαν εμβολιαστεί κατά την περίοδο κατοχής της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος, είναι φορείς ασθενειών.

Στα τέλη Ιουλίου, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας πήραν τον έλεγχο της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, τρία χρόνια μετά την κατάληψή της από το ΙΚ.

«Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι συνέπειες στη ζωική παραγωγή και στην ασφάλεια τροφίμων μπορεί να είναι καταστροφικές», δήλωσε ο Φαντέλ Ελ Ζουμπί, αντιπρόσωπος του Οργανισμού Επισιτισμού και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), σε μια ανακοίνωσή του.

Αν ο ζωικός πληθυσμός μεταφέρει εξαιρετικά μεταδοτικές ασθένειες, ενδέχεται να «εξαπλωθούν ταχύτατα σε άλλα κοπάδια και ανθρώπους», όχι μόνο στο Ιράκ αλλά και στις γειτονικές χώρες, προσθέτει η ανακοίνωση.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άμαχοι είχαν δραπετεύσει κατά την διάρκεια της κατάληψης της πόλης από τους τζιχαντιστές του ΙΚ και κατά την εννιάμηνη εκστρατεία ανακατάληψης της πόλης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο ζωικός πληθυσμός που αναμένεται να εμβολιαστεί είναι σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόβατα, κατσίκες, βοοειδή και βουβάλια, που ανήκουν σε 210.000 σουνίτες βοσκούς που ζούσαν στα προπύργια της τζιχαντιστικής οργάνωσης στην περιοχή, δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation ο Πολ Σλούνκερ, συντονιστής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του FAO για το Ιράκ.

Για τους επόμενους δύο μέχρι τρεις μήνες, ο FAO θα προμηθεύσει τα εμβόλια στο υπουργείο Γεωργίας του Ιράκ για να εμβολιάσει τα ζώα ενάντια σε έξι ασθένειες.

Περίπου 12 εκατομμύρια Ιρακινοί – περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού – ζουν σε υπαίθριες περιοχές και βασίζονται στην γεωργία για τον βιοπορισμό τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ - Thomson Reuters Foundation

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL