Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Σόρος εναντίον Τραμπ (;)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σόρος εναντίον Τραμπ (;)

Σε μια κίνησή του που αναμένεται να προκαλέσει σίγουρα πολλές συζητήσεις και αναπόφευκτα θα δημιουργήσει θόρυβο, καθώς φαίνεται να έχει πολιτικό κίνητρο, ο Ουγγρικής καταγωγής 87χρονος δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος μεταβίβασε στα μη κερδοσκοπικά ιδρύματά του, που λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα της "Ανοιχτής Κοινωνίας", 18 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες δωρεές που έχει πραγματοποιήσει ποτέ ένας και μόνον ιδιώτης δωρητής σε ένα και μοναδικό ίδρυμα στην Αμερική.

Η δωρεά, η οποία φέρεται να έγινε σιωπηλά και δίχως δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια και αποκαλύφθηκε μόλις προχθές, έχει μετατρέψει την "Ανοιχτή Κοινωνία" στον δεύτερο μεγαλύτερο μη κερδοσκοπικό οργανισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το ίδρυμα του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς.

Ιδρυμένη από τον Σόρος πριν από περισσότερα από τριάντα χρόνια, η "Ανοιχτή Κοινωνία", που πήρε τ' όνομά της από το βιβλίο του σύγχρονου Αυστριακού φιλόσοφου Καρλ Ράιμουντ Πόπερ "Η ανοιχτή κοινωνία και οι εχθροί της" (του 1945), αποσκοπεί στην προώθηση της δημοκρατίας και την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δραστηριοποιούμενη σήμερα σε περισσότερες από 120 χώρες στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, εστίασε τη δράση της στις Ηνωμένες Πολιτείες χρηματοδοτώντας προγράμματα για την προστασία των μελών της γκέι κοινότητας και κατά της αστυνομικής βίας.

Η οργάνωση του Σόρος χρηματοδότησε κέντρα θεραπείας στη διάρκεια της επιδημίας του ιού Έμπολα στην δυτική Αφρική το 2014, διέθεσε κεφάλαια για τη δημιουργία κέντρου για την τέχνη και τον πολιτισμό των Ρομά και ενίσχυσε οικονομικά συλλογικές προσπάθειες στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση αυτού που ο ίδιος ο μεγαλοεπενδυτής περιέγραψε ως "εθνικό κύμα κρουσμάτων μίσους" μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016. "Πρέπει να κάνουμε κάτι για να απωθήσουμε αυτό που συμβαίνει εδώ", είχε δηλώσει ο Σόρος τον περασμένο Νοέμβριο καταγγέλλοντας τις "σκοτεινές δυνάμεις που έχουν ξυπνήσει" με αφορμή τις προεδρικές εκλογές και την νίκη του Τραμπ.

"Πολιτική δήλωση"

"Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της Αμερικής στον κόσμο αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι ο Τζορτζ Σόρος κάνει μια τεράστια δήλωση με αυτή την κίνησή του. Έχει μια πολύ σαφή άποψη και δεν προσπαθεί να την κρύψει", δήλωσε η Άιλιν Έισμαν, διευθύνων σύμβουλος του National Philanthropic Trust, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που συνεργάζεται με άλλα ανάλογα ιδρύματα.

Από την πλευρά του, ο Πάτρικ Γκάσπαρντ, αντιπρόεδρος των ιδρυμάτων της "Ανοιχτής Κοινωνίας", δήλωσε ότι η εκλογή του Τραμπ έδωσε στο έργο του οργανισμού μια νέα αίσθηση επείγουσας ανάγκης. Ο Γκάσπαρντ έκανε αναφορά στην επιτροπή του Λευκού Οίκου για την εξέταση περιστατικών υποτιθέμενης εκλογικής νοθείας, μια ομάδα που έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από τους Δημοκρατικούς και η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, "στερείται παντελώς ακεραιότητας".

Επί δεκαετίες ο Σόρος χρηματοδοτούσε τα ιδρύματά του μέσω ετησίων δωρεών ύψους περίπου 800-900 εκατομμυρίων δολαρίων. Πριν από λίγα χρόνια άρχισε να αυξάνει τις συνεισφορές αυτές, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου ενδυνάμωσης της "Ανοιχτής Κοινωνίας", φέρνοντας στο ταμείο του οργανισμού περίπου 18 δισεκατομμύρια δολάρια εφέτος, όπως αποκάλυψε πρώτη η "Wall Street Journal".

Σχολιάζοντας την ισχυρή επιρροή των οργανώσεων του Σόρος σε παγκόσμια κλίμακα, ο Ντάρεν Ουόκερ, πρόεδρος του ιδρύματος Ford, είπε χαρακτηριστικά: "Δεν υπάρχει άλλο ίδρυμα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ford, που να έχει ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο τις τελευταίες δύο δεκαετίες όσο η ‘Ανοιχτή Κοινωνία’. Δεν υπάρχει καμιά περιοχή της υφηλίου που να μην έχει πάει. Το αποτύπωμά της είναι βαθύτερο, ευρύτερο και πιο επιθετικό από οποιαδήποτε άλλης οργάνωσης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL