Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Πατάει... γκάζι ο Τουσκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πατάει... γκάζι ο Τουσκ

Μια προσπάθεια να περιοριστούν οι γνωστές «κωλυσιεργίες» στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται πως ξεκινάει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες πρωταγωνιστούν θέματα που λίγο-πολύ έχουν «κολλήσει», ενώ στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Ντ. Τουσκ στους ηγέτες, τους προτείνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 13 συναντήσεων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην Ε.Ε. μετά το σοκ του Brexit. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που βλέπω την επιθυμία σας να επιταχύνετε το έργο σας και να ξεπεράσετε το αίσθημα της αδυναμίας», σημειώνει ο Τουσκ, προσθέτοντας ότι «είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει επίσης βούληση να δοθεί νέα ώθηση και να εμπλουτιστεί το έργο μας και με νέες ιδέες».

Ο πρόεδρος Τουσκ αναφέρει επίσης ότι θα ήθελε να αλλάξει τη μέθοδο εργασίας, αντικαθιστώντας την παραδοσιακή προσέγγιση της προσπάθειας επίτευξης ομοφωνίας με αυτή των συζητήσεων που θα παρουσιάζουν ξεκάθαρα τις διαφωνίες των χωρών. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι σίγουρο πως θα νιώσουν «άβολα» με αυτή τη συζήτηση, καθώς παραπέμπει έμμεσα στην προηγούμενη συζήτηση περί Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων.

Το ζήτημα της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου είναι ένα από αυτά τα ζητήματα που φαίνεται να έχουν κολλήσει λόγω των διαφωνιών, κυρίως των χωρών του Βίσεγκραντ. Αυτό, όπως και το ζήτημα της μετεγκατάστασης και της παράτασης των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, αναμένεται να κυριαρχήσουν, στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης για το μεταναστευτικό που αποτελεί το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του δείπνου σήμερα, χωρίς όμως να υιοθετηθούν συμπεράσματα, είναι η Τουρκία. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε., η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ είχε ζητήσει προεκλογικά αυτήν την κουβέντα, προκειμένου να βρεθεί τρόπος για να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ των εργαλείων πίεσης που έχει η Ένωση απέναντι στα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία και της ανάγκης να συνεχιστεί η ευρω-τουρκική συνεργασία, καθώς όλοι συμφωνούν πως παραμένει σημαντικός εταίρος για την Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά στο Brexit, οι ηγέτες θα ασχοληθούν με το αδιέξοδο στο οποίο έφτασαν την περασμένη εβδομάδα οι τεχνικές διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, καθώς δεν έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος για να περάσουν στη δεύτερη φάση τους. Οι «27» δεν επιθυμούν, όπως όλα δείχνουν, να δώσουν τώρα το πράσινο φως στην Κομισιόν να διαπραγματευτεί την επόμενη μέρα, δηλαδή τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις, κάτι που θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, προκειμένου να μην ενδυναμωθεί το αδιέξοδο, οι «27» θα διαπιστώσουν ότι κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί έτσι ώστε να εγκρίνουν την έναρξη των συζητήσεων για τις μέλλουσες εμπορικές σχέσεις εντός των «27», αλλά χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως προς τα πρακτικά, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να παρουσιάσει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα το βράδυ, ενώ οι «27» θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα αύριο το πρωί, μετά την αποχώρησή της και με τη συμμετοχή του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL