Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Αμερικανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ βλέπουν θετικές προοπτικές στην ελληνο-αμερικανική οικονομική συνεργασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμερικανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ βλέπουν θετικές προοπτικές στην ελληνο-αμερικανική οικονομική συνεργασία

Εκτενής ήταν η κάλυψη της συνάντησης του Προέδρου των Η.Π.Α. και του Έλληνα πρωθυπουργού από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και από τα μεγάλα ΜΜΕ άλλων χωρών.

Οι NYTimes/AP αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Τραμπ χαιρετίζει την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας κατά τη συνάντηση στον Λ. Οίκο. Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας καθώς η χώρα ανακάμπτει από την οικονομική κρίση, υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα και προστίθεται:

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα σχετικά με την άμυνα, την ενέργεια και το εμπόριο. Από την πλευρά του, ο Τσίπρας υπογράμμισε ότι η χώρα του έχει σημειώσει οικονομική πρόοδο «αφήνοντας πίσω το οικονομικό μοντέλο που οδήγησε στην κρίση». Τέλος, αναφερόμενος στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις τις χαρακτήρισε «σημαντικότερες από ποτέ», επισημαίνει η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα.

Η Washington Post έγραψε ότι τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο χθες.

Συναντώντας τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ελλάδα είχε «περάσει πολλά» κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης περιόδου της οικονομικής κρίσης, αλλά υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σταθερά στο πλευρό της, καθώς η χώρα εφαρμόζει πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους της.

«Ο αμερικανικός λαός στέκεται δίπλα στον ελληνικό λαό, καθώς ανακάμπτει από την οικονομική κρίση, που έπληξε πρόσφατα το έθνος τους», δήλωσε ο Ντ. Τραμπ μαζί τον Αλ. Τσίπρα στο Rose Garden. Και πρόσθεσε: «Μια ισχυρή και ακμάζουσα Ελλάδα προσφέρει τεράστια ευκαιρία για το αμερικανικό εμπόριο, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», έγραψε η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα.

Από την πλευρά του, το Reuters αναδημοσιεύει το tweet του Προέδρου Τραμπ, στον επίσημο λογαριασμό του: «Ήταν μεγάλη μου τιμή να υποδεχθώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο σήμερα!»

Σε νεότερο ρεπορτάζ του CNBC, αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες θα εξετάσουν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να ενισχυθεί η ροή επενδυτικών κεφαλαίων των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι το άνοιγμα στις αγορές και η απαλλαγή από την βοήθεια των δανειστών. Ήδη, αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχουν ενδείξεις ότι Αμερικανοί επενδυτές θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, ενώ αναφορά γίνεται, ως παράδειγμα, στην πρόσφατη εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σύμφωνα με τον Endy Zemenides (σ.σ. Έντι Ζεμενίδης), εκτελεστικό διευθυντή του Hellenic American Leadership Council, αρκετοί επενδυτές συναντήθηκαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό τις προηγούμενες μέρες προκειμένου να διερευνήσουν την πιθανότητα επενδύσεων στην Ελλάδα.

Στο ρεπορτάζ της Wall Street Journal και της συναδέλφου Νεκταρίας Σταμούλη υπογραμμίζεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ελάφρυνση του χρέους.
 
Ενδιαφέρον και από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ
 
Συνεχής ήταν η κάλυψη της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον από τον Guardian: Ο Πρόεδρος Τραμπ επιβεβαίωσε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να βοηθήσουν για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ελλάδα «έχει περάσει πολλά» κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας περιόδου της οικονομικής κρίσης και δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σταθερές στην υποστήριξή τους εφόσον η χώρα εφαρμόζει το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας.

Οι συνομιλίες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, επικεντρώθηκαν στις οικονομικές σχέσεις, στην ενέργεια και στην άμυνα. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η χώρα του έχει κάνει οικονομικά άλματα και «αφήνει πίσω της το οικονομικό μοντέλο που οδήγησε στην κρίση». Επίσης ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ που ξοδεύει τουλάχιστον το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της στην άμυνα, κάτι που αποτελεί βασικό αίτημα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Από τα γαλλόφωνα μέσα ενημέρωσης ξεχωρίζει η ανάλυση του Figaro: Ακόμα και μετά από επτά χρόνια αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας που στοίχισαν στη χώρα το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της και την έκρηξη της ανεργίας, η ελληνική οικονομία μοιάζει να βλέπει το τέλος του τούνελ με την προσδοκώμενη ανάπτυξη για το 2017 να υπολογίζεται περίπου στο 2%, ενισχυμένη από την επιπέδου ρεκόρ τουριστική προσέλευση αυτό το καλοκαίρι.

Επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ σε ένα σχέδιο «υπεύθυνης» αναδιάρθρωσης του κολοσσιαίου ελληνικού χρέους, ο Ντ. Τραμπ επέμεινε ότι μία Ελλάδα «ισχυρή και ευρισκόμενη σε ανάπτυξη» αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό δυναμικό για τις αμερικανικές επενδύσεις. Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την ενίσχυση των αμερικανικών επενδύσεων για να βοηθηθεί η χώρα του να βγει από «αυτή τη φρικτή κρίση».

Το Euronews αναφέρει ότι οι δύο άνδρες άφησαν πίσω τις διαφορές του παρελθόντος και έβαλαν το εμπόριο και τις επενδύσεις στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης τους.

Το ιταλικό πρακτορείο Ansa, τέλος, υπό τον τίτλο, «Τραμπ προς Τσίπρα: ‘θα ανακάμψετε’», στο τηλεγράφημα αναφέρεται: «Η Ελλάδα ‘κάνει σπουδαία δουλειά για να ανακάμψει. Θα ανακάμψουν’, δήλωσε ο Ντ. Τραμπ, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο.

Ο τελευταίος υπογράμμισε τις «κοινές αξίες» μεταξύ των ΗΠΑ και της χώρας του. «Είμαστε στενοί φίλοι και σύμμαχοι», δήλωσε επίσης ο Αμερικανός Πρόεδρος, επεξηγώντας ότι στη συνάντηση θα διερευνηθεί η αμοιβαία συνεργασία, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της προμήθειας F-16.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL