Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα και παζάρι με τον Ερντογάν εφόλης της ύλης / Συνάντηση στη σκιά του Λόρενς της Αραβίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα και παζάρι με τον Ερντογάν εφόλης της ύλης / Συνάντηση στη σκιά του Λόρενς της Αραβίας

Τα έργα και τις ημέρες των αποικιοκρατών που μοιράστηκαν εδάφη, πετρέλαιο και ζώνες επιρροής στη Μέση Ανατολή κατά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επικαλέστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να διακηρύξει ότι αυτή τη φορά δεν θα πετύχουν τα σχέδια των "νέων Λόρενς της Αραβίας", σε μια ξεκάθαρη αναφορά στο μελλοντικό ανεξάρτητο κουρδικό κράτος που αναδύεται μέσα από το πρόσφατο δημοψήφισμα στο βόρειο Ιράκ.

Οι δηλώσεις Ερντογάν έγιναν λίγη ώρα πριν από την άφιξη στην Τουρκία του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για μια μονοήμερη επίσκεψη ουσίας αλλά και υψηλού συμβολισμού, καθώς η Μόσχα διεμβολίζει τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ με αιχμή του δόρατος τον πόλεμο της Συρίας, τη στιγμή που διέρχονται κρίση οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις εξαιτίας του κουρδικού και παραμένουν ανοιχτές οι "πληγές" που άνοιξε πέρυσι η απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν. Επί της ουσίας η αναδρομή που έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος στο παρελθόν αφορά την πιθανή αλλαγή των συνόρων που καθορίστηκαν πριν από έναν αιώνα από τους ισχυρούς (αρχής γενομένης από το γαλλοβρετανικό σύμφωνο Σύμφωνο Σάικς- Πικό) χωρίς να υλοποιηθούν οι εθνικοί πόθοι των Κούρδων στη Συνθήκη της Λωζάννης (ο Βρετανός πράκτορας Τόμας Έντουαρντ Λόρενς είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αραβική Εξέγερση του 1916, καθώς μαινόταν στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος).

Ψηλά στην ατζέντα του δείπνου εργασίας Ερντογάν-Πούτιν στο προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας ήταν η Συρία και το σχέδιο για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας και αποκλιμάκωσης με την "επίβλεψη" στρατιωτικών δυνάμεων από τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν, δηλαδή των χωρών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη της Αστάνα. Σύμφωνα με τον τουρκικό και τον ρωσικό Τύπο, οι δύο ηγέτες θα συζητούσαν επίσης το κουρδικό ζήτημα αλλά και το συμβόλαιο για την αγορά ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα, μια συμφωνία για την οποία έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις οι ΗΠΑ και άλλοι νατοϊκοί σύμμαχοι, καθώς και ενεργειακά ζητήματα, όπως η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού. Όσο για το Κουρδικό, η Μόσχα έχει ταχθεί υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ, κάνοντας λόγο για την ανάγκη διαλόγου ώστε να επιλυθούν οι διαφωνίες μεταξύ της Βαγδάτης και του Αρμπίλ (πρωτεύουσας της περιφέρειας των Κούρδων) προκειμένου να επιτευχθεί ένα "μοντέλο συνύπαρξης στο εσωτερικό του ιρακινού κράτους".

Απειλεί τους Κούρδους

Η Άγκυρα απειλεί με οικονομική ασφυξία τους Κούρδους του Ιράκ, δηλαδή με κλείσιμο του αγωγού που καταλήγει στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν και αποτελεί τη μοναδική "έξοδο" του κουρδικού πετρελαίου προς τις αγορές. Αυτό το νόημα είχε εξάλλου η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Τουρκίας και του Ιράκ, με τον δεύτερο να δηλώνει ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από την Άγκυρα ότι θα συνεργάζεται μόνο με τη Βαγδάτη για τις εξαγωγές αργού πετρελαίου. Παράλληλα, ο Ερντογάν προειδοποιεί για κλείσιμο όλων των συνοριακών περασμάτων από όπου μπαίνουν τρόφιμα και άλλα εφόδια στο Ιρακινό Κουρδιστάν αλλά και για έναν "διαδογματικό και εθνοτικό πόλεμο" με εμπλοκή της μειονότητας των Τουρκμένων, που θα οδηγούσε σε τουρκική στρατιωτική επέμβαση. Στη Βαγδάτη κλιμακώνεται η ρητορική για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση, αυτή τη φορά για ανάκτηση εδαφών από τους Κούρδους και όχι από τους τζιχαντιστές, ενώ από αύριο αναμένεται ότι θα διακόψουν τις πτήσεις προς το Ιρακινό Κουρδιστάν οι αεροπορικές εταιρείες του Λιβάνου, της Αιγύπτου, της Τουρκίας και του Κατάρ.

Ενισχυμένος από το συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας (93%) ο Πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί κάλεσε την ιρακινή κυβέρνηση σε διάλογο. "Αντί να επιβάλετε κυρώσεις, ελάτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και εσάς" είπε ο Μπαρζανί, ο οποίος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL