Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Έναρξη μιας επιχείρησης του ιρακινού στρατού για την ανακατάληψη της Χαουίτζα από το ΙΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έναρξη μιας επιχείρησης του ιρακινού στρατού για την ανακατάληψη της Χαουίτζα από το ΙΚ

Οι ιρακινές δυνάμεις εξαπέλυσαν τα ξημερώματα μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της Χαουίτζα, ένα από τα δύο τελευταία προπύργια του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα, ανακοίνωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι.

Η Χαουίτζα, που βρίσκεται στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Κιρκούκ 230 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης, ήταν η πρώτη μαζί με τη Μοσούλη που έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών τον Ιούνιο του 2014.

«Ανακοινώνουμε την έναρξη της πρώτης φάσης για την απελευθέρωση της Χαουίτζα, βάσει της δέσμευσής μας προς τον λαό μας να απελευθερώσουμε όλο το ιρακινό έδαφος και να το καθαρίσουμε από τις τρομοκρατικές συμμορίες του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ)», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αμπάντι.

Σφοδροί βομβαρδισμοί από το πυροβολικό ακούγονταν σήμερα το πρωί και ο στρατός κατευθυνόταν προς τη Σαρκάτ, νοτιοδυτικά της Χαουίτζα.

Η μάχη για την ανακατάληψη της Χαουίτζα ξεκίνησε λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, στο οποίο έχει αποφασίσει να συμμετάσχει η επαρχία του Κιρκούκ, παρά την αντίθεση της Βαγδάτης.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βαγδάτη και η ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν φιλονικούν για την επαρχία Κιρκούκ, η οποία βρίσκεται στα σύνορά τους.

Οι αμερικανικές δυνάμεις, που επενέβησαν στο Ιράκ το 2003, είχαν χαρακτηρίσει το Κιρκούκ «Κανταχάρ του Ιράκ», μια αναφορά στους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού επιθέσεων εναντίον των στρατευμάτων τους.

Ήταν επίσης αντικυβερνητικό προπύργιο και τον Απρίλιο του 2013 οι αρχές είχαν σκοτώσει δεκάδες σουνίτες διαδηλωτές.

Η σουνιτική μειονότητα, που βρισκόταν στην εξουσία επί Σαντάμ Χουσέιν, είχε ξεκινήσει στα τέλη του 2012 μια εκστρατεία διαμαρτυρίας εναντίον της ιρακινής κυβέρνησης, που ελέγχεται από τους σιίτες, κατηγορώντας την ότι θέλει να μονοπωλήσει όλες τις εξουσίες και ότι προχωρά σε αυθαίρετες συλλήψεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL