Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
Σε τεντωμένο σκοινί για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε τεντωμένο σκοινί για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας

Η ενωτική Αριστερά της Καταλωνίας στέκεται στο πλευρό της δημοκρατίας, στηρίζοντας όσους κινδυνεύουν να διωχθούν και συμμετέχοντας στην κινητοποίηση - δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, όπως αποφάσισε η βάση της. Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου θα δεχθεί σήμερα στο δημαρχείο της πόλης τους περίπου 750 από τους 950 δημάρχους που κινδυνεύουν να βρεθούν στο στόχαστρο των ισπανικών δικαστικών και αστυνομικών αρχών γιατί θα διαθέσουν υποδομές των δήμων τους για τη διεξαγωγή τού δημοψηφίσματος.

“Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα εναντίον της ποινικοποίησης και της καταστολής του Λαϊκού Κόμματος. Πρέπει να σταθούμε δίπλα στις βασικές ελευθερίες. Είναι ευχαρίστησή μου να δεχθώ τους δημάρχους” τόνισε η Κολάου στο δημόσιο ραδιόφωνο Catalunya Radio. Απέφυγε όμως να δημοσιοποιήσει τους όρους της συμφωνίας της με την τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας για την παραχώρηση υποδομών του Δήμου της Βαρκελώνης για τη διεξαγωγή τού δημοψηφίσματος, επαναλαμβάνοντας απλώς ότι ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Κ. Πουιχδεμόντ δεσμεύτηκε ότι δεν θα τεθούν σε κίνδυνο οι υπάλληλοι του δήμου.

Η Γενική Εισαγγελία της Ισπανίας ζήτησε από τις δικαστικές αρχές της Καταλωνίας να καλέσουν για κατάθεση τους πρώτους πέντε δημάρχους που θα στηρίξουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Παράλληλα, η επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Καταλωνίας TSJC ζήτησε από την Γκουάρδια Θιβίλ τον κατάλογο με τα μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν πολιτικές διαφημίσεις υπέρ του δημοψηφίσματος -εκ των οποίων μόνο ένα είναι έντυπο-, αποφεύγοντας να υιοθετήσει τη δέσμευση των περιουσιών των μελών της τοπικής κυβέρνησης και του προεδρείου της τοπικής Βουλής, όπως ζητούσε η Γενική Εισαγγελία της Ισπανίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε την προσφυγή της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης της Μαδρίτης για έλεγχο των δαπανών της τοπικής κυβέρνησης και συνεπώς τον απευθείας έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής της Καταλωνίας, στοχεύοντας να στερήσει από την τοπική κυβέρνηση τους πόρους για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλωνίας Χονκέρας τόνισε ότι “ούτε το Συνταγματικό Δικαστήριο ούτε κανένα άλλο πολιτικό όργανο δεν μπορεί να καταστείλει το Διεθνές Δίκαιο” και συνεπώς να απαγορεύσει το δημοψήφισμα.

Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι απέρριψε τον διάλογο που πρότειναν με επιστολή τους προς τον βασιλιά και τον ίδιο ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλωνίας, η πρόεδρος της τοπικής Βουλής και η δήμαρχος της Βαρκελώνης, εκτιμώντας πως δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με όσους υποστηρίζουν μια παράνομη και αντισυνταγματική πράξη. Ο Ραχόι μετέβη όμως χθες στη Βαρκελώνη για να στείλει διπλό μήνυμα στο εσωτερικό της Καταλωνίας, σε αυτούς που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και σε αυτούς που επιθυμούν την παραμονή στην Ισπανία, ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ότι είναι δυνατό για να αποτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Catalunya en Comù υπέρ της συμμετοχής

Το ενωτικό σχήμα της καταλανικής Αριστεράς Catalunya en Comù, ή πιο κοινά Los Comuns, αποφάσισε με εσωτερικές εκλογές να συμμετέχει στο δημοψήφισμα. Στη δημοκρατική αυτή διαδικασία συμμετείχε το 44% των 3.457 μελών, με το 60%, ή 2.053 μέλη του, να ψηφίζουν υπέρ της συμμετοχής στο δημοψήφισμα και 1.404 εναντίον. Το ενωτικό σχήμα είχε καταστήσει σαφές ότι η απόφαση αυτή αφορά τη συμμετοχή σε μια λαϊκή κινητοποίηση έκφρασης της διάθεσης του λαού της Καταλωνίας και όχι σε ένα πραγματικό δημοψήφισμα, γιατί δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Πολλά στελέχη τού κόμματος πάντως, μεταξύ των οποίων και η εκπρόσωπος του Αλαμάνι, έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν την 1η Οκτωβρίου.

H δημοσκόπηση της Celeste-tel, το “Βαρόμετρο του Σεπτεμβρίου”, έδειξε ότι τα μεγάλα κόμματα επηρεάζονται ελάχιστα από την κατάσταση στην Καταλωνία, με το Λαϊκό Κόμμα να υποχωρεί στο 30,9%, αλλά τους Πολίτες να πλησιάζουν στο 14,9%. Οι σοσιαλιστές φτάνουν στο 25,4% και το Unidos Podemos με τα συνεργαζόμενα ψηφοδέλτια στο 18,7%. Σημειώνεται ότι το En Comù Podem στην Καταλωνία αυξάνει τα ποσοστά του αποτελώντας το μόνο από τα συνεργαζόμενα ψηφοδέλτια με το Unidos Podemos που σημειώνει άνοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL