Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Τουρκία προς Κούρδους: Θα πληρώσετε το τίμημα της ανεξαρτησίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία προς Κούρδους: Θα πληρώσετε το τίμημα της ανεξαρτησίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ.Τσαβούσογλου

«Θα το πληρώσετε» προειδοποιεί η Τουρκία τους Κούρδους του Ιράκ αναφορικά με το επικείμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της κουρδικής περιοχής στο Ιράκ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τη hurriyet, χαιρέτισε επίσης την απορριπτική απόφαση του Ιράκ για το προγραμματισμένο δημοψήφισμα της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) στις 25 Σεπτεμβρίου, ως αντισυνταγματικό.

«Η κουρδική περιφέρεια πρέπει να γνωρίζει ότι σίγουρα θα πληρώσει το τίμημα εάν επιμείνει στην πρόθεση για διεξαγωγή δημοψήφισματος, παρά τις φιλικές μας συστάσεις», ανέφερε η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ υποστήριξε πως «η απόφαση του προέδρου της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί είναι ένα ιστορικό λάθος. Το δημοψήφισμα στο Β.Ιράκ πρέπει να ματαιωθεί, αλλιώς θα έχει κόστος και θα υπάρξει ανταπόδοση».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα διαβρώσει την ειρήνη στην περιοχή και θα δημιουργήσει κινδύνους για την ασφάλεια.

Το κοινοβούλιο του Κουρδιστάν, το οποίο δεν έχει συνεδριάσει εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, θα αποφασίσει αύριο Παρασκευή σχετικά με την οργάνωση αυτού του δημοψηφίσματος, που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο.

Κούρδοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως μια νίκη του «ναι» δεν θα επιφέρει αμέσως την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, αλλά θα τους επιτρέψει να αρχίσουν από θέση ισχύος νέες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Βαγδάτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL