Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Φιλιππίνες: Ο Ρ.Ντουτέρτε προτρέπει τους αστυνομικούς να σκοτώνουν «τους ηλίθιους» που αντιστέκονται της σύλληψης

«Το καθήκον σας απαιτεί να καταβάλλετε την αντίδραση αυτού που συλλαμβάνετε αν αντισταθεί, αν είναι βίαιος έχετε το ελεύθερο να σκοτώνετε τον ηλίθιο, αυτή είναι η διαταγή που σας δίνω», ανέφερε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, δύο ημέρες μετά τη δολοφονία εφήβου από αστυνομικά πυρά

Τη δυνατότητα να σκοτώνουν τους «ηλίθιους» που προβάλλουν αντίσταση κατά τη σύλληψή τους, δήλωσε Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ότι έχουν οι αστυνομικοί στις Φιλιππίνες. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται δύο ημέρες αφότου εκατοντάδες άνθρωποι μετέτρεψαν σε πορεία διαμαρτυρίας, εναντίον του «πολέμου» κατά των ναρκωτικών που έχει κηρύξει ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, την κηδεία εφήβου ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών.

«Το καθήκον σας απαιτεί να καταβάλλετε την αντίδραση αυτού που συλλαμβάνετε αν αντισταθεί, αν είναι βίαιος έχετε το ελεύθερο να σκοτώνετε τον ηλίθιο, αυτή είναι η διαταγή που σας δίνω», ανέφερε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι δολοφονίες και οι ανθρωποκτονίες και οι παράνομοι σκοτωμοί» δεν επιτρέπονται και ότι οι αστυνομικοί υποχρεούνται να τηρούν τον νόμο κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους.

Ο Ρ.Ντουτέρτε συναντήθηκε σήμερα με τους γονείς του 17χρονου μαθητή Κιάν Λόιντ ντε λος Σάντος στο προεδρικό μέγαρο και τους διαβεβαίωσε ότι η υπόθεση του γιου τους θα τύχει δίκαιης μεταχείρισης από τις αρχές.

«Υποσχέθηκε ότι δεν θα επιτρέψει εκείνοι που έκαναν κακό να μείνουν ατιμώρητοι», δήλωσε η μητέρα του εφήβου, σύμφωνα με ανάρτηση του Ντουτέρτε στο Facebook.

Ο ίδιος εξαπέλυσε τον λεγόμενο πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία, τον Ιούνιο του 2016, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία κατά τη διάρκεια της οποίας είχε δεσμευθεί πως θα έκανε χρήση θανατηφόρας βίας για να εξαλείψει τα ναρκωτικά και το έγκλημα στις Φιλιππίνες.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ το κύμα βίας στη χώρα έχει επικριθεί από πολλούς στη διεθνή κοινότητα.

Στο εσωτερικό της χώρας οι αντιδράσεις μέχρι τώρα είναι συγκριτικά περιορισμένης έκτασης, αλλά ο θάνατος του εφήβου από πυρά ανδρών της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών τη 16η Αυγούστου ξεσήκωσε κατακραυγή.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, παρέστησαν στην κηδεία του μαθητή το Σάββατο, μετατρέποντας την πομπή σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εναντίον του «πολέμου κατά των ναρκωτικών».

Ο ντε λος Σάντος σύρθηκε από αστυνομικούς με πολιτικά σε σκοτεινό, δρομάκι στη Μανίλα. Τον πυροβόλησαν και τον άφησαν πλάι σε χοιροστάσιο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι καταθέσεις των οποίων επιβεβαιώνονται από τις εικόνες που κατέγραψαν κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης.

Αρχικά η αστυνομία υποστήριξε ότι οι άνδρες της αναγκάστηκαν να αμυνθούν όταν ο έφηβος άνοιξε πυρ εναντίον τους. Αργότερα, εκπρόσωπος του προέδρου Ντουτέρτε και του υπουργείο Δικαιοσύνης έκαναν λόγο για ένα «μεμονωμένο» περιστατικό.

Η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ αναφέρθηκε στον χαμό του εφήβου ντε λος Σάντος κάνοντας λόγο για «δολοφονία» την 25η Αυγούστου. Ο Ντουτέρτε εξεμάνη, εξυβρίζοντάς την με εκφράσεις η πιο ήπια από τις οποίες ήταν «ανόητη», σε μια άλλη ομιλία του.

«Δεν θα με απειλήσει αυτή εμένα», πρόσθεσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, προκαλώντας την Καλαμάρ να πάει να δει την κατάσταση στη χώρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κυβέρνηση, ο Άδωνις και το κράτος δικαίου

Στις αρχικές συζητήσεις για το ταμείο ανάκαμψης, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πολλές χώρες ζήτησαν να συνδεθεί η κοινοτική χρηματοδότηση με τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Το θέμα αυτό έθιγε κυρίως την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις